Paylaş
Bahçede yaşayan köpeklerin ağaç diplerini ve bahçenin muhtelif bölgelerini kazması; evde yaşayan köpeklerin de zaman zaman koltukları, halıları ve kendi yataklarını kazma davranışı dikkat çekicidir. Peki köpekler bu davranışı neden gösterirler?
- Stres ve sıkılma: Özellikle az gezdirilen ve yeterli seviyede ilgi gösterilmeyen köpeklerde akut ya da kronik strese bağlı olarak kazma davranışıyla karşılaşabiliriz. Stres kazma davranışının en önemli tetikleyicilerinden biridir.
-Eğlenceli olması: Yavru ve çocukluk döneminde olan köpekler başta olmak üzere kazma davranışı tüm köpekler için eğlenceli bir davranıştır. Bu durumu çocukluğumuzda deniz kenarında kumsalda kürek ve kovayla oynamamıza benzetebiliriz.
- Kaçış hedefli: Özellikle bahçede yaşayan köpeklerde bahçe çitlerinin altını kazarak firar etmek hedefli olarak da kazma hareketi ile karşılaşabiliriz.
- Doğumun habercisi: Gebe köpekler, doğum zamanı yaklaştığında ve sancılar başladığında iç güdüsel olarak takıntılı bir şekilde kazma hareketi yaparlar. Bu yavruları için doğum yeri hazırlama hedeflidir.
- Serinlemek amaçlı: Özellikle sıcak havalarda bahçede yaşayan köpekler kendilerine serin bir yatacak yer hazırlamak amacıyla toprak kazma davranışı gösterebilirler.
- Yatacak yer hazırlamak: Dinlenmeye ve uykuya geçiş öncesinde köpekler içgüdüsel olarak kendilerine yer hazırlamaya çalışarak kazma hareketi gösterebilirler.
- Avlarını saklamak: Daha sonra çıkarıp yiyebilmek amacıyla kemik, yiyecek ve oyuncak gibi objeleri gömerek taze tutmak için köpekler kazma hareketi yapabilirler.
- Toprak altındaki hareketler: Köpekler avcılık dürtüsüyle toprak altında yaşayan fare, köstebek, solucan ve böcek gibi canlıları yakalamak hedefli olarak da kazma hareketi yapabilirler.
Paylaş