Gerçek gider yöntemi ile daha az vergi ödemek isteyen yükümlüler, belgeli olarak bu imkandan faydalanabiliyor. Ancak gerçek gider gösterebilmek için söz konusu belgelerin 5 yıla kadar saklanması gerekebiliyor. Diğer taraftan gerçek gider kabul edilen harcamalar arasında son 5 yılda alınan konutlar da yer alabiliyor. İşte, konut kira geliri istisnasından kimler yararlanamaz sorusunu cevabı ve gerçek gider yöntemi hakkında detaylı bilgiler
#Gerçek GiderYurtdışında yaşayan vatandaşlar Türkiye’de elde ettikleri gelirlerinin sadece tamamı stopaja tabi tutulmuş işyeri kira gelirlerinden ibaret olması halinde, kira gelirinin tutarı ne olursa olsun Türkiye’de beyan etmeyecekler. Ancak konut kira geliri elde etmeleri halinde 3 bin 300 lirayı aşıyorsa beyan etmek zorundalar.
Gelir Vergisi açısından mart önemli bir ay. Bu yüzden de halk arasında mart için; “Mart ayı, dert ayı” deyimi kullanılır. Gelir Vergisi’ne tabi gelir elde edenler, bu gelirlerini izleyen yılda beyan edip vergilerini ödemek zorundalar. Beyan dönemi 2 Mart’ta başladı, 25 Mart’a kadar vaktiniz var. Peki kimler beyanname verecek, hangi gelirler için beyanname verilmesi gerekiyor? Önemli tarihler ne? Hepsi detaylı anlatımıyla Hürriyet’in yeni yazı dizisinde.
Emlak vergisi yıllık olarak iki taksit halinde ödeniyor. İlk taksit mayıs ayı sonunda ödendi. İkinci taksitin son günü ise 30 Kasım. Son ödeme gününe üç gün kala okurlarımdan çok sayıda emlak vergisi sorusu geldi. Kimler emlak vergisinden muaf? EYT’liler emlak vergisi ödüyor mu? Tinyhouse için emlak vergisi var mı? Okurlarımın bu sorularını vergi hukuku uzmanı avukat Dr. Burak Aslanpınar yanıtladı.
#TinyhouseKira geliri 9 bin 500 liranın üzerinde olan vatandaşların 31 Mart’a kadar beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemeleri gerekiyor. Ev sahibi okurlarımdan “Aldığım kira çok düşük yine de beyan edecek miyim?” şeklinde çok sayıda soru geldi. Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener’e göre 2022’de kira gelirinin toplamı 9 bin 500 TL ya da bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödemenize de gerek yok. Ancak bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekir. Aksi halde para cezası uygulanır.
#KiraGÖTÜRÜ giderler için herhangi bir belge gerekmediğinden vergi beyanı çok daha kolay yapılabiliyor. Masraf belgesine ihtiyaç duyulmadan, beyannamede direkt kira gelirinden düşülebiliyor... Geçen yıla kadar; gelirin yüzde 25’i düşülebiliyorken, ‘gelirin yüzde 15’i götürü gider’ olarak düşülebiliyor artık. (5 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan 7061 sayılı yasa)
#YazarKira geliri elde edenlerin merak ettiği konular sorgulanmaya devam ediliyor. Kira vergisi hesaplama işlemi üzerinden ne kadar beyanname verebileceklerini öğrenen ev sahipleri, kira gelir vergisinin yanı sıra istisnai durumları da sorguluyor. Peki, Kira gelir vergisi hesaplama işlemi nasıl yapılır? Ödenecek olan vergiyi götürü gider ve gerçek giderler azaltır mı? İşte, kira gelir vergisi hakkında detaylı bilgiler
#Kira Gelir VergisiYAZLIK olsun kışlık olsun, konut sahipleri için iki tür vergi ödemesi söz konusu. Bir: ‘Emlak Vergisi’. İki; kiraya verilmişse ve gelir de elde edilmişse ‘Gelir Vergisi-GV’. Yazlık veya kışlık fark etmiyor, 2017 yılında konutundan (yıllık 3.900 lirayı aşan) kira geliri elde edenlerin, 2018 Mart ayında (1-25 Mart) GV beyannamesi vermesi gerekecek.
#Emlak Vergisi2017 kira gelirleri için beyan zamanı geldi. 27 Mart’a kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor. Konu hassas... Beyannamesini süresinde vermeyip Maliye’nin tespiti sonrası vergisini ödeyenler, yalnız vergi cezasına muhatap olmuyorlar, ayrıca 3.800 lira vergi istisnası avantajını da kaybediyorlar. Tüm soruları, tereddüt edilen konuları, kira vergisinin püf noktalarını 4 gün boyunca ele alacağız.
#Ahmet Karabıyık2017 kira gelirleri için de beyan zamanı da geldi. 27 Mart’a kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor. Konu hassas... Beyannamesini süresinde vermeyip, Maliye’nin tespiti sonrası vergisini ödeyenler, yalnız vergi cezasına muhatap olmuyorlar ayrıca 3.800 lira vergi istisnası avantajını da kaybediyor. Tüm soruları, tereddüt edilen konuları, kira vergisinin püf noktalarını 4 gün boyunca ele alacağız.
#Kira BeyannamesiKira gelirleri için beyan dönemi başladı. 25 Mart’a kadar beyannamenizi süresinde vermelisiniz. Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3 bin 600 liralık istisnadan da olacaksınız. Üç gün boyunca kira gelirlerine vergi hesabını inceleyeceğiz. Bugün konut kira gelirleri...
#KiraKira gelirleri için beyan dönemi başladı. 25 Mart’a kadar beyannamenizi süresinde vermelisiniz. Süreyi kaçırırsanız karşı karşıya kalacağınız tek şey ceza değil 3600 liralık istisnadan da olacaksınız. Üç gün boyunca kira gelirlerine vergi hesabını inceleyeceğiz. Bugün konut kira gelirleri...
#VergiBilgisayar programcısı, mucit, yazar, tercüman, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekarlar ile bunların yazılımlarını, eserlerini satan kanuni mirasçıları da artık gelir vergisine tabi olacak. Futbolcuların gelirlerine bakmaksızın ödedikleri yüzde 15 verginin yerini; kazanca göre vergilendirme alacak. Ücretliler ve serbest meslek geliri elde edenlerin kira, telif gibi tüm kazançları 160 bin lirayı aşarsa, beyanname vermek zorunda olacak.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi’ne göre, “Evimi düşük bedelle yakın arkadaşıma kiraladım” Ya da “Evimde bedelsiz olarak akrabam oturuyor” demek artık mümkün değil. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, eviniz kiradaysa ‘emsal kira bedeli’ beyanı artık zorunlu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tasarruf Teşvik Paketi kapsamında yaptığı açıklamada vatandaştan yersiz tahsil edilen vergilerin bundan sonra faiziyle geri ödeneceğini söyledi. Şimşek sigarada yeni bir vergi modeline geçileceğini, yurtdışından getirilen cep telefonlarından da ek harç alınacağını açıkladı.