Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfAfrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuBaşkent Ankara’da sıcak hava etkisini sürdürürken klima satışlarının yüzde 50 arttığını söyleyen Ankara Klimacılar Odası Başkanı Necdet Çerkeşli, vatandaşlara enerji ve tasarruf uyarısında bulundu. Çerkeşli “Klimanın tasarruflu, uzun ömürlü ve sağlığa zararlı olmaması için 23 ila 24 derecede çalıştırılmasını öneriyoruz” dedi.
#Necdet ÇerkeşliBu yazın iki önemli spor etkinliği vardı. Biri Avrupa Futbol Şampiyonası‘ydı, bir diğeri de Paris’te yapılacak Yaz Olimpiyatları… Türkiye sporda son yıllarda önemli başarılara imza atıyor. Bu da spor ekonomisini geliştiriyor, büyütüyor. Dikkat ederseniz; milli takımlarımız, kulüplerimiz daha fazla sponsor desteği buluyor. Bu destekler arttıkça altyapıya verilen önem artacak ve genç yeteneklerin bulunup çıkarılması artacak.
#1Bursa'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki Afrika penguenlerini de olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle normal şartlarda açık havada kalması gereken penguenler, günün büyük bölümünü havuzlarda ve klima konulan özel barınaklarında geçiriyor.
#BursaBursa'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki Afrika penguenlerini de olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle normal şartlarda açık havada kalması gereken penguenler, günün büyük bölümünü havuzlarda ve klima konulan özel barınaklarında geçiriyor.
#BURSAKlima neden su akıtır sorusu, yaz aylarında sıkça karşılaşılan konulardan birisidir. Sıcak havalardan korumak için çok önemli bir araç olan klimalar, çalışma şartlarına göre klimaların iç ünitesinden su akıtma problemleri ile karşılaşılabilmektedir. Peki, Klima neden su akıtır? Klimanızdan su akıyorsa çözümü aslında çok basit! İşte, o detaylar
#KlimaYaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella PneumophilaYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaBastıran yaz sıcaklarında klimalar hem evde hem araçta hem de ofiste adeta imdadımıza yetişiyor. Ne var ki ‘serinleyeceğim’ derken çoğu zaman klima kullanımının yol açabileceği riskleri önemsemeyebiliyoruz. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülcihan Özkan, klimaların yanlış ve bilinçsiz kullanımının soğuk algınlığı ve gripten klima zatürresine (lejyoner hastalığı) dek birçok ciddi akciğer enfeksiyonuna yol açabildiğini vurguluyor.
#Klima HastalığıArtan sıcaklar, vatandaşlara ülke genelinde zor anlar yaşattı. Sıcaklıklarla baş etmek için çare arayanlar, klima satıcılarına ve buz üreticilerine akın etti. Buz üreticileri stokların tükendiğini belirtirken, klima satıcıları ise montaja yetişemediklerini söyledi.
#İstanbulTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkBir taraf İsmet Paşa’yı İkinci Dünya Savaşı’na girmemek gibi bir hatayla suçluyorlar. Türkiye’nin bu sayede On İki Ada’yı Almanlar eliyle kazanma şansından söz ediyorlar. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girseydi Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi Sovyet Rusya işgaline (kurtarmasına) terk edilen bir koz olurdu. İsmet Paşa’yı “fırsat kaçırıcıdır” diye tenkit edenlerin bu rejimi hiçbir şekilde istediklerini sanmıyorum. Maalesef insanlarımız tutarlı düşünmeyi tercih etmiyorlar.
#OsmanlıKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkHavalar ne zaman serinleyecek sorusu merakla araştırılırken, uzmanlardan da klima kullanımı hakkında önemli uyarılar geldi. Sıcak havanın etkisiyle birlikte evlerde, iş yerlerinde ve arabalarda klima kullanımı gittikçe artıyor. Klimaların uzun süre ve kontrolsüz kullanımının sağlık sorunlarına zemin hazırladığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, KOAH, astım gibi akciğer hastalığı bulunan kişilerin hastalıkları şiddetlenebilir. Klima kullanımlarında mutlaka arada camların açılarak ortamın havalandırılması ve klimanın üflediği havaya direkt maruz kalınmaması gerekir dedi. Uzun süre soğuk ve kuru havaya maruz kalan kişilerde üst solunum yolu ve akciğer hastalıklarının ortaya çıktığını ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, Klimalar doğru kullanıldığında insanlara sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlarken, alerjik yapılı kişilerde klimanın üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar şiddetli öksürük ve astım krizlerini tetikleyebiliyor. Klima kullanımına bağlı olarak en sık görülen solunum yolu hastalıklar sinüzit ve bronşit diye konuştu. İşte, hava durumu ve klima kullanımı hakkında detaylı bilgiler
#Havalar Ne Zaman SerinleyecekGüneydoğu’da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Hava sıcaklığı Mardin’de 47, Diyarbakır’da 46 dereceyi gördü. Meteoroloji yaptığı açıklamada kronik rahatsızlıkları olanlar, yaşlılar ve çocukların 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları yönünde uyardı.
#MeteorolojiSıcak hava dalgalarının birbirini izlediği bugünlerde en sıcak noktalardan biri olan ve elektrik talebinin çok fazla yükseldiği Adana ve Mersin’de elektrik şebekesi oldukça zorlanıyor. Yüzbinlerce klima 24 saat çalışıyor. Artan göçle beraber elektrik şebekesi aşırı sıcak günlerde adeta bir ‘sıcak afetine’ karşı savaş veriyor. Trafolardaki soğutucu yağlar kaynıyor, teller sıcaktan gevşeyip birbirine değerek yanıyor. Talep bir önceki yılın iki katına çıkıyor. Bazı bölgelerde hemen trafolar değiştiriliyor bazı bölgelerde ise kablolar. Yer yer trafolara vantilatörler takılarak soğutuluyor. Elektriğin kesilmemesi için herkes alarm durumuna geçiyor. Biz de Hürriyet olarak sıcağa karşı verilen bu olağan üstü mücadeleyi yerinde izledik. Mühendisinden teknisyenine herkes bir doğal afete karşı savaş verdiklerini söylüyor.
#AdanaSıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığı bugünlerde herkes serinlemenin yolunu aramaya başladı. Teknolojinin gelişmesiyle sadece klimalar değil her yere taşınabilen portatif serinleticiler ve yeni nesil vantilatörler de kavurucu sıcaklıklara karşı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Sıcak havalarda telefonları soğutacak teknolojiler bile artık mevcut.
#Bunaltan Sıcaklar