Pandemiyle değişen dünyada hijyen ürünlerine olan talebin artış göstermesi kozmetik sektörünü de hareketlendirdi. 'Kişisel hijyen, dezenfektan ürünlerinde talep artışının inanılmaz boyutlara ulaştığını' belirten uzmanlar Türkiye'den yapılan ihracatın da hız kesmediğini vurguladı. Ayrıca maske de makyaj ürünleri satışlarını özellikle göz alanında tercih edilmesini sağladı.
#Kozmetik SektörüTürkiye’de kozmetik sektörü 2009’dan bu yana her yıl ortalama yüzde 10 oranında istikrarlı bir büyüme gösteriyor. 2019’da 829 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan kozmetik ürünleri ihracatının 2020’de 1 milyar dolar seviyesini aşması bekleniyor. Yerli kozmetik şirketi, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa pazarı için harekete geçti.
#KozmetikGeçen yıl yaklaşık 326 milyon dolarlık ihracat yapan Türk kozmetik sektörünün, Rusya, Irak, Ukrayna, İran, Bulgaristan, Romanya, Cezayir, Azerbaycan ve Libya başta olmak üzere birçok ülkeye makyaj malzemesi, şampuan ve saç spreyi gibi ürünler ihraç ettiği bildirildi.
Ge?en yıl yaklaşık 326 milyon dolarlık ihracat yapan Türk kozmetik sektörünün, Rusya, Irak, Ukrayna, İran, Bulgaristan, Romanya, Cezayir, Azerbaycan ve Libya başta olmak üzere bir?ok ülkeye makyaj malzemesi, şampuan ve sa? spreyi gibi ürünler ihra? ettiği bildirildi.
Bugüne kadar Afrika Kıtası’nda 58 fuar düzenleyen ve Türk kobilerini Afrika pazarıyla tanıştırmayı kendine misyon edinen Boğaziçi Grup’un Patronu Utku Bengisu, ‘‘İddia ediyorum, Türkiye’nin ihracatını en kolay arttırabileceği bölge Afrika. Avrupa’da tünelin ucunda ışık yok. Afrika, 1.4 milyarlık genç nüfusuyla, dünyanın gözünü diktiği en önemli pazar’’ diyor.
#Afrika KıtasıDünyanın ikinci büyük ekonomisi konumundaki Çin Halk Cumhuriyetinde, 5-10 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Çin’in yıllık 2,7 trilyon dolarlık ithalatından daha fazla pay almak isteyen firmalara büyük fırsatlar sunuyor.
#İhracatİzmir'in Torbalı ilçesindeki kozmetik fabrikasında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkarken, patlamalar da oldu. 3 işçinin dumandan etkilendiği yangın, ekiplerin yaklaşık 5 saat süren çalışması sonucu kontrol altına alındı. Fabrikada hasar meydana gelirken, soğutma çalışmaları sürdürülüyor.
#YangınAlmanya ve Türkiye’de faaliyet gösteren kozmetik sektörünün öncü firmalarından Nazar Skin’in Büyüme ve Sistem Genişletme Müdürü Ayyıldız, kişisel bakım ve anti-aging ürünlerine olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi.
#1Bir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinBitki bazlı beslenme Türkiye’de de hızla büyüyen bir trende dönüştü. Gıda firmaları reçetelerini değiştirmekle kalmayıp, üretimini yüzde 100 bitkisel ürünlere kaydırmaya başlarken, bitki bazlı et endüstrisinin de yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünya genelinde alternatif protein pazarındaki satışların 2040 yılına kadar toplam et pazarının yüzde 60’ını karşılayacağı tahmin ediliyor.
#VeganAilesinin kurulu düzenini devam ettirmek yerine risk alarak tek başına Diyarbakır’dan İstanbul’a gelen Zafer Kutanoğlu, 2008’de kurduğu Aksan Kozmetik ile bugün 100 ülkeye ihracat yapıyor. Salgın nedeniyle ihracat yolları kapanınca Çin için üretilen antibakteriyel ürünleri Türkiye’de satışa sunan firma, iç piyasada da hızlı büyüdü. Bugün hem ihracat hem de Türkiye’de hedefleri yakaladıklarını söyleyen Kutanoğlu, “Şimdi sıra global marka olmakta. 5 ülkede ofis ve showroom açarak yola çıkıyoruz” dedi.
#HijyenTarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı rehbere göre, tek yıllık bitkilerden anasonda yatırım ve işletme süresince dekar başına 7 bin 214 liralık harcamaya karşılık 17 bin 600 lira gelir elde edilebiliyor. Anason üretiminin yetiştiricilik karı yüzde 144, pazarlama marjı yüzde 65, uçucu yağ katma değeri yüzde 300, gıda takviyesi katma değeri yüzde 600 ve bitkisel ilaç katma değeri ise yüzde 300 olarak hesaplandı.
#AnasonSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme oranı yakalandığını belirterek, "OECD'nin yayımladığı son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanma gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor." dedi.
#Mustafa VarankDefne ağacı en çok sevilen ağaçlar arasında yer almaktadır. Özellikle defne ağacı ülkemizde de sürekli olarak yetiştirilmektedir. Bahçesinde defne ağacı yetiştirmek isteyenler bu ağacı nasıl yetiştireceğini merak etmektedirler. Son aylarda defne ağacı ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Peki defne ağacı nedir? Defne ağacı nerede yetişmektedir? Defne ağacının özellikleri nelerdir? Defne ağacı nasıl yetiştirilir? İşte Defne ağacı ile ilgili bilinmesi gereken her şey.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’in 17’inci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde gerçekleştirilen “2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası”, Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister’in ev sahipliğinde dijital platformda yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Şura’da konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kimya sektörü ekonomimizin harcı” dedi.
#İKMİBTürkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Üst Yöneticisi Emrah Öz, coğrafi konumu, lojistik imkanları, kaliteli işçiliği ve kolay ticaret imkanlarının Türkiye'yi yatırımcılar için cazip kıldığını belirterek, "Türkiye'nin sunduğu imkanlar, artık ticari rotasını Avrupa Birliği'nden (AB) bağımsız çizecek bir ülke olan İngiltere için çok fazla potansiyel oluşturmaktadır." dedi.
#İngiliz Ticaret OdasıTürk tarımı, taze ve işlenmiş meyve sebze üretimi, hayvancılık, örtü altı üretim, su ürünleri üretimi, tohumculuk, helal gıda üretimi ve Tarım 4.0 gibi tarımsal teknoloji alanlarına yatırım yapanlar için cazip fırsatlar barındırıyor.
#TarımKimya alanında ham madde ve ara mamullerdeki yüzde 70 dışa bağımlılığı ciddi boyutlarda azaltacak yeni bir yatırım projeksiyonu sunan çalışmayla İKMİB, Türk kimya sanayine güç katacak öncelikli ürünlerin yerli olarak üretilmesiyle toplamda 20,7 milyar dolarlık ithalatın önüne geçileceğini öngörüyor.
#İKMİB2020’de pandemi etkisiyle hızla gelişen e-ticaret sektörü yılı 200 milyar liralık büyüklükle kapattı. Neredeyse her platform yüzde 50 büyüme gösterirken, istihdamdaki büyüme yüzde 40 oldu. Sektör temsilcileri aynı ivmenin 2021’de de devam edeceğini belirtiyor. Bu yıl markaların dijital kanallarına kaydolan kişi sayısı ise yüzde 34 artarak, 110 milyonu aşarken, ortalama sepet tutarı da 339 lira oldu. Yılın öne çıkan ürünü ise şüphesiz robot süpürge.
#Gazetehaberleri