Şanlı İsviçreli biliminsanları son çalışmalarında kedi alerjisi olanlar için ümit verici bir sonuç elde ettiler. The Journal of Allergy and Clinical Immunology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, HypoPet kurumundaki araştırmacılar, kedilere uygulanan bir aşıyla, kedilerin insanlarda yarattığı alerjik etkileri azalttı. Bilimsel konuşalım, araştırmacılar, kedilerde en yaygın alerjen olan Fel d 1’in neden olduğu insandaki kedi alerjilerini tedavi etmek için kedileri Fel d 1’e karşı aşılayarak yeni bir yol buldu.
#KediEvini hayvanlarla paylaşanlar için tatile gitme fikri genelde şu soruyu da beraberinde getiriyor: “Biz yokken ona kim bakacak?” Eğer böyle bir ricada bulunabileceğiniz hayvansever bir yakınınız yoksa deniz, güneş hayallerinize vicdan azabı karışabiliyor. Tüm şehirlerde sayıları giderek artan pet otellerinden hazırladığımız seçkide, patili dostumuza süit oda veren de var, tüm gün özgürce koşacak bahçe ve havuz sunan da...
#HayvanlarKlasik koşullanma, davranışçı öğrenme mekanizmasıdır. Rus bir fizyolog olan Ivan Pavlov tarafından neredeyse şans eseri keşfedilmiştir. Ivan Pavlov, yapmış olduğu deneylerde köpekleri kullanmış ve klasik koşullanmanın varlığını ortaya koymuştur. Peki, Klasik Koşullanma nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Klasik koşullanma nasıl gerçekleşir sizin için tüm detayları ile derledik.
#Klasik KoşullanmaKöpek davranışları yıllardır çeşitli araştırmaların konusu olmuştur. Onların davranışlarını anlamak, yönlendirmek, değiştirmek, sosyalleştirmek oldukça emek isteyen bir iştir. Aslında köpeğiniz sizi taklit eder. Sert, agresif, şiddet eğilimli davranışlarınıza aynı şekilde cevap verir. Dışarıya yönelik bu tür davranışları da sizinle beraber yapar. Mutlu, sosyal, diğer insanlarla dengeli ilişki kuran, çevresine saygılı bir birey değilseniz köpeğinizden bunları beklemeyin.
#BursaSosyal medya algoritmalarının, genç kızlarda yeme bozukluğuna ve kendine zarar vermeye yönelik davranışlara yol açan içerikler önermesi bir süredir gündemde. Ya genç erkekler? Orada da çok vahim bir durum yaşanıyor. Ergenlik çağındaki erkekler, istemedikleri halde aşırı şiddet ve kadın düşmanı söylemler içeren, yaşlarına uygun olmayan videolara maruz kalıyor. Peki uygulamalar bunu neden engellemiyor?
#Sosyal MedyaSokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları DüzenlemesiTBMM’de Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe giden 17 maddelik teklifin görüşmeleri tartışmalar arasında devam etti. Soruları yanıtlayan Komisyon Başkanı Kirişci, halen 105 bin kapasiteli 322 barınak olduğunu belirterek, 4 milyon sokak hayvanının konulacağı barınaklar için belediyelerin 4 yıl süresi olacağını söyledi.
#TBMMSokak hayvanları düzenlemesi Meclis komisyonunda kabul edilirken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı asla köpek katliamının olmayacağını söyledi. Yumaklı, “Bu hayvanların sokaklardan toplanması, sahiplendirilmesi gerekir. Rehabilite edilmeleri, kısırlaştırmaları gerekir” dedi.
#İbrahim Yumaklı