Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

'Biz buradayız ya siz?'

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Serebral Palsi (Cerebral Palcy - CP) duruşu ve hareketleri etkileyen bir fiziksel engellilik durumu. Doğum öncesi, sırası ve bebeğin üç yaşına kadar olan yaşamında beyin ya da beyinciğin bir bölümünün hasar alması sonucu meydana geliyor. Tüm dünyada en yaygın görülen fiziksel engellilik hali bu durum. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılı verilerine göre dünya genelinde 17 milyon Serebral Palsili birey bulunuyor.

 

10 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan “Hayat Dersi” başlıklı yazımda da ifade etmiş olduğum gibi, 2012 yılından beri her Ekim ayının ilk çarşambası Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor. Toplumsal bir hareket olan Dünya Serebral Palsi Günü’nün amacı; Serebral Palsili çocukların ve yetişkinlerin toplumun diğer fertleri ile aynı haklara, aynı erişim olanaklarına ve aynı fırsatlara sahip olmalarının sağlanması. Bu amacın gerçekleşebilmesi için her yıl farklı kampanyalar yapılıyor, etkinlikler düzenleniyor.

 

Haberin Devamı

Dünya Serebral Palsi Günü Hareketi, CP’nin yılda sadece bir gün hatırlanması yerine her gün gündemde olması için farklı projelere imza atıyor. Bu amaçla Hareket’i başlatan ülkelerden sosyal hayattaki başarılarıyla rol model olan kişiler, birer yıllık sürelerle, Dünya Serebral Palsi Günü Komitesi’ne seçiliyor. Komite’nin bu yılki Türkiye temsilcisi Umut Koşan.

 

Biz buradayız ya siz

 

Umut Koşan 1981 yılında Ankara’da dünyaya gelmiş. Doğum sırasında kordon dolanması yaşayan Umut bebeğe iki yaşındayken Serebral Palsi teşhisi konulmuş. O günden başlayarak 20 yıl boyunca yoğun bir rehabilitasyon dönemi yaşamış. İlk ve ortaöğrenimini değişik kentlerde tamamlayan Koşan, yüksek öğrenimini Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapmış. Gazetecilik en büyük hayaliymiş Umut Koşan’ın. 1997’de Antalya Genç Ses Dergisi ve Sesleniş Gazetesi’nde başlayan aktif muhabirlik yaşamını 2011 yılının sonlarına kadar sürdürmüş. 2011 sonunda Devlet Tiyatroları Basın ve Halkla İlişkiler biriminde çalışmaya başlayan Koşan, hazırladığı projenin kabul edilmesi sonucunda Devlet Tiyatroları Bölgeler Basın Birimi Koordinatörü olarak görevlendirilmiş.

 

Haberin Devamı

İnsan Hakları Ortak Platformu ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi’nin ortaklaşa düzenledikleri İnsan Hakları Savunucuları için Seminer Programı’nı tamamlayan Umut Koşan; Aile Psikolojisi, Aile Danışmanlığı, Stres Yönetimi, NLP (Neuro Linguistic Programming/Duyu-Dil Programlama) ile Etkili İletişim konularında eğitim almış. 

Koşan, halen, engelli bireyler ve aileleri için danışmanlık yapıyor. Kısa adı EBİAL olan Engelli Bireyler ve Aileleri çalışmaları; Avrupa’da “exper contensiyum service” diye isimlendirilen, Türkçe’ye “tecrübeyle uzman” olarak yansıyan modülü ve toplum temelli hizmeti baz alan engelli ve aileleri sosyal danışmanlığının Türkiye’deki ilk örneği.

 

Haberin Devamı

Umut Koşan 2014 yılında, Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan ‘sıra dışı kişilerin olağanüstü öyküleri’ni anlattığı “Fark Yaratanlar” programı kapsamında, “Fark Yaratan” olarak seçilmiş. Arzu ederseniz, konu ile ilgili kısa filmi;<https://www.youtube.com/watch?v=PX5NWKjXpUU>  adresli linkten izleyebilirsiniz.

 

Dünya Serebral Palsi Günü Hareketi’nin bu yılki sloganı “Ben Buradayım… Biz Buradayız”. Umut Koşan bir yıl boyunca Serebral Palsili bireylerin ve diğer engellilerin haklarına, yaşam koşullarına dikkat çekecek. Bu hak mücadelesinde kalıcı bir şeyler bırakabilmek, CP farkındalığını sürece tüm kesimleri dahil ederek arttırabilmek ve söz konusu çalışmaları kendisinden sonra yürütecek olan kişinin yolunu biraz daha aydınlatabilmek amacıyla Sivas Belediyesi Engelli Merkezi’nde bir “CP Bilgilendirme Bürosu” kurma hazırlıklarına daha şimdiden başlamış bile. Koşan’ın deyişiyle “asla bir dernek olmayan” bu büro, bir iletişim ve bilgilendirme merkezi olarak hizmet verecek ve bünyesinde CP konusunda her türlü materyali bulabileceğiniz bir kütüphane barındıracak. Umut Koşan böyle bir büronun Türkiye için bir ilk olacağını, Ankara ve İstanbul’daki bilgileri Türkiye’nin diğer bölgelerine götürme olanağının önünü biraz daha açacağını söylüyor.

 

Haberin Devamı

Dün (3 Kasım Perşembe) ben bu yazıyı kaleme aldığım sıralarda, Umut Koşan; Dünya Serebral Palsi Günü kapsamındaki çalışmalarına “Biz buradayız, ya siz?” diyerek Kocaeli’den start vermeye, düzenlenecek panelde Kocaeli Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri ile buluşmaya hazırlanıyordu.  İnanıyorum ki, Umut Koşan’ın bu konudaki gayretleri Serebral Palsi farkındalığının gerek ülkemiz çapında gerekse global düzeyde önemli ölçüde artmasını sağlayacak. Başarılar Sevgili Umut…  

   

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları