Tatil bitti; şehre, ofislerimize döndük. Yaz günlerine kıyasla daha az hareket etmemiz olası. Ama uzun süre masabaşında çalışmanın duruş bozukluklarına ve ağrılara sebep olduğunu biliyoruz. Oysa sadece 5 dakikalık egzersizlerle bu sorunların çoğunu önlemek mümkün. Uzmanlardan kolay ama etkili hareketleri öğrendik.
#Pınar TahirlerSAĞLIK alanında yaptığı başarılara her geçen gün bir yenisini ekleyen ortopedi ve travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Burak Önvural, Çeşme Musalla Mahallesi 1882 Sokak No:7’de hayata geçirdiği ‘ONV Sağlıklı Yaşam ve Fizik Tedavi Danışmanlık Merkezi’ ile ortopedik fizyoterapinin yanı sıra nörolojik fizyoterapi, manuel terapi, klinik pilates, bireysel egzersiz, yaşlı fizyoterapisi gibi birçok alanda hizmet sunuyor.
#1Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2’sini etkileyen Fibromiyalji yani halk arasında bilinen adıyla kas romatizması, bedensel ağrıya ve bilişsel sorunlara neden olan yaygın ve kronik bir sendrom olarak karşımıza çıkıyor. Kişiden kişiye farklı etkiler ile kendini gösteren fibromiyalji, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Pandemi döneminde artan stres ve kaygıların bu sorunu daha da tetiklediğini belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Dinç “Bu hastalığın tarifi biraz zor. Belirtileri birçok rahatsızlıkla örtüşebiliyor. Mesela grip olmuş gibisiniz, ama ateşiniz yok ve iyileşemiyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise hastalığın etkilerini azaltmak için verilen ilaçlara ve fizik tedavi süreçlerine dikkat etmek” dedi.
#PandemiKlinik pilatesi kısaca omurga, eklem, kas ya da sinir sistemi rahatsızlıklarına yönelik mat, reformer, cadillac gibi özel ekipmanlarla uygulanan pilates egzersiz programları olarak tanımlayabiliriz. Seanslar hastanın fiziksel değerlendirmesi sonrası programlanır ve kişinin fiziksel durumu ve ihtiyacına göre şekillenir, kişiye özeldir. Uzm. Fzt. Birgül Elmas Bodur tüm detayları sizler için anlattı.
#Klnik PilatesHalk arasında "Yumuşak doku romatizması" olarak bilinen "Fibromiyalji" hastalığı hakkında bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Berrin Akpınar, “Fibromiyalji yani halk arasında bilinen tabiriyle yumuşak doku romatizmasının nedeni tam bilinmeyen, yaygın ağrı ve vücudun belli bölgelerindeki hassas noktalar ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır” dedi.
#FibromiyaljiiPilates, son dönemlerde özellikle kadınların eğilim gösterdiği spor dalları arasında yer bulmuştur. Zihin ve beden merkezleme tekniği olarak da anılan pilates, felsefe, jimnastik, dövüş sanatları, yoga, dans, Zen meditasyon, Yunan ve Roma egzersizlerinden ilham alınıp kombine edilmiştir. Peki, pilates nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır? İşte, merakla araştırılan o detaylar
#PilatesOp.Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova, en zor mesleklerin başında gelen hekimlikte yine zor kabul edildiği için kadınların nadir seçtiği ortopedi bölümünde uzmanlaşarak Türkiye’nin sayılı ortopedistlerinden biri oldu. Hayatın harekette olduğunu ve hastanın dinlenildiğini hissettiği anda iyileşmeye başladığını anlatan Op. Dr. Kayaoğlu Üstünova, hasta ve hekim için yeterli zaman ve mekan koşullarının tartışılmaz bir hak olduğunu savunuyor.
#BursaGünümüzde, “Ben hayatımda hiç sırt ağrısı çekmedim.” diyebilen insan sayısı çok azdır. Birçoğumuz hayatımızın belli dönemlerinde kas iskeletiyle ilgili bazı problemlere maruz kalmışızdır. Bu problemlere; kötü postür, kötü beslenme, kötü ergonomik koşullar ve hareketsiz hayat örnek olarak gösterilebilir. Uzman bir kişinin eşliğinde yapılan pilates sayesinde de bu problemleri en aza indirmek mümkündür.
#PilatesSon dönemde herkes bu trendi konuşuyor. Ağrıları geçirmekten depresyonu iyileştirmeye birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki uzmanlar ve araştırmalar ne diyor? Kızılötesi ısı terapisi gerçekten söylendiği kadar faydalı mı?
#SağlıkGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaGaslighting (psikolojik şiddet türü), Lovebombing (fazla sevgi ile bunaltma), Ghosting (her şey iyi giderken bir anda ortadan kaybolma) kelimelerini daha yeni öğrenip kullanmaya başlamıştık ki sözlüğe bir yenisi eklendi: ‘Goblin Modu.’ Dünyanın en saygın sözlüklerinden Oxford, 2022 yılının kelimesini halka sordu; 320 bine yakın kişi, ki bu çok büyük bir katılım, ‘Goblin Modu’ dedi. 2019’da pandeminin başında sıklıkla kullanılmaya başlanan Goblin modu, bir sözcükten daha çok bir ruh hali aslında. Toplumun biçtiği rolleri (sağlıklı beslen, spor yap, oku, gez, güzel giyin-süslen, pozitif ol, kadınlar özelinde; anne ol, kariyer sahibi ol, evlen gibi...) reddetme, tembel, halsiz, dağınık, umursamaz ve isteksiz olma haline deniliyor. Goblin’in tam kelime karşılığı ‘cin’. O nedenle gelin, neymiş bu ‘Cin Modu’, beraber bakalım.
#Goblin ModuKoronavirüsün adını Aralık 2019’da duyduk. Sonra hayatlarımıza hızla girdi ve her şeyi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. Peki siz hâlâ Covid-19’a yakalanmayanlardan mısınız? Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte Wall Street Journal'ın çarpıcı makalesi ve kritik uzman görüşleri…
#COVID-19Salgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukGeçen bir yılda bozulan iş-yaşam dengesi, belirsizlik hali ve hastalık endişesi çalışanların önemli bir kısmının ‘tükenmişlik sendromu’ yaşamasına sebep oldu. Psikolojik sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlayan şirketlerse masaj hizmetinden ‘iyi hissetmiyorum’ iznine pek çok uygulamayla çalışanlarının tükenmelerini engellemeyi amaçlıyor.
#Gazetehaberleri