Güncelleme Tarihi:
Hipokalemi, kanda bulunan potasyum seviyesinin olması gerekenden daha düşük seviyede olması durumudur. Hipokaleminin kalp ritminde bozulmaya neden olduğu bilinmektedir.
Hipokalemi Nedir?
Hipokalemi, vücuttaki potasyum seviyesinin düşük olması durumudur. Potasyum insan vücudunda önemli etkilere shaip olan bir mineraldir ve vücudun Ph dengesini sağlar. Bu nedenle özellikle gereken seviyede vücutta bulunması gerekir. Ayrıca potasyum sinir ve kas fonksiyonlarının da sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kan basıncını ve vücuttaki sıvı dengesini düzenlemesi de potasyumun vücuttaki görevleri arasındadır.
Özellikle batı tipi beslenme ile insanların vücudundaki potasyum azalmaya başlamıştır. Potasyumun yetersiz alınması sonucu vücutta eksikliğine rastlamak mümkündür. Yetersiz potasyum alımı ile kandaki potasyum seviyesi azalır ve sonucunda hipokalemi durumu meydana gelir. Normal potasyum seviyesi 3.5 - 5.0 / L olarak bilinmektedir. Kandaki potasyum seviyesi 3.5'in altına düştüğünde kişilere hipokalemi tanısı konulmaktadır. Yetersiz potasyum alınması ile ortaya çıkabildiği gibi yetersiz sıvı alımı ya da ani sıvı kayıpları ile de aşırı terleme, ishal ya da kusma sonucunda hipokalemiye rastlanır.
Neden Olur?
Hipokaleminin nedenleri birçok kişi tarafından merak edilerek internet üzerinden sık sık araştırılmaktadır. Hipkokalemiye neden olan en önemli şey vücuda eksik miktarda potasyum girmesi olmaktadır. Potasyum vücudun ph dengesini sağlarken aynı zamanda kas ve kas gücü üzerinde de etkide bulunur.
Özellikle beslenme tarzı dışardan olan ve sağlıksız beslenen kişiler potasyum az alır ve bundan dolayı kendilerini enerjik hissedemezler. Bu durum yorgunluğa ve aynı zamanda halsizliğe yol açar. Kas ağrıları, kramplar, spazmlar bunun en büyük belirtileri olarak kabul edilir. Normal bir potasyum değeri 3.5 / 5.0 mmol / L olması gerekir. Eğer potasyum değeri kanda 3.5'in altına düşerse kişilere hipokalemi tanısı konur ve bir tedavi yoluna gidilir.
En Önemli Komplikasyonu Nedir?
Potasyum eksikliğinin yaşandığını güçsüzlük, yorgunluk, kas krampları, spazmlar, sindirim sorunları, kalp çarpıntısı, kas ağrıları, kasta sertleşme, karıncalanma, uyuşma, solunumda güçlük ve ruh halinde ani değişimler olması halinde anlamak mümkündür. En belirgin belirtileri bunlardır ve bu belirtileri sürekli olarak gösteren kişilerin bir uzmana başvurması gerekir.
Hipokalemi özellikle daha önceki zamanlarda kalp hastalığı geçirmiş olan kişilerde ya da digoksin tedavisi alan kişilerde rastlanır. Hastanede yatan hastalarda da sık sık görülmesi mümkündür. Ağır hipokalemide serum potasyum değerinin 2.5 mmol/lt'den düşük olması da sürekli komplikasyonlara yol açar. Vücuda yeterli bir enerji depolaması yapılamadığından bu durum yorgunluğa ve halsizliğe yol açar. Bunun sonucunda da kaslarda güçsüzlük hissetmek, kramp ve spazm yaşamak mümkündür.
Hipokalemi Neden Alkaloz Yapar?
Hipokaleminin neden alkaloz yaptığı da merak edilen konulardan bir diğeridir. Aldostea ron toplayıcı olan kanallardan bikarbonat geri emilimi olduğundan hidrojen iyon salgılaması artar ve bu durum da metabolik bir alkaloza neden olur. Bu hastalarda aynı zamanda hipokalemi de görülür. Çünkü potasyum böbreklerden atılmak için sıvı aldosteron artışı olur ve ikincil olarak da hipokalemi meydana gelir. Vücudun potasyum değerini olması gereken seviyede tutmak oldukça önemlidir. Kalp ritim bozukluğu en önemli belirtilerden biridir. Çoğunlukla bu kişilerde kalp olması gerekenden daha hızlı artar ve bundan dolayı da kişilerde taşikardi hastalığı semptomları sık sık görülür.