Kol ağrısı denilen hastalık, kolun belli bir kısmının ya da tamamında görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Kolda yanıcı etki göstermesinin yanı sıra kasılma ve kramplara da neden olur. Kolun tek bir bölgesinde de meydana gelebilen kol ağrısı, kolun bütün bir kısmına da yayılabilir. Ağrıyan kolun dinlenmesi ve bir süre hareketlerinin kısıtlanması gerekir. Ağrının büyüklüğü ve düzeyine göre akut ya da kronik görülebilir. Sağ ya da sol kolda meydana gelen kol ağrısının pek çok farklı nedeni bulunur. Sol kol ağrısı neden olur ve sol kol ağrısı için hangi doktora gidilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sol Kol AğrısıKolda bulunan kasların ve kemiklerin zarar görmesi veya iltihaplanması nedeniyle, kol ağrıları meydana gelebilir. Kolların sürekli çalışması, yapılan ağır sporlar da kol ağrısının diğer nedenleri arasında yer alır. Kol ağrısına ne iyi geldiğini ve ağrının nedenlerini sizler için araştırdık.
#Kol Ağrısı Neden OlurABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİngiltere Essex’te nadir görülen beyin tümörü hastası bir çocuğun ailesi, sağlık görevlilerinin oğlunun kanserini migren ve ruh sağlığı ile alakalı bir durum olarak değerlendirip ona telefonunu çok fazla kullanmamasını tavsiye ettiklerini, bu nedenle hastalığına aylarca teşhiş konulamadığını iddia etti. Sekiz ay sonra yapılan taramalar sonucunda çocukta 'Ependimoma' denilen bir tür beyin tümörü olduğu anlaşıldı.
#Beyin TümörüHipertansiyon yaygın olarak yüksek ‘tansiyon’ olarak bilinen, çok sayıda insanı etkileyen kardiyovasküler bir durum. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle konuyla ilgili uzmanlara danıştık, öneriler aldık: “Kalp dostu bir diyeti benimseyin, sağlıklı kilonuzu koruyup sigarayı bırakın.”
#SağlıkAKUT inme tedavisinde en önemli unsur zaman... Zira erken müdahale hem hayat kurtarıyor hem de felç gibi sorunların önüne geçiyor. “Akut inmeye ne kadar erken müdahale edilirse tedavi sonuçları da o kadar yüz güldürücü olur” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kamil Tülüce, bu nedenle kişinin kendisi veya yakınlarının akut inme geçirdiğini düşündüğü veya anladığı anda inme tedavisi yapabilecek kapasitedeki bir hastaneye hızlıca ulaşması gerektiğini söyledi.İşte Tülüce’nin hayat kurtaran tavsiyeleri:
#1Bir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAspartat Aminotransferaz kısaltılmış haliyle AST genellikle rutin kan testlerinde yapılır. Bazı durumlarda karaciğer hasar almış olabilir. Bu hasarın tespiti için kanda Aspartat Aminotransferaz (AST) testi yapılmaktadır. Peki, AST nedir? AST (Aspartat Aminotransferaz) normal değeri kaç olmalıdır? AST yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#AST: Aspartat Aminotransferaz NedirBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuBir hastalık düşünün ki sebepsiz şiddetli ağrılar, ciltte kızarıklıklar, morluklara sebep oluyor, insanı bir süre sonra ellerini, kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale getiriyor. Üstelik sebebi tam bilinemediği gibi yüzde 100 başarılı bir tedavisi de bulunmuyor. Bu hastalığın adı 'kompleks bölgesel ağrı sendromu' ve daha 17 yaşındayken bu hastalıkla tanışan Amelia Martin, altı yıldır cehenneme dönen hayatı için bir çözüm arıyor...
#Kompleks Bölgesel Ağrı SendromuTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Sıcak ÇarpmasıTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıBu günlerde kendinizi her zamankinden daha yorgun, enerjisiz, isteksiz ve mutsuz hissediyorsanız D vitamini eksikliğiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu haftaki yazımızda mutluluk ve D vitamini arasındaki ilişkiyi ve en iyi D vitamini kaynaklarının neler olduğunu sizler için derledik.
#D VitaminiTürkiye dün itibari ile aşırı yüksek sıcaklıkların etkisine girdi. Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Peki ne yapacağız? İşte hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey...
#Afrika SıcaklarıYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerDizi oyuncusu Şekip Taşpınar’ın sahte içki sebebiyle yoğun bakıma alınması ve entübe edilmesi, bu sorunu bir kez daha gündeme getirdi. Kişinin ölümüne dahi sebep olabilen sahte içki, öldürmediği vakalarda bile çok ağır kalıcı hasar bırakıyor. Sahte içkinin risklerini konunun uzmanlarına sorduk, aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte İçkiGerek pandeminin etkisiyle gerekse yaşantı şeklimizin bozulmasından dolayı artık çocukluk çağından itibaren boyundan başlayıp bele kadar uzanan şekil bozukluklarında artış bulunmaktadır. Peki, kamburluk bir hastalık mıdır? Yoksa sadece basit bir şekil bozukluğu mudur?
#Op. Dr. Erman ÇEKİÇBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#Sağlıkİngiliz seslendirme sanatçısı yüzünde oluşan şişliğin sebebini bir kaç ay önce yaptırdığı botoks tedavisine bağladı. Ancak sürekli kulağına gelen ses ve göz kuruluğu da şikayetlerine eklenince kendini kötü bir sürprizin beklediğini anladı...
#İngiltereÜnlü kişilerin hayatlarının en mutlu ve özel günü yani düğünleri onları tanımayan milyonlarca insanın bile dikkatini çeker. Özellikle de gelinin üzerindeki -genellikle- bembeyaz giysi, yani gelinlik. O süreçte hangi ünlünün gelinliği daha çok sükse yapmışsa birçok genç kız da düğününde o gelinliğini benzerini giyer ya da en azından bunun için çabalar.
#Naomi BidenGeceleri sık sık uyanıp tuvalete giden ve kendini sürekli yorgun hisseden James Lamerton isimli adama uyku apnesi teşhisi konuldu. Şikayetleri bir türlü geçmeyen adam 3 ay içinde 8 kez doktora gitti ancak bir türlü iyileşemedi. Durumu gidererek ağırlaşan ve yemek yiyemeyecek hale gelen adamın gerçek hastalığının beyin tümörü olduğu ortaya çıktı.
#Beyin TümörüKalp spazmı kalbin yeterli miktarda beslenememesi durumlarında ortaya çıkmaktadır. Bu durum sadece efor sarf edildiğinde değil istirahat edildiği zamanlarda da görülebilmektedir. Özellikle obezite ve şeker hastalarında kalp spazmının görülme olasılığı daha fazladır. Peki kadınlarda kalp spazmı neden olur ve belirtileri nelerdir? Kadınlarda kalp spazmı tedavisi nasıl yapılır? İşte kadınlarda kalp spazmı hakkında detaylar.
#Kadınlarda Kalp SpazmıYaşanılan yorgunluk ve stres gibi etkenlerde sırt ağrısının şiddetlenmesine neden olmaktadır. Kadınlarda en yaygın olarak rastlanılan ağrılar arasında sırt ağrıları yer almaktadır. Sırtımız ise vücudumuzda yer alan en önemli bölgelerden birisidir. Sırt ağrısının kadınlarda oldukça fazla rastlanılan ağrılardan biri olduğu söylenebilir. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Kadınlarda Sırt Ağrısı Neden OlurSağ kol ağrısı omuz bölgesinden parmak uçlarına kadar olan bölgede ortaya çıkan ve rahatsızlık veren bir ağrıdır. Yük taşıma, yazı yazma ya da kolu zorlama sonucu ortaya çıkabildiği gibi kaza sonucu da ortaya çıkabilir. Sağ kol ağrısı stres ya da kireçlenme gibi durumlar sonrasında da olabilir. Sağ kolun ağrıma nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
Boyun tutulması, gün içerisinde ya da sabahları uyanıldığında görülebilen bir ağrı çeşidi olarak bilinir. Boyun hareketlerinde bir ağırlık hissetmek ve bu çevrede ağrı, sızı hissetme olarak da tanımlanabilir. Çoğu zaman ağır iş yapıldığında ya da boynu zorlayacak bir hareket sonrasında görülür. Hem küçük yaşta çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Boyun tutulması durumunda ne gibi aktiviteler iyi gelir? Boyun tutulması neden olur ve nasıl geçer ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Çocuk