Kramp, kas gruplarından birinin istem dışı, ağrılı ve şiddetli kasılmasıdır. Çoğunlukla birkaç saniye süren kramplar nadiren 1-2 dakikaya uzar. Genellikle bacak veya ayak kaslarında ortaya çıkar. Kasın kasılması ve ardından gevşeyememesi sonucu kramplar oluşur. Etkilenen kası germek çoğunlukla krampı sona erdirir. Kasların istemsiz kasılmasının nedeni ise vücuttaki kalsiyum, magnezyum gibi elementlerin eksikliğine bağlıdır. Peki, hamilelikte kramp neden olur? Hamilelikte krampı geçirmek için neler yapılabilir? Kramp tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay anlatıyor.
#Hamilelikte KrampKısa süreli ağrıların oluşturduğu uyuşma hissiyle birlikte gelen kramplar nasıl geçer sorusu internette aranan konular arasında yer alıyor. Kramp vücut içinde bir takım eksiklerin habercisidir. Peki Kramp neden girer, Kramp nasıl geçer, ayağa kramp girmesi nasıl geçer?
#Kramp Nasıl GeçerBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkLaktat kısa LDH değeri vücutta bulunan bir enzim türüdür. Vücudun enerji üretimine yardımcı olmaktadır. Birçok organda bulunan laktat enzimlerinin düşüklüğü veya yüksekliği önemsenmesi gereken bir konudur. Peki, laktat nedir? Laktat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere laktat değerleri hakkında merak edilenleri derledik.
#SağlıkKişilerde yapılan kan tahlillerindeki değerler çok mühimdir. Bu değerlerden bir tanesi de LHD değeridir. LDH seviyelerindeki yükseklik veya düşüklük bazı rahatsızlıkların belirtisi ile sonuçlanabilir. Peki, Laktat Dehidrogenaz nedir? LDH değerleri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukErkeklerde yaşanan alt karın ağrısı sorununun altında birçok neden yatıyor olabilir. Bu sebeplerden başlıcası, erkeklerde daha sık görülen ve yapısal olarak da erkek vücutlarının yatkınlığı nedeni ile apandisittir. Ayrıca sol ve sağ olarak ayrım yapılarak daha kesin sonuçlara varılır. Erkekler alt karın ağrısının bir başka nedeni de bağırsak sorunlarıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ErkekVücutta organ ve dokulara yeterli seviyede oksijen taşınması gerekmektedir. Bu gerekli miktarı sağlıklı kırmızı kan hücreleri karşılamaktadır. Vücutta yeterli seviyede kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman da kansızlık bir diğer ismiyle anemi ortaya çıkmaktadır. Bireydeki enerji kaybı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte renksizlik gibi belirtiler kansızlık belirtileri arasındadır. İşte kansızlık hakkında detaylar.
Yaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriHamilelik sırasında anne adaylarını bir takım durumlar zorlamaktadır. Bu durumdan bir tanesi de gebelik sürecinde meydana gelen sırt ve bel ağrılarıdır. Bu ağrılar hamile kadınlarda sık bir şekilde görülür. Bunun asıl nedeni alınan kilolara bağlı olarak vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Ayrıca değişen hormon seviyeleri yüzünden pelvis bölgesindeki eklem ve bağlarda gevşeme meydana gelir. Hamilelikte sırt ağrısı olur mu? Neden olur? Hamilelikte sırt ağrısı doğum belirtisi mi tüm detayları ile derledik.
Günümüzde hamilelik süreci oldukça dikkat gerektirmektedir. Özellikle de hamilelik döneminde çeşitli sağlık sorunları olabilir. Hamilelik döneminde karın ağrısı da çok sık görülmektedir. Hamilelikte karın ağrısı olur mu, neden olur ve ne zaman başlar? Gebelikte karın ağrısına ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik süresinde annelerin çeşitli ağrıları olabilir. Özellikle de vücuttaki bu ağrıların nedenleri farklılık gösterebilir. Hamilelik süresinde bacak ağrısı da çok fazla görülür. Hamilelikte bacak ağrısı neden olur, nasıl ve ne zaman geçer? Gebelikte bacak ağrısına iyi gelen egzersizler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hipokalemi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Hipokalemi nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hipokale nedir? Neden olur? En önemli komplikasyonu nedir? Hipokalemi neden alkaloz yapar tüm detayları ile derledik.
Hamilelikte mide ve karın ağrıları veya krampları yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak bazen kontrol edilmesi gereken daha ciddi bir şeyin işareti olabilirler. Peki, hamilelikte karın ağrısı neden olur? İşte hamilelikte karın ağrısı nedenleri ve merak edilenler...
#Hamilelikte Karın AğrısıEğer bu haberi telefonunuzdan okuyorsanız önce birkaç saniyenizi ayırın ve serçe parmağınızı nereye yerleştirdiğinize bakın. Çünkü siz de ‘akıllı telefon parmağı’ olarak adlandırılan bir durumdan muzdarip olabilirsiniz. Mesajlaşmak, video oyunları oynamak, hatta çok fazla özçekim yapmak bile ‘smartphone pinky’ olarak bilinen bu hastalığa davetiye çıkarıyor.
#Akıllı TelefonVücudun farklı organlarında yaşanan sorunlardan biri olarak bağırsak düğümlenmesi öne çıkıyor. Özellikle ciddi birtakım problemler ile ortaya çıkan sorunlardan biri olduğunu ifade etmek mümkün. Peki, bağırsak düğümlenmesi neden olur, nasıl iyileşir? Bağırsak düğümlemesinin nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bağırsak DüğümlenmesiVücutta sıvı birikmesi olarak da adlandırılan hipervolemi, vücudunuzda çok fazla su bulunması durumudur. Vücudun normalde içinde belirli miktarda sıvı bulunurken, çok fazla sıvı sağlığınıza zarar verebilir. Peki, hipervolemi nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? İşte hipervolemi tedavisi ve merak edilenler…
#HipervolemiSon dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz kolit, sindirim sistemi ve bağırsaklarla ilgili bir hastalıktır. Sağlıklı bir vücut için önemli bir görevi olan bağırsaklarda yaşanan kolit sorunu teşhis ve tedavi edilmezse istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Peki kolit nedir, neden olur? Kolit hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#KolitGöğüs ağrısı, bilinç kaybı, ani kafa karışıklığı veya şiddetli baş ağrısı gibi alışılmadık semptomlarınız varsa derhal tıbbi yardım almanız gerekiyor. Çünkü Periferik damar hastalığınız olabilir. Peki, Periferik damar hastalığı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Periferik Damar Hastalığı Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Aterom plaklarından oluşan bir damar rahatsızlığı olan ateroskleroz, halk arasında damar sertliği olarak bilinir. Aterom plakları yağlı cisimciklerin oluşturduğu yani kolesterol adı verilen kan lipit düzeylerinin belirlediği bir hastalık şeklidir. Peki ateroskleroz (damar sertliği) nasıl tedavi edilir? Ateroskleroz hastalığı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Ateroskleroz NedirHamilelik döneminde bacaklarda kramp, varis, şişme veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, altlarında yatan nedenleri ortaya çıkarmak için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal, hamilelikte en sık yaşanan bacak şikayetleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikHamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, "Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün" dedi.
#HamilelikHamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, “Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün” dedi.
#Op. Dr. Nur Betül Tekiner