Koronavirüs aşısında son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. Türkiye'de etkisini arttıran salgında corona virüs aşısı için 10-13 günlük bir hazırlık süresi planlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının ücretsiz ve sağlık çalışanlarından başlanarak uygulanacağını belirtirken, aşı takviminde yol haritası belirlendi. Diğer yandan kronik hastalar ve evden çıkamayacak durumda olanların evde aşılanabileceği bildirildi. Peki, coronavirüs aşısı ne zaman yapılmaya başlanacak? İşte, korona virüs aşısıyla ilgili detaylar.
#Corona Virüs Aşısı Ne Zaman YapılacakKoronavirüs aşısında Türkiye'deki son durum, Kovid-19 ile mücadele sürecinde gündemde yer alıyor. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin umut vaden aşı çalışmasında aşının fiyatı ve Türkiye'ye geliş tarihi de müjdelenmişti. Tüm dünya BioNTech'in koronavirüs aşısındaki başarıyı konuşurken Oxford Üniversitesi ile Astra Zeneca'nın geliştirdiği aşının başındaki Profesör Andrew Pollar'dan da kritik açıklamalar geldi. Peki, Koronavirüs aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? İşte, korona virüs aşı çalışmalarında son durum.
#Koronavirüs Aşısı Türkiye3 yıldır koronavirüs ile mücadele eden dünya ABD'den gelen haberi konuşuyor. ABD'de 56 yaşındaki bir adamın bilinen tüm Kovid-19 varyantlarına karşı bağışıklığı olduğu belirlendi. uzmanlar tarafından 'süper kan' olarak tanımlanan bu durum dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaparken uzmanlar kaç kişinin bu şanslı azınlığın üyesi olduğunu açıkladı.
#KoronavirüsCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Flurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaKoronavirüs vakalarının hızla yükseldiği Avrupa'dan peş peşe kısıtlama haberleri gelmeye devam ediyor. Avusturya bugün ülke genelinde 20 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması uygulayacağını açıkladı, Almanya ise aşısızlara toplu taşıma yasağı getirdi.
#AVRUPASiyasilerin pandemi sürecinde, sokak ve seçmen ilişkilerinden kaynaklanan hastalık hikâyeleri bitmiyor. Parti grupları COVID-19’a yakalan vekillerin çetelesini tutmaya devam ediyor. İktidar partisi 112 vekille rekor kırdı. Neyse ki sadece üç kişinin tedavisi sürüyor, diğerleri iyileşti.
#TBMMKoronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, tıp dünyasının elini güçlendirecek tedavi edici ilaçlar için de güzel gelişmeler yaşanıyor. Merck firmasının hap şeklindeki ilacından sonra şimdi de AstraZeneca ‘AZD7442’ adlı 'antikor kokteyli'ni geliştirdi. Kokteyl ölüm ve hastalığa yakalanma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Peki antikor kokteyli nasıl oluşuyor? Salgının seyrini değiştirebilir mi?
#Koronavirüsİstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında koronavirüs salgın sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, "20 ile 40 arasındaki pozitif vaka oranı olarak onlarda yükseldi biraz geçmişe göre" dedi. Memişoğlu, "Şu anda biz 20 milyon doz aşı yaptık ve 2. dozlarını tamamlayan oranı yüzde 69. Tek doz aşı oranımız da yüzde 80 bandına yaklaşmış durumda. Bu iyi bir rakam. Daha iyi olacak inşallah. İnsanlar tedirgin olmasınlar. Kovid'le ilgili korku ve tedirginlik yaşamalarını istemiyoruz. Uyumsuzluk göstermelerini de istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsAlmanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, sonbahar ve kış aylarında hem koronavirüs hem de grip salgınlarının eş zamanlı olarak yayılabileceği konusunda uyarıda bulunarak, grip aşısı olma çağrısı yaptı. Almanya’da geçen yıl uygulanan kısmi kapanma nedeniyle kayda değer grip vakaları görülmediğini belirten Spahn, ancak bu yıl grip salgını riskinin arttığına dikkati çekti.
#BERLİNSon dakika haberi... Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde en kritik dönemeçlerden biri olarak nitelendirilebilecek 6 Eylül'e dört gün kalırken, Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bu tarihte okulların yüz yüze eğitime başlayacak ve üniversitelerin açılacak olması nedeniyle toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Erol Özvar da katıldı. Toplantı sonrası Bakan Koca'nın ardından, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar önemli açıklamalarda bulundu. Okullarda yüz yüze eğitim için gerekli tüm tedbirler alındı. Yetkili ağızlardan çıkan ortak vurgu ise "Yüz yüze eğitimden dönüş yok" oldu. Öte yandan AVM, restoran ve kafeler için PCR testi zorunluluğu düşünülmüyor.
#Bilim KuruluBioNTech aşısı 2'nci dozunda yan etki görülme ihtimali daha yüksek. Türkiye'de aşılama ölçeğinin arttığı bugünlerde söz konusu yan etkiler hemen hemen her Whatsapp grubunun konusu. Mevzu konuşuldukça tereddütler de artabiliyor, hatta ilk dozu olup ikinci randevuya gitmeyenlerin sayısı da yükselmekte. Ancak konuştuğumuz uzmanlar 2'nci doz ile ilgili çok net: 'Yan etkiler kısa sürede kayboluyor ve hiçbir yan etki hastalığın kişilere yaşatacağı klinik tablo ile yarışamaz'
#2. DozTürkiye aşı üretiminde önemli bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayının adını ‘Turkovac’ olarak duyurdu. Turkovac’ın faz 3 çalışmaları da başladı. Bugüne kadarki 2 aşamayı büyük bir başarıyla geçen Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ilk kez Hürriyet’e konuştu: “Doktora sonrası ABD’de üç yıl koronavirüs üzerinde çalışmıştım. Pandemi çıkınca en azından tanıdık bir virüs, bunu yenebiliriz diye düşündüm.”
#Aykut ÖzdarendeliAşı kısırlaştırıyor mu sorusu son günlerin en çok konuşulan hususları arasında yer alıyordu. Türkiye'de 20'li yaşlara kadar inen aşı sırası dolayısıyla daha fazla kişinin dikkatinde yer alan aşı kısırlaştırıyor mu sorusu, uzmanlar tarafından yanıtlandı. Peki, diğer aşılar ve BionTech kısırlık yapıyor mu? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Aşı Kısırlaştırıyor MuCovid-19 aşıları dünyanın birçok ülkesinde gevşeme ve normalleşme adımlarını beraberinde getirdi ancak aşıların koruma süresinin ne kadar olduğu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olup olmayacağı da halen netleşmiş değil. Bu konuda merak edilenleri uzmanlarımızın da desteğiyle 10 başlıkta özetlemeye çalıştık...
#Hatırlatma Dozu13 Haziran Türkiye günlük korona virüs tablosu Sağlık Bakanlığı tarafından güncellendi. Sağlık Bakanlığı, corona virüs vaka sayısı, son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Bakanlık tarafından açıklanan tabloda vakalardaki düşüşün devam ettiği görülürken, ağır hasta sayısı 952 oldu, 4 bin 194 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 202 bin 251'e yükseldi. Vaka sayısındaki düşüş durumun iyiye gittiğine işaret etti. Öte yandan Türkiye'de uygulanan birinci ve ikinci doz Kovid-19 aşısı miktarı 33 milyon 712 bin 157 oldu. Son 1 haftada uygulanan doz sayısı 3 milyon 17 bin 541 arttı. İşte, 13 Haziran korona virüs (covid-19) tablosu ve vaka sayısında son durum...
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı son dakika açıklamasında, "Bugün itibariyle 30 milyon doz aşı yapıldı. Nüfusumuzun üçte birinden fazla doz aşı uygulanmış oldu. Nüfusumuzun üç katından fazla doz aşı için anlaşmamız bulunuyor. Yarın bugünden daha güzel olacak. Bu güce güvenin" mesajını paylaştı.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaSağlık Bakanlığı, Pfizer/BiNTech ile 120 milyon dozluk aşıya imza attı, bir başka deyişle 'tünelin sonundaki ışık göründü.' Sonbahara kadar toplumsal bağışıklığın kazanılacağı öngörülüyor. Tabii yeterince insan aşı olmak isterse...
#Aşı Soruları