Koalisyon Hükümeti haberleri sayfasında Koalisyon Hükümeti hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7342 Koalisyon Hükümeti haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Koalisyon hükümeti, birden fazla siyasi parti ya da gruba bağlı üyelerden oluşan karma hükümettir
Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok sandalyeye sahip partinin başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla (bağımsızlar) anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur. Koalisyon hükümetlerine daha çok seçimlerde nispi temsil sistemini benimsemiş ülkelerde rastlanır. Çoğunluk usulüne dayalı seçim sisteminde bir parti parlamentoda salt çoğunluğu kolayca elde ederek kendi hükümetini kurabilir ve güvenoyu alabilir. Partilerin ülke çapında aldıkları oy oranlarına yakın oranlarda parlamentoda temsilini sağlayan nispi temsil usulünde ise çoğu kez koalisyon hükümetlerinin kurulması kaçınılmaz hale gelir.
Kıbrıs'a harekat kararını alan 37. Hükümette Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapan 97 yaşındaki Abdülkerim Doğru, harekata giden tarihi süreci anlattı. Rumların, Türkiye'deki koalisyon hükümetini kendilerince fırsat görüp 1974 Kıbrıs Darbesi'ni yaptığını ifade eden Doğru, buna karşın 37. Hükümetin Kıbrıs'a harekat kararını oy birliğiyle aldığına dikkati çekti. Vatan topraklarının mübarek olduğunu ifade eden Doğru, harekattan yıllar sonra Kıbrıs'a gittiğinde toprağı öptüğünü söyledi.
#Kıbrıs Barış HarekatıAlmanya’da koalisyon hükümeti birinci yılına girdi. Ancak yapılan kamuoyu yoklamasında hükümeti oluşturan partiler ciddi oy kaybına uğradı. ARD tarafından yapılan ‘DeutschlandTrend’e göre iktidar partileri aldıkları oylarla çoğunluğu sağlayamıyor. Yapılan ankete göre üç partinin toplam oy oranı yüzde 42 oldu.
#AlmanyaHollanda’da 15 Mart’ta yapılan genel seçimlerin üzerinden 55 gün geçmesine rağmen koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik görüşmeler sürüyor. Meclisteki siyasi partilerden Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ve Demokrat 66’nın (D66) yanına koalisyon hükümetini oluşturmak için aranan dördüncü parti ise henüz netleştirilemedi.
#Mart RutteAK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, MHP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrıyla CHP'den uzaklaştığını söyledi. Çelik ayrıca erken seçim söz konusu olduğunda üç dönem kuralının ortadan kalkacağını belirtti.
#Ak PartiHollanda’nın Amsterdam kentinde 7 Kasım’da UEFA Avrupa Ligi’nde yapılan Ajax-Maccabi Tel Aviv maçı öncesi ve sonrası, İsrailli taraftarlar ile Hollandalı Filistin yanlıları arasında yaşanan saldırılar Bakanlar Kurulu’nda görüşülürken, tam ‘ırkçılık’ sergilendiği ortaya çıktı.
#AlmanyaAlmanya'da Başbakan Olaf Scholz'un Maliye Bakanı'nı görevden alması ve gelecek yıl başlarında güven oylamasına gideceğini söylemesinden sonra, koalisyon hükümeti krize girdi. "Trafik ışıkları" diye anılan koalisyon, 2021'den bu yana ülkeyi yönetiyor. Ancak koalisyon içindeki gerilimler bir süredir büyüyordu ve en sonunda açığa çıktı. Dünya medyası Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki kargaşaya geniş yer ayırdı.
#AlmanyaTürk siyasetinde "Karaoğlan" lakabıyla anılan, Kıbrıs Barış Harekatı ve bölücü terör örgütü elebaşının yakalanmasına kadar çok sayıda tarihi olayda baş aktör olan, 5 Kasım 2006'da vefat eden eski Başbakan Bülent Ecevit, vefatının 18. yılında anılıyor.
#BÜLENT ECEVİTDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretAlmanya’da uzun süredir koalisyon hükümeti içinde yaşanan anlaşmazlıklar ve ekonomik alandaki zorluklar, ülke siyasetinde yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Daha önce de üzerinde spekülasyonlar yapılan erken seçim iddiaları daha da net şekilde dillendirilmeye başlandı.
#AlmanyaBulgaristan'da yapılan erken genel seçimde, eski Başbakan Borisov'un liderliğindeki GERB partisi oyların yüzde 25,34'ünü alarak en çok oyu elde etti. Hükümet kurma çabalarına odaklandıklarını belirten Borisov, koalisyon sonucu çıkan seçim sonuçlarını “Halkın iradesini görmezden gelmeyeceğiz” diyerek değerlendirdi.
#BulgaristanAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle sancıların iyice arttığı, özellikle son dönemlerde daha belirgin bir şekilde görülmeye ve duyulmaya başladı. Nitekim bunu SPD’li Şansölye Olaf Scholz da çok açık bir biçimde itiraf etti. Hem de Hindistan’a yapmakta olduğu resmi ziyaret sırasında.
#ALMANYAAlmanya’da gelecek yıl 28 Eylül’de yapılması öngörülen genel seçimlere daha yaklaşık 11 ay olduğu halde, son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre 2005-2009 ve 2013-2021 yıllarında olduğu gibi yine CDU/CSU ile SPD’nin ‘büyük koalisyon hükümeti’ kuracağı yönünde sinyaller artmaya başladı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP’li parlamenterlerle ana muhalefet CDU/CSU ve Sol Partili bazı milletvekillerinin, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Federal Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanması için ortaklaşa hazırladıkları tasarının taslağı Federal Meclis’e sunuldu.
#AlmanyaHollanda’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) öncülüğünde kurulan sağ koalisyon hükümetinin programı, hukuk devleti ilkelerine aykırı bulundu. Hollanda Barosu’nun talebi üzerine oluşturulan ve hükümetin programını hukuki açıdan inceleyen bağımsız bir komisyon, özellikle mülteci politikaları başta olmak üzere en az 9 açıdan programı hukuk devleti ilkelerine aykırı bulduğunu bildirdi. Hollanda Barolar Birliği’nden komisyonun raporuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
#HollandaAlmanya’da koalisyon hükümetinin büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller, ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sol Parti mensubu bazı milletvekilleri, iktidara doğru koşar adım ilerleyen sağ popülist, ırkçı Almanya için Alternatif’in (AfD) yasaklanması için harekete geçtiler.
#AlmanyaAfD Eş Başkanı Alice Weidel, eyalet seçimlerinde elde ettikleri başarılarının ardından “Almanya mavileşiyor” dedi. Her ne kadar diğer partiler “İş birliği yapmayacağız” dese de sağ popülistler her seçimden sonra “Geliyoruz” diyor. Macaristan, Hollanda, Fransa, Polonya, İsveç... Son olarak da Avusturya seçimleri aslında Avrupa’nın tümüyle ‘mavileştiğini’ göstermeye başladı. Hem de hızla.
#AVRUPADAN HABER