Borsa İstanbul, Kahramanmaraş depremi sonrasında işlemlere kapatıldı. Yapılan düzenlemelerin ardından yarın (15 Şubat 2023) yeniden işlemlere başlayacak olan BİST için sermaye piyasası otoriteleri yeni düzenlemeler gerçekleştirdi. Yapılan düzenlemelerle birlikte Borsa İstanbul'a kısa vadede 10 milyar liranın üzerinde para girişi yaşanacağı ve diğer yapılanmalarla toparlanmanın gerçekleşeceği belirtiliyor.
#Borsa İstanbulGeçen hafta merkez bankaları birbiri ardına faiz kararlarını açıkladı. Alınan kararlarda bir sürprizle karşılaşılmadı. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranını 25 baz puan arttırdı. İngiltere Merkez Bankası 50 baz puan faiz artırırken, Brezilya’daki artış 100 baz puan oldu. Japonya ve Türkiye’de ise faizde değişim olmadı. Şimdi ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor. Buradaki beklenti de Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’in yolundan gitmesi.
#PiyasalarEvergrande krizi tüm dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Evergrande, Çin merkezli bir emlak devidir. İflas ettiğine dair ihtimaller piyasaları etkileyen Evergrande, anailstler ve piyasa uzmanları tarafından yakından takip ediliyor. 1996 yılında kurulan Evergrande'nin web sitesindeki bilgilere göre, 280'den fazla şehirde 1.300'den fazla projesi bulunan şirket, Fortune 500 listesinde 2020'de 122. sırada yer aldı. Toplam varlıkları yaklaşık 350 milyar dolar (2,3 trilyon yuan), yıllık satış gelirleri de 110 milyar doları (700 milyar yuan) aşan şirkette 200 bin kişi çalışıyor. Öte yandan, şirket inşaat alanının dışında teknoloji ve sağlık gibi alanlara da yatırım yaparken, finansallardaki bozulmada bu adımların da etkili olmuş olabileceği tahmin ediliyor.
#EvergrandeAK Parti milletvekilleri, konkordato kurumunun daha işlevsel hale getirilmesi, iflas tasfiyesinin daha etkin şekilde yürütülebilmesi, iflas idare memurlarının niteliklerinin artırılması ve bunlara yönelik atama, eğitim ve denetim sistemi getirilmesi, motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminat hesaplamalarını da içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
#İcra Ve İflas KanunuEkonomi alanında düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Varlık Barışı'nın süresi yıl sonuna kadar uzatılacak. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları Türkiye'ye getirilecek. Bu durumda yüzde 1 vergi uygulanacak. Merkez Bankasının yıllık karının yüzde 20'si ihtiyat akçesine aktarılmayacak. Merkez Bankası talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanacak. Bu taleplerin karşılanması için bankaca kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurulabilecek.
#Gelir Vergisi KanunuCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Plana göre, 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılanın 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi, ihracatın 226,6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. İşsizlik oranının yüzde 9,9'a düşürülmesi, enflasyon oranlarının kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli rakamlara indirilmesi hedeflenen plana göre, söz konusu dönemde 4,3 milyon ilave istihdam yaratılacak. Planın vizyonu "Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye" olarak belirlendi.
#On Birinci Kalkınma PlanıTürk Lirası’nın geldiği seviyeleri endişe verici olarak tanımlayan ünlü ekonomist Timothy Ash, Merkez Bankası’nın hızlı harekete geçmesiyle sorunun çözüleceği fikrinde. Ash, yabancı yatırımcının risk almaktan çekinmeyeceğini belirterek asıl sorunun belirsizlik olduğuna dikkat çekti.
#GazetehaberleriBoğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, piyasaların Türkiye'ye kredi derecelendirme kuruluşlarından daha fazla güvendiğini belirterek, “Türkiye'nin CDS'leri AB ülkeleri CDS'lerinden daha güvenli” dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de, Standart & Poor’s ve Fitch’in ardından Yunanistan’ın notunu ‘iflas’a çekti. Moody’s, Yunanistan’ın notunu özel sektörle tahvil takas anlaşması başarılı olsa bile temerrüt riskinin yüksek kalacağı gerekçesiyle ‘Ca’dan ‘C’ye düşürdü.
Yorgo KIRBAKİ/ATİNA - Euro Bölgesi’nin 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketinde anlaşması, Yunanistan’ın ‘çöp’ seviyesindeki notunu korumaya yetmedi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, borcunun 107 milyar Euro’sunun silinmesinin yeni sorunlara yol açacağı gerekçesiyle Yunanistan’ın notunu 2 puan indirerek ‘CCC’den ‘iflas’ seviyesi sayılan ‘C’ye çekti.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, normal günlerde döviz tarafında döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon ABD dolarına kadar olan kısmının karşılanacağını belirterek, “Bu ne zamana kadar böyle? 24 Ocak 2012 Para Politikası Kurulu Toplantısı tarihine kadar izlenecek olan yöntem... Merkez Bankası bir gün eğer ihalede alınan tekliflerin 50 milyon dolarını karşıladıysa anlayın ki o gün normal bir günmüş. O şekilde de bir sinyal tarafı da var. Böyle günlerde piyasaya doğrudan döviz satım müdahalesi yapılmayacak” dedi.