İnsanlık okyanusların derinliklerine indikçe yeni köpekbalığı türleri keşfediliyor. Bilim insanlarının inceledikleri köpekbalıkları arasında 100 yıl önce yakalanmış olan da var bugün ilk kez karşılaşılan da... Özellikle son 40 yıldaki artış dikkate değer. Peki bu ne anlama geliyor?
#KöpekbalığıKöpekbalıkları kötü şöhretleriyle herkesin korkulu rüyası. Bir kolunu ve bacağını köpekbalığı saldırısında kaybeden Avustralyalı Paul de Gelder, köpekbalıklarını korumak için çalışıyor. Köpekbalıkları gerçekte ne kadar tehlikeli?
#KöpekbalığıHollywood sinemasının da etkisiyle tüm dünyada denizde tehlike denince akla köpekbalıkları geliyor. Peki Amerikan kültürüne yerleşmiş olan bu köpekbalığı korkusunun kaynağının ne olduğunu biliyor musunuz? İşte bir asrı aşkın zaman önce yaşanmış o tüyler ürpertici olaylar...
#Köpekbalığı SaldırısıDaha görüntüyü izler izlemez ‘Ölümlü Dünya’ filminden bir replik: ‘Paspasla adam öldürtünüz bana’ ve ‘Recep İvedik 4’ten Şahan Gökbakar’ın köpekbalığını yumrukla dövdüğü sahne düştü aklıma. Muğla Marmaris’te çekilen bir görüntü ‘Yok artık!’ dedirtti. O görüntülerde köpekbalığı olduğu iddia edilen bir balık kıyıya kadar geliyor, o sırada denizdekilerden biri kumsala koşup tırmık alıyor ve deniz canlısını bununla kafasına vurarak kovalıyor. Tırmıkla balık kovalamak mı yoksa sanki her gün bir garip balık ile karşılaşıyormuşçasına bu kadar rahat olabilmek mi daha absürt inanın karar veremiyorum. Konusunda uzman hocaları aradım, ‘Ege ve Akdeniz’de köpekbalığı görme olasılığı ne ve dahası bilinmeyen bir deniz canlısı görünce ne yapmak gerekir?’ Sordum.
#ZarganaAntalya'nın Alanya ilçesindeki bir gece kulübünde akvaryum içinde tutulan köpek balığının yüksek sesli müziğe, yanıp sönen ışıklar ve eğlenen konukların gürültüsü gibi nedenlerle işkenceye maruz kaldığı yönündeki iddialar üzerine denetim yapıldı. İşletmeye para cezası uygulanırken, köpek balığının diskotekten nakliyesi ve yaşamına uygun başka bir yerde bakımının sağlaması yönünde karar verildi.
#ANTALYAAlanya’daki bir diskotekte akvaryum içinde sergilenen köpekbalığı için hayvanseverler seferber oldu. Almanya’dan bile çağrı geldi. Köpekbalığına yüksek sesli müzik ve yanıp sönen ışıklarla işkence yapıldığını söyleyen hayvan dernekleri, “O balığı diskodan kurtarın, özgür bırakın” çağrısı yaptı...
#KöpekbalığıManeater önemli olan ve sevilen oyunlardan bir tanesidir. Bu oyunun temelini bir köpekbalığı oluşturmaktadır. Kullanıcının, on tane kişiyi öldürmesinin ardından oyunun en başında yer alan kişi bölüm sonu savaşı şeklinde gelmektedir. Bu esnada avcılar kullanıcılara ateş atabilmektedir ve kullanıcıların canı ağır ağır düşmektedir. Mermilerden kaçmak için ise sağa ya da sola kayma hareketlerini kullanmak gerekmektedir. Sizin için Maneater oyununun ne demek olduğunu, sistem gereksinimlerini, oyun ipuçlarını ve detaylı incelemelerini derledik.
#Maneater Sistem GereksinimleriAvustralya'nın Queensland bölgesinde yaşayan Yvonne Palmer, okyanus kıyısındaki Cardwell'de küçük bir köpek balığını yiyen dev timsahı görüntüledi. 4 metrelik tuzlu su timsahının köpek balığını yediği anlar, sosyal medyada viral oldu.
#AvustralyaDünyanın öteki ucundaki İzlanda son zamanların en gözde seyahat noktalarının arasında yer alıyor. 320 binlik nüfusu, her an patlamaya hazır alt yapısı, yemyeşil bir halıyla kaplıymış gibi bitki örtüsü, İzlanda’ya özgü atları, hele ki kış aylarında ki olmazsa olmaz kuzey ışıkları… Ateşin ve buzun ülkesinde yanmadan, donmadan, ekonominizde koca bir delik açmadan dönebilmek için bazı şeyler önceden bilmek gerekiyor. İzlanda pahalı ve soğuk ama görülmeyi fazlasıyla hakkediyor. Sizin için güzel bir İzlanda gezi rehberi hazırladım. Gezilecek yerlerin dışında dikkat etmeniz gerekenleri de kaleme aldım. İşte İzlanda hakkında tüm detaylar…
#İzlanda Gezi RehberiMersinli balıkçılar, Akdeniz’de 12 mil açıkta yaklaşık 350 kilogram ağırlığında yaklaşık 2,5 metrelik köpekbalığı yakaladı. Mersin Balık Pazarı'nda sergilenen köpekbalığı ilgi odağı olurken, Mersinliler fotoğraf çektirmek ve öz çekim yapmak için adeta sıraya girdi.
#GündemBirkaç defa sualtında görme şansına sahip oldum. Bir seferinde, devasa gövdesiyle 3 metre altımdaki kayaların üzerinde dinleniyordu. “Buraların hâkimi benim” diyen, heybetiyle insanı rencide eden bu efsane canlı karşısında kendinizi aciz hissediyorsunuz. Ama suyun üstüne çıkınca işler değişiyor. Avlanma, balık stoklarının tükenmesi, kıyıların hızla bozulması ve iklim değişikliği neredeyse sonlarını getiriyordu. Neyse ki bu karamsar tablo son yıllarda değişiyor. Yürütülen koruma çalışmaları sonucunda kum köpekbalıklarının sayısı yüzde 30 oranında artmış durumda.
#Kum Köpekbalığı