Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Gayretli Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtilerinin Covid-19'a benzediğini belirtti. Doç. Dr. Aydın, ateşli hastalarda insanların aklına Covid-19 geldiğini ancak kene temasının da sorgulanması gerektiğini söyledi.
#KKKAKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına ilişkin açıklamalarda bulunan Başhekim Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, “Halkımızın bilinçli olması çok önemli. Özellikle piknik yerlerinde, bağlarda, bahçelerde çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Keneler pantolon paçalarından girmeyi sevdiği için bu tip yerlerde çoraplarını pantolonlarının üzerine geçirerek hareket etsinler” uyarısında bulundu.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Covid 19 salgınıyla mücadele devam ederken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış başladı. Yaz aylarında görülen ve kene ısırması ile ortaya çıkan KKKA, Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan hastalık olarak tanımlanıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi semptomlar bulunuyor. Kene ısırığı tedavisinde ise dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. İşte, ayrıntılar...
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları bu yıl erken başladı. Yaz aylarında kene faaliyetlerinde artış olmasına paralel olarak ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı problemi olan 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığı bazı belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiYaz aylarında piknik, gezi gibi aktivitelerimiz artmasıyla kırsalda geçirdiğimiz süreçte kene ısırması, en önemli endişemizden birisi olmuştur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKAV) ülkemizde 2002 yılında dikkatleri üzerine çekmiş, 2003 yılında tanımlanmıştır. Bölgemizde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu salgından ölüm oranı yüzde 6 oranında görülmektedir.
#Kene TürleriHİTİT ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ YÖNETİCİSİ YRD. DOÇ. DR. SİNAN ZEHİR VE ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM GÖREVLİSİ PROF. DR. NURCAN BAYKAM, KENE VAKALARINDAN KORUNMA YOLLARI, KKKA BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDULAR
Kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneMadrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneUzman veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildiğini söyledi. Coşkun, "Doğu cılıbıtı, Güney Afrika'dan Hazar Denizi'ne, hatta Finlandiya'ya kadar görülebiliyor. Göç ederken üzerindeki bu kene de onunla göç ediyor" dedi.
#KeneDünya bir süredir Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş sebebiyle koronavirüs salgınıyla ilgili haberlerden uzaklaşmış durumda. İngiltere’den gelen yeni haber ise gözlerin bir kez daha ölümcül virüslere çevrilmesine neden oldu. Ülkede Ebola’ya benzetilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü kaynaklı bir vaka görüldüğü açıklandı.
#İngiltereHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte dün ve bugün 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Günün HaberleriPandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında ekstra bir artış yaşanıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri kırsal alanlara göç. Şehirlerden kırsal kesime giden ve bölgeyi tanımayan kişiler kan ile beslenen aç kenelerin hedefinde... Peki Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren KKKA vakalarını nasıl ayırt edeceğiz
#Kırım KongoKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir? Yaz aylarının gelmesiyle beraber, kene sokmaları özellikle kırsal bölgelerde artmaya başladı. Kene ısırması nedeniyle vaka sayısı her geçen gün yükselirken, uzmanlar 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetler görülürse en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte, kene ısırması belirtileri ve KKKA tedavisiyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının koronavirüs gibi solunum yolu ile başkasına bulaşmadığını belirtti. Ceyhan, "İlk dönemlerde özelikle sokağa çıkma yasağı varken insanların Kırım Kongo'ya yakalanma şansı daha düşüktü. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra insanlar, daha çok piknik aktiviteleri ya da farklı nedenlerle bu tip bölgelere gidip dikkatsiz davranınca kene ısırmaları arttı" dedi.
#KeneTürkiye genelinde haziran ayı itibarıyla, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) vaka sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülen KKKA'nın, Türkiye'de İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmış durumda. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında sıklaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabiliyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirYaz aylarının gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış görülürken, ülkemizde de hayatını kaybeden vatandaşların görülmesi üzerine Kene ısırması ile ilgili konular merak edilmeye başlandı.. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, Kene ısırması belirtileri nelerdir? İşte kene ısırması olduğunda yapılması gerekenler..
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiBahar ve yaz aylarında sıkça görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Tedavi ne kadar erken başlarsa yaşam kaybı o kadar düşer. Tedavide önemli olan sıvı ve elektrolit takibi ve kanama kontrolüdür" dedi.
#KKKASİVAS'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören Mustafa Ruşen Karakaş(6) ile Ahmet Yamaç(61) hayatını kaybetti. Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde bağlı Bozkuş köyünde hayvancılıkla uğraşan 7 çocuk sahibi Fikret-Seher Karakaş çiftinin en küçük çocukları Mustafa Ruşen'in 14 gün önce uyurken başında siyah bir cisim fark edildi. Anne Seher Karakaş, başından çekip aldığı şeyin kene olduğunu fark etti. Bir süre sonra çocukta ateşlenme belirtileri görüldü. Babası Fikret Karakaş, ateşlenen oğlunu önce Doğanşar İlçe Devlet Hastanesi acil servisine götürdü. Burada ateşi düşen çocuk tekrar evine gönderildi. Ancak bir süre sonra yeniden rahatsızlanması üzerine Mustafa Ruşen bu kez Suşehri Devlet Hastanesine götürüldü. Ardından da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine getirildi. KKKA şüphesi ile tedavi altına alınan Mustafa Ruşen, dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. Küçük çocuğun cenazesi, sabah saatlerinde yakınları tarafından hastaneden alınarak defnedilmek üzere köyüne götürüldü.
#Sivas