Sonbaharın gelişiyle birlikte fotoğraf tutkunları, ışığın değiştirdiği renkleri yakalamak için yollara düşmeye başladı. Rahmi Koç Müzesi’yse ışığın kağıt üstüne yansıdığı ilk günden bu yana gelişen ve değişen fotoğraf makinelarını ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor.
Lütfi Özkök, adını duyduğunuzda şıp diye tanıyamayacağınız ama yaptıklarını okuduğunuzda dudaklarınızın uçuklayacağı 85 yaşında, şiir müptelası, fotoğrafçı bir ihtiyar delikanlı. Edebiyat ve şiirle yarenliğiniz varsa, Samuel Beckett’ın o unutulmaz ikon fotoğrafı da, "Yellerle yaralanan yelkene dönsün etim, senden uzakta" dizelerinin sahibi meşhur şair Rene Char’ın gördüğünüz bütün fotoğraflarının da onun elinden çıktığını bilebilirsiniz.
Yeni Zelanda'dan l. Dünya Savaşı'na katılmak üzere, sanki kitaplarda anlatılan maceralardan birine atılıyormuş hissiyle yola çıkan askerlerden birine ait körüklü bir fotoğraf makinesinin ve onun içinden çıkan fotoğrafların hikayesi bu. Fotoğrafları çeken belli değil, sadece gölgesi vurmuş bazılarının üstüne.Albümün 92 yıl gizli kalan hikayesi Emine Çaykara tarafından şimdi Emanet Gölge adıyla kitaplaştırıldı.
İşadamı Hilmi Nakipoğlu'nun fotoğraf makinesi koleksiyonu, alanında Türkiye'nin ilk ve tek müzesi haline geldi. Nakipoğlu'nun 1960'lı yıllardan bu yana topladığı ve en eskisi 1896 yılında yapılmış yaklaşık 900 fotoğraf makinesi, Bakırköy'deki Nefus Nakipoğlu Zihinsel Engelliler Okulu'nun üst katında oluşturulan müzede sergileniyor.