ABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#SağlıkKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku Bozukluğu20’li yaşlarında nadir bir kanser olan uveal melanom (gözde ortaya çıkan tümör) teşhisi konan ve tedavi gören Katie Ortman Doble, kanseri yendiğini sanıyordu. Ta ki hayatının aşkı ona evlenme teklifi ettikten sadece bir hafta sonra doktorlar 16 aylık ömrü kaldığını söyleyene kadar… Dört klinik deneye katılan ve sayısız ameliyat geçiren Katie, romantik-dram filmlerini aratmayacak hikâyesini anlattı.
#LınkedinBiliminsanları kolesterolle mücadelede yeni bir gen tedavisi geliştirdiklerini açıkladı. Yeni yöntemde kolesterolün yükselmesine neden olan gen etkisizleştiriliyor. Böylece kolesterolde yüzde 50’ye varan düşüş sağlanıyor.
#Verve TherapeuticsBu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#Kilo200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkABD’li ilaç firması, bugün erken safhadaki Alzheimer hastalığını yavaşlatan ilacın faz 3 klinik deney sonuçlarını açıkladı. İlk sonuçlara göre bir çeşit antikor tedavisi olan ilaç, hastalığı yavaşlatıyor ve günlük yaşamlarında Alzheimer hastalarına yardımcı oluyor.
#ABDNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkElon Musk'ın Neuralink projesi kapsamında geliştirdiği çipi insan beynine bu yıl içinde takmak istediği biliniyor. Şirket bu hedefi gerçekleştirmek adına son adımlarını atmaya başladı. Neuralink, İlk klinik deney katılımcıları ile çalışacak klinik araştırma direktörü için iş ilanı yayınladı.
#Elon MuskGlutatyon, vücudun tarafından kendiliğinden üretilen bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. Peki, glutatyon eksikliği belirtileri nelerdir, hangi besinlerde bulunur? İşte glutatyonun faydaları...
#GlutatyonÖzene bezene seçip bir karpuz aldınız, nasıl çıkacak diye heyecanla kesiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz içinde çatlaklar. Kesin çok iyi olgunlaştığındandır diye düşünüyorsunuz ve önemsemiyorsunuz ama içindeki o çatlaklar bir tehlikenin habercisi olabilir mi?
#HekstraBilim insanlarının koronavirüsü yenme savaşında aşı, ilaç ve birçok farklı deneyle öne geçme yarışına devam ediyor. Oxford Üniversitesi de yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...
#Oxford ÜniversitesiDünyanın Covid-19'a karşı umudu olan Pfizer/BioNTech aşısı, BioNTech CEO'su Uğur Şahin'in kararlılığı ve ikna kabiliyeti olmasa hayatımızda olmayabilirdi. Aşının doğuşunun ilham verici hikayesine hazır mısınız?
#Özlem TüreciÜlkemizde yeni Covid-19 vakalarının yüzde 85'i İngiltere varyantı kaynaklı olsa da son zamanlarda Güney Afrika varyantında da endişe veren bir artış söz konusu. Güney Afrika varyantını diğer mutasyonlardan daha korkutucu yapan faktörler mevcut. 7 soruda inceledik...
#Güney Afrika VaryantıKoronavirüs salgınını yenmek için hâlâ elimizdeki en etkili silah olan Kovid-19 aşıları tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Öte yandan aşılarla ilgili etki oranları ve yan etki tartışmaları da soru işareti yaratmaya devam ediyor. Bilim insanları bu sorunların önüne geçmek için 'karışık aşı' formülü üzerinde duruyor.
#KoronavirüsSon günlerde yan etki tartışmalarıyla gündeme gelen ve birçok Avrupa ülkesinde uygulanmasına ara verilen Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısından dün gelen etkinlik oranı haberi herkesi rahatlatmıştı. Anca bugün yapılan yeni bir açıklama tartışmaları tekrar alevlendireceğe benziyor. ABD'li sağlık yetkilileri açıklamaların eski veriler kullanılarak yapıldığını iddia edince ortalık yeniden karıştı.
#ABDYeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşılama faaliyetlerine hız verilmesiyle Avrupa'da yaz sonuna kadar bağışıklığın sağlanabileceğini söyledi. Ayrıca Şahin, her şey yolunda giderse bu ay sonunda Türkiye'de de BioNTech aşılamasının başlayabileceğini belirtirken, 2021'in ikinci yarısında daha fazla aşı gönderilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
#Uğur ŞahinKoronavirüste vaka ve ölüm sayılarının yükselişte olduğu ülkeden flaş bir haber geldi. Rusya, Sputnik V'ten sonra yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirmekte olduğu “EpiVakKorona” adlı ikinci potansiyel aşının virüse karşı yüzde 100 etkili olduğunu öne sürdü.
#RUSYAUzun zamandır beklenen ve üzerinde çalışılan aşı artık uygulanmaya başladı, ancak henüz herkes ulaşabilecek mi belli değil. Bunların başında da hamile ve yeni doğum yapmış, bebeğini emziren kadınlar geliyor. Bu kadınların aşıya ulaşıp ulaşamayacağı, nerede yaşadıklarına bağlı olarak değişiyor.
#Hamile