Genel anlamıyla spastisite olarak adlandırılan “serebral palsi” bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. En büyük sebebi beynin bir müddet oksijensiz kalarak hasar görmesidir. Bu hasar maalesef büyük oranda kalıcıdır fakat ilerleyici değildir.
#Serebral Palsi NedirTUĞBA Erbilen Gülten’i ayakta alkışlıyorum. TEDx konuşmasını izledim, üstelik gözyaşları içinde... Siz de mutlaka bulun ve izleyin... Cuma günleri bu köşede yürünmeyen yollarda yürüyen, kendi alanlarında ve hayatlarında fark yaratan kadınları yazıyorum. Serablal Palsili Tuğba’dan daha iyi bir örnek olamaz. Kutluyorum ve sizi hikâyesiyle baş başa bırakıyorum...
#YazarlarTürkiye Spastik Çocuklar Vakfı (Cerebral Palsy Türkiye), Türkiye’de Cerebral Palsy konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip çok özel bir kuruluş. Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve hayata kazandırılmaları için gerekli çalışmalar yapan, çocuk ve ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, sosyal hayatta daha fazla yer edinebilmeleri için çaba harcayan bir vakıf.
#EğitimGebeliğin ilk günlerinden itibaren her anne adayının aklını önemli bir soru meşgul ediyor: ‘Normal doğum mu, sezaryen mi?’ Sorunun yanıtını ise anne adayının kemik yapısı, gebeliğin gelişim durumu, doğumun başlangıcı, gidişatı ve önceki doğumlar belirliyor. Anne ve bebeğin sağlığı için uygun olan doğum yönteminin hekim tarafından seçilmesinin en doğru karar olacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali ilk planda değerlendirilmeli, mümkünse sezaryen birinci tercih olmamalı” dedi.
#Doğum ŞekilleriSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor. Beşinci sezonun on birinci Fark Yaratan’ı “Umut Koşan” oldu. Umut Koşan 1981 yılında Ankara’da doğdu. Doğum sırasında kordon dolanması nedeniyle kendisine Serebral Palsi teşhisi kondu. Yaşadığı zorluklara rağmen Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olan Koşan, 18 yıl boyunca Birgün, Akşam, Milliyet gibi basın kuruluşlarında aktif olarak gazetecilik yaptı. 2011 yılının Kasım ayında aktif muhabirlik yaşamını sonlandırıp, Devlet Tiyatroları Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nde çalışmaya başladı. 6 ay boyunca Sivas Devlet Tiyatrosu’nda Basın Danışmanlığı yapan Koşan, hazırladığı projenin kabul edilmesiyle, Devlet Tiyatroları Bölgeler Basın Birimi Koordinatörü olarak görevlendirildi.
#Fark YaratanlarTEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde Asfiksi (Oksijen yetersizliğinden ileri gelen boğulma) hastalığı olan ve burnundan beslenen 3 aylık Sudenaz Akgül için tüm vücut MR’ı istendi. Ancak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Sudenaz’a 24 Ekim 2013’e randevu verildiği öne sürüldü.
Aslında niyetim Musa Aytun’un gerçekte bir işi var mı, yok mu onu öğrenmekti. Bir de Seren Serengil’in basın açıklamasındaki iddiaların cevabını alayım demiştim. Ama Aytun’un yaptığı bir açıklama bunları bir anda gölgede bıraktı: Seren, Yunanistan’da çocuk falan düşürmedi çünkü zaten hamile değildi!