Tanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkEGFR değeri kan tahlilleri yapılarak ölçülen bir değerdir. Bu testin yapılmasında ve değerin belirlenmesinde asıl rol ise böbrek rahatsızlıklarına dayanmaktadır. Yani EGFR değerleri kişilerde böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkması sonucunda yapılan bir testtir. Bu değerin yüksek ya da düşük çıkması bireylerde ciddi sonuçları da ortaya çıkarabilir. Yazımızda EGFR değerinin ne olduğu, ne olması gerektiği ve değer aralıkları hakkında detaylı bilgileri derledik.
#EGFR NedirÇocuklarda hipertansiyon tedavisi, belirtileri ve tanı ile başlayan bir süreç olarak bilinir. Çocuklarda hipertansiyon genellikle herhangi bir yakınmaya yol açmaz. Genellikle bu sorun genellikle rutin kan basıncı ölçümünde tespit edilir. Çocuklarda tansiyon kaç olmalı ve yüksekliği nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#Çocukİnsanlarda farklı bölgelerde görülebilen pek çok hastalık bulunabilir. Bunlardan birisi de amiloidoz olmaktadır. Amiloidoz bazı kişilerde görülebilmekte ve farklı tedavileri bulunmaktadır. Bu sebeple belirtilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Peki, Amiloidoz nedir? Belirtileri nelerdir? Amiloidoz neden olur? Teşhisi ve tanısı ile birlikte amiloidoz hakkında detayları derledik.
#SözlükKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiAĞRI, sık tuvalete gitme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle çocuklarda kendini gösterebilen böbrek hastalıkları bazen hiç belirti vermeyerek sessizce ilerleyebiliyor. Çocuklarda büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi için anne babaların erken dönemde koruyucu önlemler alması büyük önem taşıyor.
#1Gebelik sürecinde pek çok anne adayı çeşitli sorunlar ile karşılaşabilir. Özellikle de sağlık sorunlarının önlenmesi için başlıca önlemler alınmalıdır. Hamilelik sırasında böbrek ağrısı olduğunda ise çok dikkat edilmelidir. Hamilelikte böbrek ağrısı olur mu ve ne zaman başlar? Gebelikte bebeğe zarar verir mi ve belirtileri neler tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kreatinin saç döküp dökmediği sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle günümüzde çok fazla kullanılmasından kaynaklı olarak önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan kreatinin saçlara olan etkisini araştırarak doğru bir şekilde kullanabilirsiniz. Sizin için Kreatin saç döker mi? Kreatin monohidrat kullanımı saç dökülmesi yapar mı detaylarıyla derledik.
#KreatinCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Vücudumuzun en büyük organı olan deridir. Aynı zamanda deri, dokunma organıdır. Kişi dokunmayla; sıcak, basınç, soğuk ve acıyı hisseder. Alt deride yer alan sinir uçlarına bağlı duyu cisimciklerinin bazıları dokunmayı, bazıları sıcağı, bazıları ise basıncı, soğuğu ve acıyı alır. Derinin görevleri ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
#Derinin GörevleriGlomerüller, böbreklerdeki kılcal damarlardan (küçük kan damarları) oluşan filtreleme birimleridir. Kanı süzerler, kandaki atıkları ve fazla sıvıyı temizlerler. Glomerülonefrit aniden başladığında buna akut glomerülonefrit denir. Peki, Glomerülonefrit nedir tüm detayları ile derledik.
#GlomerülonefritABD’nin New York eyaletinde bulunan ve kalp başta olmak üzere organ nakli konusunda uzman New York Üniversitesi Langone Sağlık Merkezi, bugün, domuzdan insana başarıyla nakledilen bilimsel çalışma konusunda basın toplantısı düzenledi. Çalışmanın başında bulunan ve kendisi de daha önce kalp nakli ameliyatı olan öğretim üyesi Dr. Robert Montgomery yaptığı açıklamada, birinin yaşaması için birinin ölmesi gerektiği mevcut paradigmaya son vermek istediklerini ifade etti.
#Organ NakliSağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için dengeli ve doğru beslenmenin gerekli olduğu artık bilinçli bireyler tarafından bilinmektedir. Bunun için de sebze ve meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiği de artık bir sır değildir. Sebze ve meyve sularının da ayrıca vücuda çok sayıda yararının bulunduğu bilinmektedir. Karpuz suyunun faydaları da bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyunun faydaları nelerdir, karpuz suyu içmenin cilde yararları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuVücut kaslarının metabolik faaliyetlerinin yarattığı kimyasal atık, kreatin olarak bilinir. Kreatin, kaslar için enerji üretimine yardımcı olan önemli bir kimyasal moleküldür. Vücudumuzdaki ana kreatinin kaynağıdır. Vücuttaki kreatinin yaklaşık% 2'si her gün kreatinine dönüştürülür ve atılmak üzere böbreklere taşınır. Böbrekler, kreatininin çoğunu idrar yoluyla yok etme işlevi görür. Böbrekler düzgün çalışmıyorsa kanda kreatinin düzeyi yükselir. Çok fazla protein tüketmek kan kreatinin düzeyini artırabilir.
#Kreatininİnsanlar için sağlıklı olmak çok önemlidir. Özellikle düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de önemlidir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Böbrek yetmezliği durumunda ise hastaların diyalize girmesi gerekebilir. Diyaliz nedir ve çeşitleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Diyaliz Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Gebelikte; karın ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık, kramplar birçok kadının yaşadığı şikayetler arasındadır. Bu belirtiler çoğunlukla gebeliğin doğasında yer alır. Ancak gebelikteki her şikayet dikkatle sorgulanmalıdır, kimi zaman fizyolojik görünen sorunlar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Hamilelikte sık idrara çıkma konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay bilgiler verdi.
#Hamilelikte İdrar KaçırmaGiderek yaşlanan nüfusun, sağlıklı ve aktif yaş alması büyük önem taşıyor. Bu noktada periyodik sağlık kontrollerinin yaptırılması kilit rol oynuyor. Uzm. Dr. Gökhan Kotiloğlu, hiçbir şikâyet olmasa dahi yaşa, cinsiyete ve aile öyküsüne uygun olarak bireyselleştirilen düzenli kontrollerin, sağlıklı yaş alma yolundaki öneminin altını çiziyor.
#Periyodik Sağlık KontrolleriBöbrek taşları daha çok erişkin hastalığı gibi algılanmasına rağmen, bebeklik dönemi dahil tüm çocukluk yaş grubunda rastlanan ve görülme sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Bebek ve çocukların yaşam kalitesini düşüren ve önlem alınmaması halinde ciddi ve geri dönüşümsüz böbrek bozukluklarına yol açabilen bu sorun için ebeveynlerin uyanık olması gerekiyor.
#Çocuklarda Böbrek TaşıBöbrek hastalıklarında, hastalarda değişik belirti ve bulgular gözlenir. Hastaların kanlı idrar, yan ağrısı, idrar miktarında azalma, gece idrara çıkma ya da bacaklarda şişlik, tansiyon yükselmesi gibi şikayetleri olabilir. Çoğu hastanın ise hiçbir şikayeti olmayabilir. Başka sebeple ya da kontrol amaçlı yapılan kan tahlilleri sırasında serum kreatinin düzeyinde yükseklik tespit edilebilir.
#BöbrekKadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın Sağlığı