Davranışlarda pandemi etkisi

Pandemi artık iyiden iyiye hayatımızdan çıkıyor.

Haberin Devamı

ABD bile Çin’den gelenlere test uygulanmasını kaldırmaya hazırlanıyor. Artık iyiden iyiye “Ne yaşadık biz bakalım” araştırmalarının dozu artıyor. Bu noktada evcil hayvanların da bu dönem yaşadıklarına bakış atmış araştırmacılarımız.

Vardıkları sonuç içerisinde şu çarpıcı ifade var: Karantina tedbirlerinin köpek davranışları üzerinde etkisi oldu. İstatistiklere göre 2021 ve 2022’de köpek saldırılarında gözle görülür bir artış yaşanmış. Bunlar tabii ki sosyal medyada Türkiye’de şahit olduğumuz köpek karşıtı hareketlere temel olacak bir şey değil. Zira kaydedilen vakalar önemli ölçüde, köpeklerin başka hayvanlara saldırısı ya da aşırıya kaçan oyunlardan oluşuyor.

Davranışlarda pandemi etkisi

SAATLİ BOMBA

Peki bu yola nasıl gelindi?

Haberin Devamı

Uzmanlar öncelikli olarak şunu söylüyor: Evde geçirilen zaman artınca insanlar çok sayıda evcil hayvan sahiplendiler (Ki sadece İngiltere’de 2020’nin mart ayından 2021’in mart ayına kadar 3.2 milyon hane evcil hayvan sahiplenmiş). Bu sahiplenme sırasında ilk defa hayvan sahiplenen kişilerin yaşadıkları acemilik söz konusu. Bir de pandemi koşulları nedeniyle hayvanların yaşadıkları alanı, davranışlarını inceleme fırsatı bulamadan sahiplenme gerçekleşince sorun kaçınılmaz olmuş.

Köpek eğitmeni Sandra Gilliland, insanların kendi yaşam koşullarına uygun olmayan köpekler sahiplendiklerini ve pandemideki zorunlu karantina koşullarının bu köpeklerden abartılı şekilde olsa da “saatli bomba” yarattığını anlatıyor. Bir köpeği sahiplenirken onun karakterini, davranış ve beslenme alışkanlıklarını bilmeyen kişiler, o köpeğin sosyalleşmesini de sağlayamayınca, davranış bozukluğuna yol açıyorlar. Varmak istediğim nokta şu: Köpeklerin davranış bozukluklarının temelinde esasında insanların onların yaşam alanlarına, gündelik yaşamlarına yönelik eylemleri yatıyor. Sokak hayvanlarında gördüğümüz davranışların kökenine indiğimizde de aynı şeyi görüyoruz: Temelde insanlar bir şey yapmış ve olaylar çığrından çıkmış. Ezcümle, kendimize çeki düzen verip çevreye saygılı davranmamız şart.

Haberin Devamı

Davranışlarda pandemi etkisi

 

KAMPUSA MORAL OLDU SIRA ÖĞRENCİLERDE

İngiltere’de Newcastle Üniversitesi’nde, öğrencilerin maskotu haline gelen Ozzie’nin merkezinde olduğu çok tatlı bir olay yaşanıyor. 14 yaşındaki hasta kedimiz Ozzie, üniversitenin her noktasındaki varlığıyla ama özellikle sınav dönemlerinde kütüphanedeki öğrencilere moral vermesiyle herkesin yoldaşı olarak yaşamını sürdürüyor. Fakat yaşadığı rahatsızlık nedeniyle kampustan uzakta kaldı. Şimdi öğrenciler, değişen roller neticesinde, kötü huylu tümör yüzünden operasyon geçiren Ozzie’ye moral vermek için video hazırlamışlar. Onunla oynadıkları oyunlar, çektirdikleri fotoğraflar, onun çeşitli hallerini içeren videoları bir araya getirmişler. Bir de Ozzie’nin kampusa döneceği tarihleri duyurarak öğrencileri o günlerde bir araya gelmek için davet etmişler. Biz de buradan Newcastle Üniversitesi’nde okuyan okurlarımıza duyurmuş olalım: Ozzie pazartesi Hukuk Fakültesi’nde, salı günü de ana binada olacakmış.

Haberin Devamı

Davranışlarda pandemi etkisi

 

UYUŞUK’LA TANIŞIN

Okurumuz Yeliz Görkem Gürer, kedisi Uyuşuk’un fotoğrafını şu notla paylaştı: “2022 Kasım ayında Uyuşuk’u işyerimin karşısındaki ağacın altında buldum. Onu bulduğumda küçüktü, gözleri çapaklıydı ve sürekli acı acı miyavlıyordu. Kendisi beni her sabah işyerinin önünde bekliyor ve tüm çevre esnafların da neşesi olmuş durumda. Şimdi kendisi daha sağlıklı ve neşeli. İyi ki beni buldun Uyuşuk.” Tüm esnafla mutlu bir ömür diliyorum Uyuşuk’a. Bir kediyi sevmekle başlıyor her şey. Bu sevgi dünyayı bir gün güzelleştirecektir, buna inanıyorum ve o günü bekliyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları