Azınlık hükümeti değil hızla büyük koalisyon

Güncelleme Tarihi:

Azınlık hükümeti değil hızla büyük koalisyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 16:38

Almanya’da nasıl bir hükümet kurulacağı tartışmalarına Başbakan Merkel noktayı koydu: Azınlık hükümeti veya erken seçim planı yok. Hedef, hızla yeniden bir büyük koalisyon hükümeti kurmak.

Haberin Devamı

ALMANYA 2.5 aydır yeni bir hükümetin kurulmasını bekliyor. Sosyal Demokratlar ucu açık görüşme kararı aldı. Üç lider arasında ilk görüşme çarşamba akşamı. Ancak görüşmelerden önce hem Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) hem Sosyal Demokratlar da (SPD) azınlık hükümeti ve erken seçim seçenekleri konuşulmaya başlandı. Başbakan Merkel, bu tartışmalar üzerine Berlin’de partisi CDU Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, noktayı koydu. “Hızlı” ve “istikrarlı” bir hükümet hedeflediğini söyleyen Merkel, hedefin büyük koalisyon olduğunu vurguladı. Merkel, ne kadar hızlı sorusuna bir süre vermedi, ancak “Dünya bizden işbaşında bir hükümet bekliyor dersem, abartmış sayılmam” dedi.

FARKLI AMA ORTAK YANLAR
SPD’nin vatandaş sigortası olarak adlandırdığı, tek tip sağlık sigortası talebini reddeden Merkel, “Biz vatandaş sağlık sigortasından yana değiliz. Rekabetin iyi olduğunu düşünüyoruz. Ancak sağlık sigortasındaki açıkları da ele aldık. Sosyal Demokratlarla farklı noktalarımız var ama bir çok noktada da buluşuyoruz” diye konuştu.
Başbakan Merkel, bununla sağlık sisteminde bazı yeniliklere gitme konusunda SPD’yle uzlaşacakları mesajını verdi.
Avrupa’nın da Almanya’da işbaşında bir hükümet beklediğini belirten Merkel, “ABD halen bizim önemli müttefikimiz. Avrupa’da Almanya ve Fransa’ya merkezi bir görev düşüyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!