Son dakika haberi... Coronavirüs aşısında son gelişmeler dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakından takip ediliyor. Tüm dünyanın umutla beklediği aşıda son aşamaya gelinirken Türkiye'de uygulanacak olan korona virüs aşısında tarih belli oldu. Aralık-ocak-şubat ayında Çin menşeli 50 milyon Sinovac aşısının gelmesi planlanırken, gözler coronavirüs aşısının fiyatı çevrildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, aşının sağlık çalışanlarından başlamak üzere riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan kesimlere uygulanması planlanıyor. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman yapılacak? İşte, aşının fiyatı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman GelirTüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs aşısı için son dakika gelişmeleri art arda gelmeye devam ediyor. Pfizer ve BionTech firmalarının yapmış olduğu aşı keşfi açıklamasının ardından tüm dünyanın gözü kulağı aşının çıkacağı tarihe çevrilmişti. Firma yetkilileri ve Alman yetkililerin yapmış olduğu açıklamaya göre aşının üretimi için kollar sıvandı. Bu açıklamaların akabinde pek çok vatandaş ise Koronavirüs aşısı ne zaman gelecek sorusuna cevap aramaya başladı. Peki, Türkiye'ye Koronavirüs aşısı ne zaman gelecek? İşte, o detaylar
#Koronavirüsİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkAlmanya’da serbest çalışanlar, yasal emeklilik sigortasına zorunlu olarak tabi olabilmek için kendi namına ve hesaplarına çalışmaya başladıktan sonraki 5 yıl içinde Alman Emeklilik Sigortası nezdinde başvuruda bulunabiliyor. Peki yasal emeklilik sigortasına tabi olanların avantajları ne olur? Alman Emeklilik Sigortası üyesi olan serbest çalışanlar, aynı sigortalı çalışanlar gibi emeklilik sigortası kuruluşu üzerinden rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilecekleri gibi malul olmaları ve tüm koşulları yerine getirmeleri halinde maluliyet aylığı almaya da hak kazanabiliyor.
#AlmanyaCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19PCR testi sonucu e-Nabız üzerinden sorgulanabiliyor. Test alınma sırasında size verilen barkod numaranızla birlikte TC Kimlik numaranızı da girerek Sağlık Bakanlığı'nın e-Nabız uygulaması ile sonuçlarınızı görüntüleyebiliyorsunuz. PCR testinden 1- 3 saat içerisinde sonuç alınması mümkündür. Testin yapıldığı zamana göre sonuçlar 24 içerisinde açıklanabilmektedir. İşte PCR testi sonucu öğrenme ekranı ve detaylar
#Pcr TestiKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, gebelerin genellikle bebeğe zarar gelir, endişesiyle Covid-19 aşısından kaçındığını belirterek, "Gebelik pek çok hastalık için hastalığı ağırlaştırıcı faktör. O yüzden gebeleri hastalıktan korumak lazım. Gebelerde geçen seneye göre bu sene hastalıktan dolayı daha fazla ölüm var" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüse karşı aşı çağrısı yaptı. Aşıların ölüm ve ağır hastalıktan korumada son derece etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz, aşı zorunlu olmalı mı tartışmalarına net yanıt verdi. Yavuz, "Öğretmenler, sağlık çalışanı gibi belli meslek gruplarında kesinlikle zorunlu olmalı. Sosyal ortamlara girmek isteyenlere de ya aşı kartı, ya da son 48 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testini gösterme şartı getirilmeli. Zaten restoran sahipleri de bunu istiyor. Bu artık bireysel tercih olamaz, toplumun her şeyi buna bağlı" dedi.
#Sağlık BakanlığıKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada "Tünelin ucundaki ışığı görüyorum" diyerek Ekim ayını işaret etti. Prof. Dr. Yavuz, "Tam açılma için ise vaka sayılarının 100 binde 10-20, test pozitiflik oranlarının yüzde 3-5 bandına inmesi gerekiyor. Henüz istediğimiz düzeyde değiliz. Haziran'da yapılandırılmış açılmaya gidebiliriz" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzKoronavirüsle mücedele kapsamında Türkiye'de yapılan toplam aşı sayısı 25 milyon 750 bini aştı. Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs salgınındaki aşılamada uykunun çok önemli olduğunu belirterek, "Koronavirüs aşısı oldunuz ama düzgün uyumadınız, 6 saatin altında uyudunuz. Sizde oluşacak antikor seviyesi yüzde 50'nin daha altındadır. O zaman uykunun en büyük faydası uyumak sizin korona yenmenizi sebep olur. Aksi takdirde vücudunuzda savunma hücreleri oluşamaz, virüsle savaşınız da yarı yarıya azalmış olur. Bunun için aşı ve sonrası en az 6 saat uyumak önemli" şeklinde konuştu.
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 81 ilden 560 gençle video konferans yöntemiyle görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sosyal yaşamla ilgili olarak bir süre daha hepimizin fedakarlık yapması gerekiyor. Bu salgını en kısa zamanda atlatıp normal hayatımıza döneceğimiz günlerin yakın olduğuna inanıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Okullar açılacak mı?" sorusuna "17 Mayıs itibarıyla başlayacak yeni normalleşme takvimimizi önümüzdeki günlerde açıklayacağız. İlk kabine toplantımızın en önemli gündem maddelerinden biri bu olacak. Bu takvimde okulların açılışıyla ilgili süreç de yer alacak" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan müjdeyi vermek istiyorum Artık gençlerimiz transkript belgelerini istedikleri yerden çift dilli olarak herhangi bir ücret ödemeden alabilecekler" ifadelerini kullandı.
#ErdoğanSalgının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ancak hala virüsü yenebilmiş değiliz. Uzmanlara göre pandemi kalıcı olmayacak ancak Covid-19 ile yaşamayı da öğrenmemiz gerekiyor. Peki koronavirüs ile yaşamak ne demek ve pandemiden sonra bizi neler bekliyor?
#Koronavirüs AşısıSağlık Bakanlığı, paylaştığı son koronavirüs tablosunda vaka sayının 50 bine dayandığı görülürken, ağır hasta 2 bin 477 oldu. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, vaka sayılarının daha da artacağını belirterek, "Aslına bakarsanız bu bizim tespit edebildiğimiz sayı. Yani asemptomatik olanlar toplumda dolaşmaya devam ediyorlar ve biz onları tespit edemiyoruz. Asemptomatiklerle beraber bu olgu sayılarının 80-100 bine kadar dayanacağını görebiliriz ve öngörebiliriz. Bu da bizim ciddi miktarda hasta yükümüz anlamına gelir" dedi.
#Amazonalexa“Dur bakalım, bu hafta da bir geçsin” diye diye ayları devirdik. COVID-19 hakkında hâlâ pek bilgimiz yok. Neyse ki aşısı çabucak bulundu. Ama bu kez de insanlık kendi elleriyle yarattığı bir canavarla karşı karşıya: Aşı milliyetçiliği. Uzmanlara tünelin ucundaki ışığa ne zaman ulaşacağımızı, bu pandemi tecrübesinden neler öğrenmemiz gerektiğini sorduk.
#GazetehaberleriDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiCovid-19 pandemisine karşı dünya çapında bir aşılama süreci başlatıldı. Kimi mümkün olan en kısa sürede aşılanmak için gün sayarken iğneden korkanlar ise aşı olacakları günü endişeyle bekliyor. Peki bu korkunun ve aşıya olan ön yargının altında yatan sebepler neler? Üç farklı uzmana danıştık, işte halihazırda devam eden aşı kararsızlığının olası nedenleri…
#Aşı KararsızlığıMHP 13. Olağan Büyük Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor. Kurultayda konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Bölücü vekillerin TBMM'ye gelen fezlekelerinin önüne arkasına bakalım demek siyaset değildir, adamlık değildir. Neyine bakacaksınız?' dedi. Bahçeli, CHP ve İYİ Parti'ye tepki göstererek "CHP beşinci kol faaliyetidir, İYİ Parti melanet bir projedir" ifadelerini kullandı. Bahçeli ayrıca, "HDP siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması namus görevidir" şeklinde sözlerine devam etti. MHP 13. Olağan Kurultayı'nda Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, 1277 oyla genel başkanlığa yeniden seçildi.
#HaberDünya genelinde 49 ülkede toplamda 37,9 milyondan fazla doz Covid-19 aşısı uygulandı. Diğer yanda da bir doz aşının bile vurulmadığı ülkeler var. Onlardan biri de Moldova. Ülkede sağlık sistemi öyle kötü durumda ki salgına yakalanan insanlar hastane tuvaletlerinde ölüyor.
#MoldovaTürkiye’de koronavirüse karşı aşılama hızla devam ediyor. Sağlık çalışanları başta olmak üzere öncelikli grupların aşılanması sürüyor. Araştırmalar ise hamilelerin de risk grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Peki, hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi, hamileyken yaptırılan aşının koruyuculuğu bebeğe geçer mi?
#Hamilelikte Aşı Yaptırılır MıSevdiklerimize sarılmak, merakla beklediğimiz bir filme, bir oyuna koşmak, arkadaşlarımızla buluşup şehrin en sevdiğimiz sokaklarında kalabalıktan korkmadan yürümek… Neredeyse bir yıldır, hayatımızı güzelleştiren pek çok şeyden mahrumuz. Salgın öncesine yani 'kendi normalimiz'e dönmek için kavuşmaya can attığımız 21 şeyi hatırlayalım…
#2021Koronavirüsün mutasyona uğraması aşıların etkisi konusunda endişe yaratmıştı. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortağı olduğu BioNTech’ten sevindirici bir haber geldi. Firmanın açıklamasında “Biz 16 farklı mutasyonu test ettik. Virüs, aşıya karşı kayda değer bir etki göstermedi” denildi.
#Gazetehaberleri