KALIN bağırsağın son kısmıyla makat yüzeyi arasında oluşan, anatomik olarak normal olmayan yollara ‘anal fistül’ adı verildiğini belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, “Çoğunlukla makat bölgesinde apse oluşumu sonrasında gelişirler. Kalın bağırsağın son kısmında bir iç ağız ve makat çevresinde bir dış ağız bulunur. Anal fistülün en bilinen belirtisi, anal bölge çevresinden sürekli kötü kokulu akıntının olmasıdır. Bazen bu iç ve dış ağızlar geçici olarak kapanıp tekrarlayan apse oluşumlarına neden olur. Bu durum makat bölgesinde kızarıklık ve şiddetli ağrıyla karşımıza çıkar” dedi.
#1ANAL fissür hastalığının, diğer adıyla makat çatlağının 21. yüzyılın yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan kronik kabızlık olarak adlandırıldığını belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, yanlış tuvalet alışkanlıkları nedeniyle ülkemizde görülme sıklığında ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Op. Dr. Mustafa Göztok, anal fissürün botoksla tedavi yöntemlerini anlattı ve merak edilen soruları yanıtladı...
#1Kolorektal kanserlerin üçte birinin rektumda görüldüğünü belirten bilir Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, “Kolorektal kanserler, dünyada yılda 1 milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Tüm kanser türleri arasında ise ikinci en sık görülen kanser türüdür” dedi.
#1Günümüzde en sık görülen kanser türlerinden olan kolon (kalınbağırsak) kanseri tedavisi gelişen teknoloji, laparoskopi-robotik cerrahi ve akıllı ilaçlar sayesinde daha iyi sonuçlar veriyor. İzmir’deki Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi ve Kolorektal Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turan Acar, kullanım alanı giderek yaygınlaşan robotik cerrahinin kolon ve rektum kanseri ameliyatlarında da başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
#1Ülkemizde akciğer kanserinden sonra erkek ve kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan kalınbağırsak ve rektum (kalınbağırsağın son kısmı) kanseri artarken, son yıllarda cerrahi tedavideki gelişmelerle hastalığı iyileştirme şansı da yükseliyor.
#İzmirAnal fissür, kelime anlamı olarak “makat çatlağı” anlamına gelir. Makat bölgesi, duyusal sinir uçlarından zengin olması nedeniyle çok hassas bir bölgedir. Bu nedenle burada oluşacak bir çatlak son derece hassas ve ağrılı olma özelliğine sahip olup hastanın tüm konforunu ve yaşam kalitesini bozabilir.
#AmeliyatYaygın olarak estetik cerrahide kullanılan botoks 20 yıldan daha uzun süredir makat yırtığı yani anal fissür tedavisinde de uygulanmaktadır. Kolorektal cerrahi ve proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu makat yırtığında botoks tedavisini anlattı.
#Makat HastalıklarıİZMİR'deki Özel Tınaztepe Hastanesi'nin Genel Cerrahi ve Kolorektal Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Füzün, Türkiye'de en çok görülen 3 kanser türü arasında bulunan ve özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerin korkulu rüyası haline gelen kalın bağırsak (kolon) kanseriyle ilgili uyarılarda bulundu, 50 yaşın üzerindeki herkesin vakit geçirmeden kolonoskopi yaptırmasını önerdi.
#İzmirHaftada üç defadan az tuvalete çıkıyor veya dışkılama zorluğu yaşıyorsanız sizde de kabızlık şikayeti var demektir. “Huzurlu Bağırsak” kitabının yazarı Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji alanında çalışan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kabızlık şikayetiyle ilgili bilmeniz gerekenleri anlatıyor.
#Huzursuz BağırsakBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal KanserBir dönem tüm dünyada podyumların aranan isimlerinden olan süpermodel Elle Macpherson'ın kanser açıklaması geçtiğimiz günlerde gündeme bomba gibi düştü. 7 yıl evvel meme kanserine yakalandığını, şu an ise remisyonda olduğunu belirten Macpherson'ın açıklamasında asıl çarpıcı detay, kemoterapi, radyasyon gibi konvansiyonel tedavi yöntemlerine başvurmadan iyileştiğini söylemesiydi. Ancak burada çok önemli bir detay gözden kaçıyordu. Neydi o uzmanların altını kalın kalın çizdiği detay?
#SağlıkABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon Kanseri