Koronavirüs salgını devam ederken, dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşılama süreci başladı. Tüm dünyayı tehdit eden pandemide aşılamanın başlamasıyla beraber salgının sona ereceği tarih gündeme geldi. Dikkat çeken açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yeşim Taşova, 2022 yılında toplumun rahatlayabileceğini ifade etti. Covid-19 pandemisinin biteceği tarihe ilişkin ön görülerde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise belirli bir aşı oranına ulaşabilmenin salgının sona ermesinde etkili olacağını bildirdi. İşte, uzmanların pandemiyle ilgili görüşleri.
#Pandemi Ne Zaman BitecekSağlıkçı Şengün... 1999 depreminden acı hatıralarla Nurdağı’na gelmiş. Gönüllü çalıştığı çadır kentte koordinasyon eksikliği var deyip görev üstlenmiş; hem sağlık çadırının denetimini yürütüyor hem kısa sürede yerini, ihtiyaçlarını öğrendiği köylere malzeme ulaştırılmasını sağlıyor.
#DEPREMİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Temmuz ayının başından itibaren vaka sayılarında yaşanan artışın yeniden düşüş gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Memişoğlu, önceki piklerle kıyaslandığında hastaneye yatışların çok düşük oranda kaldığını da kaydetti.
#KoronavirüsKocası tarafından önce kezzapla kör edilip birkaç yıl sonra da kurşunlanarak hayata veda eden Bergen’in ölüm yıldönümü bugün. Fakat talihsiz hayatı gibi, yaşamını konu alan film de “talihsiz” gidiyor ‘Acıların Kadını’nın. Serenay Sarıkaya’dan sonra Demet Evgar da olmadı “Bergen” rolüne...
#Savaş ÖzbeySon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme dönemi ve aşı programının önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Bunu başarıyla hayata geçirebilmek için sizden tek bir yeni talebim var: Lütfen aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Koca, "Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak." dedi.
#Fahrettin KocaGünümüzde en yaygın sağlık sorunları genetik, yaşam tarzı ve çevresel problemler yüzünden ortaya çıkıyor. Sağlıklı olmanın temel yolunun işi en başından sıkı tutmak olduğunu belirten Op. Dr. Arzu Dökmeci, en güncel yaklaşımın ‘fonksiyonel tıp’ olduğunun altını çiziyor.
#İzmirSİVAS Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Sanem Karaca, Türkiye'de her yıl sigara nedenli hastalıklardan 80 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Karaca, sigaraya bağlı ölümlerin koronavirüsten 4 kat daha fazla olduğunu dile getirdi.
#Dr. Sanem KaracaAkbank Sanat’ta açılan ‘6 Sanatçı Öncülünü Arıyor’ sergisi, Murat Akagündüz ile Avni Lifij, Alpin Arda Bağcık ile İrfan Önürmen, Ramazan Can ile Şakir Gökçebağ, Fırat Engin ile Sarkis, Güneş Terkol ile Gülsün Karamustafa ve Burcu Yağcıoğlu ile Semiha Berksoy’u yan yana getiriyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen Hasan Bülent Kahraman, “Konu çok zordu. Daha önce denenmemiş bir şeyi denedik. Kültürel köprüler ve bağlar beni her zaman çok ilgilendirdi” diyor.
#Hasan Bülent KahramanÇiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#CovidÇin’in Tianjin kentinde bir firmaya ait dondurmada COVID-19 tespit edildi. Tüm ürünlere el konulurken gıda ürünlerinden virüs bulaşıp bulaşmadığı tartışmaları yeniden alevlendi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da bu konuda soru yağmuruna tutuldu. Prof. Dr. Kara sosyal medya hesabından vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. Kara, ''Dünyada bugüne kadar gıdayla geçiş gösterilmedi. Daha önce Çin’de donmuş balıkürünlerinde de virüs tespit edildi, ancak benzer şekilde hiç geçiş gösterilmedi'' dedi.
#GazetehaberleriGeçen hafta iki şarkı yayımladı ama aynı akşam koronavirüse yakalandığını öğrendi. “Resmen paçavra gibi oldum. Ben kutlama kadınıyımdır. Sonuç gelince psikolojik olarak çöktüm” diyor. Neyse ki durumu şimdi daha iyi. Her zamanki kadar da dobra: “Benimki delilik değil, özgürlük.”
#GazetehaberleriKoronavirüs belirtileri son dakika açıklamalar ile takip ediliyor. Uzmanlar tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüsün yaz ve kış belirtileri arasında belirgin bir farklılık söz konusu olmadığını belirtiyor. Yapı olarak değişen virüsün artık daha bulaşıcı özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken bilim insanları, halsizlik, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, bel ağrılarının Covid 19 belirtileri arasında yer aldığını vurguluyor. Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyada etkisini sürdüren hastalıkta coronavirüs günlük belirtileri 6. günden sonra ağırlaşabiliyor. Mers ve Sars gibi virüsleri de içeren bir virüs ailesi olan Covid 19 belirtilerinin sonbaharda alerjik hastalıklarla karıştırılmaması gerektiği belirtiliyor. Peki, Koronavirüs belirtileri neler? İşte, gün gün korona belirtileriyle ilgili detaylar.
#Corona BelirtileriSeni her gün sırayla birimiz görmeye geldik. Annem, abim, ablam, ben… Belinden alınan omurilik sıvısından testler yapılmaya başlandı. İlk etapta düşünülen ‘herpes ensefaliti’ için antibiyotik tedavisine başlandı. Sonra test sonucu negatif çıkınca (yani sebebi herpes virüsü çıkmayınca), kortizon tedavisine de başlandı. 5 gün sonra beynindeki enfeksiyon arttığı için kortizon tedavisi kesilip ilik tedavisine (IVIG) başlandı.
#HastalıkÜç baba denizde, dizlerine kadar suya girmiş konuşuyorlar: “Peki servisler nasıl olacak? Daha az çocuk mu binecek servise? O zaman iki kat daha fazla servis aracı tutması mı gerekecek okulun? Peki yemek? Soğuk yemek paketlerde mi gelecek? 6 yaşındaki daha yeni sosyalleşen çocuğa, sosyal mesafe mi öğretilecek?”
#Kelebek