Peskütan Sivas’ta kış aylarında bol bol tüketilmek için baharda taze sütlerle hazırlanan bir yoğurttur. Uzun saklama ömrü sayesinde adını Sivas’tan bütün Türkiye’ye duyurmuş bir lezzettir. Peskütan nasıl yapılır? Evde peskütan yoğurdu hazırlamanın incelikleri nelerdir? Bu soruların cevapları ve peskütan yoğurdu tarifimiz hemen aşağıda…
#Peskütan NedirTürk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Doğumdan ölüme sosyal hayatın hemen her safhasında mutfak kültürü insanlara eşlik eder. Maddi ve maddi olmayan kültürü birleştiren bazı eski Türk yemekleri ve yemek etrafında teşekkül eden geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların çoğu kaybolmuş ve kaybolmakta olan Türk kültür yadigârlarıdır. Yerlerini şehir yaşantısının ve sanayileşmenin getirdiği, birazda zorunlu olarak benzi solmuş sandviç, tost hamburger… gibi yemekler almıştır. Heyecanlı aceleci bir hayat tarzının getirdiği, ayaküstü yenen yemeklerin, eskisi ile kıyaslanması mümkün değildir. Türk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Sosyal hayatın hemen her safhasında, sosyal münasebetlerin çoğunda, yemek işin esası olurdu. Doğumlar, sünnet düğünleri, düğünler, bayramlar, yağmalı toylar, (Türk hükümdarları ve beylerinin bayramlarda ve düğünler gibi çeşitli vesilelerle sofralar kurdurup, halkı yedirip içirdikten sonra takımlarını yağmalatmaları. Bu gelenek İslami dönemde de devam etmiştir.) imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle bir arada yapılmaktaydı. Geleneklere göre sofralar hazırlanır, yemekler çıkarılır; bütün oymak, boy ve köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya birlikte acıyı paylaşırdı. Anadolu’da hala bu gelenekler yaşamaktadır.
#Türk Yemekleri2 hafta önceki yazıda peynir çeşitlerimizi incelemeye başlamıştık. Ancak geçtiğimiz hafta Muharrem Ayı’nın 10. Gününe denk geldiği için aşureyi işlemek daha doğru olur diye düşündüm. Bu hafta peynir konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sofralarımızda en çok kullandığımız ve neredeyse herkesin tadını bildiği iki kült peynirimiz: Beyaz peynir ve kaşar peyniri.
#BursaBahar doğayı olduğu gibi mutfakları da hareketlendiriyor. Ege’de birbirinden farklı otlar, Karadeniz’de kalkan, Antep’te kahvaltıyı şölene dönüştüren sahan kaymağı, Antalya’da oğlak köftesi; sadece bu mevsimin tatları… Baharda yapılabilen bazı yemekler yöreden yöreye değişiyor, bize de bu mevsimi kaçırmamak düşüyor.
#HürriyetŞef Ali Geyik yeni çıkardığı ‘Geçmişe Övgü’ kitabında okurlarını kadim Mezopotamya’nın kuzeyinde bir lezzet turuna davet ediyor. Bu hafta biz de kitapla birlikte yola düşelim ve keledoştan zuzağa bölge sofralarını şenlendiren üstelik ta Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde bile geçip, günümüzde hâlâ pişirilip yenen yemekleri tanıyalım.
#HürriyetKoyun sütü, ineklerin sütü ile elde edilebilen alışılmış yoğurda çok iyi bir seçenektir. Koyun sütü, aynı zamanda insanlarca tüketilen ilk süt çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Koyun sütünden yapılmış olan yoğurdun içerisinde çok sayıda yararlı besin maddesi bulunmaktadır. Koyun sütünün hangi hastalıklara iyi geldiğini, faydalarını, ayrıntıları ile sizin için derledik.
#Faydalarıİnek sütü protein alerjisi, ülkemizde bebeklerde en sık görülen besin alerjisidir. Bu alerji bağışıklık sistemimizin inek sütü proteine karşı anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme sıklığı azalır. Peki inek sütü protein alerjisi nedir ve bu alerjiye karşı ne yapmalıyız? Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan tüm yönleriyle açıkladı...
#İnek Sütü Protein AlerjisiTürkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) son verilerine göre, Türkiye'nin koyun sütü üretiminde dünya birincisi olduğunu, keçi sütü üretiminde ise 6'ncı sırada yer aldığını bildirdi.
#Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez BirliğiKültür sığır fiyatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 21,5 artarak 7 bin 347 lira, melez sığır fiyatı yüzde 26,7 artışla 6 bin 1 lira oldu. Canlı hayvan değeri yüzde 24,1 artışla 146,2 milyar liraya ulaştı. Hayvansal ürün üretim değeri 79,1 milyar lira olarak gerçekleşti.
#Hayvansal ÜretimŞanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde ivesi cinsi koyunların sütünden elde edilen yoğurt ve farklı çeşitlerdeki peynirler, başta ABD olmak üzere Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Kuveyt gibi farklı ülkelere ihraç ediliyor.
#Tarım İşletmeleri Genel MüdürlüğüBüyükbaş hayvan sayısı, 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 6,9 artışla 17,2 milyon, küçükbaş hayvan sayısı da yüzde 4,1 yükselerek 46,1 milyon oldu. Bal üretimi ise aynı dönemde yüzde 5,7 azalarak 107 bin 920 ton olarak kayıtlara geçti.
#Büyükbaş Hayvan SayısıProbiyotikler, birçok hastalığın tedavi edilmesinde yardımcı görevi görüyor. Zayıf bağışıklık sisteminden, diyabete; kilo vermeden, diş sağlığına; idrar yolu enfeksiyonlarından, kan basıncının düzenlenmesine kadar birçok hastalığın tedavisinde rol alan probiyotiklerin, ruhsal hastalıkların tedavisine yardımcı olması öngörülüyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, probiyotikler hakkında önemli bilgiler verdi.
#Probiyotik KaynağıTemelleri 1965 yılında İstanbul Eminönü’nde atılan Muratbey, bugün 40 ülkeye Türk peyniri satıyor. 300 çeşit ürün bulunduğunu anlatan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Türkiye’den Avrupa’ya süt ve süt ürünleri ihracatı yasağının kaldırılmasıyla da bu bölgeye ürün gönderen ilk marka olduk. Hedefimiz dünyaya yayılmak” dedi.
#Muratbey