Keneyle mücadelede hatalar öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

Keneyle mücadelede hatalar öldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 00:00

Son iki haftada kene yüzünden dört kişi öldü, 12 kişi tedaviye alındı. Kene, yarım santimetre boyunda, kan emen, oval bir böcek.

Bir tekinin ısırığı bile ölümcül Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açmaya yeterli. Hastalık, Erzurum’dan Çorum’a kadar, geniş bir alanda görüldü. 2002’den bu yana 625 kişiyi hastanelik etti, resmi rakamlara göre 33 kişiyi öldürdü.

Bu yıl hastaneye başvuran 144 kişiden, 63’ünde hastalık testle kanıtlandı. KKKA şüpheli diğer ölümlerin eklenmesiyle bu rakamın büyümesi kaçınılmaz. 22 ilin KKKA tehdidi altında olduğu tahmin ediliyor. Geçtiğimiz hafta peş peşe KKKA’dan ölüm haberleri geldi. Kan testlerinin henüz kesin sonucu gelmese de, KKKA belirtileri ve seyri ölümün suçlusunu işaret etmeye yetiyordu. 11 Haziran’dan bugüne dört kişi aynı nedenle yaşama veda etti. Çünkü KKKA aşısı yok. Hastalıkta kullanılabilecek etkili bir ilaç da bulunmuyor. Hastaların tedavileri, başta çeşitli kan ürünleri olmak üzere, destek tedavi şeklinde yapılıyor. Bu nedenle hastalık bulaşmadan korunmak önem kazanıyor.Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Turan Buzgan, hastalığın genellikle yaz aylarında ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

"KKKA vakalarının görüldüğü en gelişmiş ülke Türkiye. Hastalığın bulaşması, seyri, tedavisiyle ilgili en fazla bilimsel çalışmayı biz yaptık. KKKA’dan ölüm oranları görüldüğü diğer ülkelere göre bizde daha düşük. KKKA bulaşanlarda ölüm oranı yüzde beş. Ancak diğer ülkelerde, yüzde 25-80 arasında değişiyor. "

Büyük bir salgın yok
/images/100/0x0/55ea66faf018fbb8f87d92ba


SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin, kenelerin yaydığı bir virüsle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu vurguladı. Akdağ, şunları söyledi:

"Bilim adamlarımızla ortak yürüttüğümüz ciddi çalışmalarla ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile de işbirliği yaparak 2003’te hastalığın adını koyup, etkenini belirledik. Kenelerin ısırdığı kişilerde görülebilen bu hastalığı, bütün kene türleri yaymıyor. Özel bir türü var, yalnız o ilgili virüsü yayabiliyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!