Kapalı ortamlarda 4 saat ve üzerinde geçirilen zamanlarda maske koruyuculuğunu yitiriyor. İçeride Covid-19 hastası biri varsa ve kapı, pencere kapalı ise o ortamda 4 saat kaldığınız zaman maskeli dahi olsanız virüs yüzde 100 bulaşıyor. Prof. Dr. Recep Tekin önemli bilgiler veriyor.
#Koronavirüsİnfluenza virüsü şimdiye kadar bildiğimiz bilgilere göre ciltte yaklaşık 2 saat kalıyor. Koronavirüs ise, 9 saat boyunca elin üzerinde canlılığını sürdürmüş. Hapşırarak ya da öksürerek mukus dolu virüs bulaştırdığımızda bu süre 11 saate kadar uzuyor. Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Korona Ciltte Ne Kadar YaşıyorCorona Virüs salgını tüm dünyada devam ederken uzmanlardan açıklamalarda peş peşe geliyor. Vatandaşların merak ettiği konular arasında corona virüs tedavisi nasıl yapılıyor, tedavi var mı? sorusunun cevabı araştırılıyor. Merak edilen bir diğer konu da Çin'den gelen ilaç tedavi de kullanılmaya başladı mı ve sonuç alınıyor mu oluyor. Peki Corona Virüs belirtileri nelerdir? Koronavirüs nasıl bulaşıyor? İşte detaylar
#Corona Virüs‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ADünya genelinde hızla yayılan maymun çiçeği hastalığında, insandan hayvana geçen ilk doğrulanmış vaka Paris'te kaydedildi. Virüsün ilk kez bir evcil hayvanda görülmesi mutasyon endişelerine neden oldu. Bilim insanları kemirgen ve vahşi hayvanlardan sonra evcil hayvanların da artık risk altında olduğunu belirterek, hayvan sahiplerini dikkatli olmaya çağırdı.
#Maymun ÇiçeğiEritre, Gana, Togo, Fildişi Sahili, Yemen, Nijerya ve Kongo sonrası ABD'de 10 yıl aradan sonra ilk çocuk felci vakasını bildirdi. Virüsün aynı şuşu İngiltere ve İsrail'de de görülürken bilim insanları arasında aşı tartışmaları başladı.
#Çocuk FelciDünya Sağlık Örgütü'nün 'Acil durum' ilan ettiği Maymun Çiçeği hastalığı 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Bilim insanları hastalık için korkutan bir senaryonun gerçek olması durumunda Maymun Çiçeği'nin sonsuza kadar bizimle kalabileceğini belirtiyor. Peki bu korkutan senaryo ne? İşte dikkat çeken detaylar...
#Maymun ÇiçeğiSon günlerde artan vakalar endişeye neden oldu. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan uzmanlar, “Vakaları arttıran Omikron’un son alt varyantı BA.5. Omikron’un hızlı bulaştırıcılığını, Delta’nın da ağır seyrine neden olan özelliklerini taşıyor. Aşılılar daha az etkileniyor. O nedenle mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırın” dedi.
#KoronavirüsCovid-19 vakalarındaki artışa ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Maalesef şu anda salgında bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. Ülkemizde turistik akımların çok yoğun olduğu bu dönemde bir de bayram nedeniyle kaynaşma olacağı kaçınılmaz. Virüsün taşınmasının aşırı safhaya ulaşacağını ve bayramdan sonra vaka sayılarının çok artacağını bekliyoruz. İstanbul’daki aşırı vaka sayısının maalesef Anadolu’ya da yayılacağını söyleyebiliriz” dedi.
#KoronavirüsDünya koronavirüs ile yavaş yavaş vedalaşırken Kuzey Kore'den gelen haberler ile sarsılmış durumda. Yeni bir salgın hastalığın görüldüğü ülkede vaka sayılarındaki artış sonrası karantina kararı geldi. İşte yüzlerce kişiyi etkileyen hastalık ile ilgili bilinenler...
#Kuzey KoreDünya koronavirüs ile yavaş yavaş vedalaşırken Kuzey Kore'den gelen haberler ile sarsılmış durumda. Yeni bir salgın hastalığın görüldüğü ülkede vaka sayılarındaki artış sonrası karantina kararı geldi. İşte yüzlerce kişiyi etkileyen hastalık ile ilgili bilinenler...
#Kuzey Koreİngiltere'de üç kez aşı yapılmış insanlardan alınan kan örnekleri ile yapılan araştırma koronavirüsün Omicon varyantının yeniden enfeksiyona karşı bir bağışıklık sağlamadığını buldu. Araştırma artan enfeksiyon vakalarını açıklamaya yardımcı olurken aşı çalışmalarının da önünü açabilir.
#KoronavirüsMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkDünya bir süredir Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş sebebiyle koronavirüs salgınıyla ilgili haberlerden uzaklaşmış durumda. İngiltere’den gelen yeni haber ise gözlerin bir kez daha ölümcül virüslere çevrilmesine neden oldu. Ülkede Ebola’ya benzetilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü kaynaklı bir vaka görüldüğü açıklandı.
#İngiltere2 yılı aşkın bir süredir hayatımızda olan koronavirüs dünyanın dört bir yanında can almaya devam ederken Bill Gates'ten çok konuşulacak bir açıklama geldi. Gates, Omicron varyantının yüksek düzeyde doğal bağışıklık oluşturduğunu ve aşılardan daha hızlı dünyaya yayıldığını itiraf etti.
#Bill Gatesİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#OmikronKoronavirüs son dönemde Omicron varyantı ile gündemde. Önceki versiyonlara göre daha bulaşıcı olan Omicron'dan iyi bir haber geldi. Yeni bir araştırma, Kovid-19'dan uzun süreli korunmada rol oynadığı düşünülen güçlü bağışıklık hücrelerinin Omicron'u tanıyabildiğini buldu.
#OmicronOmicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsBirçok kişinin kafasında Covid ile ilgili aynı soru dönüp duruyor. Hatırlatma aşıları henüz tamamlanamamışken dördüncü doz haberlerinin çıkması bu soruyu daha da önemli hale getiriyor. 4'üncü Covid-19 aşısını olacak mıyız? Daha da önemlisi hatırlatma dozları bizi ne kadar koruyacak? Bu sorulara cevap ABD'de yapılan yeni bir araştırma ile geldi. Prof. Dr. Derya Unutmaz da o araştırmayı yorumladı, içimize su serpen haberi verdi...
#Covid-19Dünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19Dünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında varyantlara önlem alınmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Eğer dünyada daha adil, düzgün bir aşılama politikası yaşama geçirilmezse yeni varyantlarla karşılaşma olasılığımız her an var demektir. Bu da bir sonraki varyantın elimizdeki aşılara dirençli olmasını beraberinde getirebilir" dedi.
#Koronavirüs