Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necla Birgül İyison, İstanbul'da yaygın görülen ve yumurtalarını sığ sulara bırakan Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabildiğini belirterek, buna karşı belediyelerin ilaçlamaları artırmalarını, vatandaşların da balkon ve bahçelerinde su bırakmamaya dikkat etmelerini önerdi.
#İstanbulDeniz ve havuz sularının göz alerjisine neden olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Şahin, “Yaz tatilinde gözler sıklıkla deniz ve havuz ile doğrudan temas halinde oluyor. Deniz suyu gözde kuruluk, kızarıklık, yanma ve batma gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Havuzlarda da klor oranı normalden çok olursa irritasyon meydana gelerek kızarma ve yanmaya neden olur” dedi.
#SağlıkÇoğumuzun yüzünde, kirpiklerimiz de dahil olmak üzere minik böcekler yaşıyor. Bazı insanlar daha az sayıda mayta sahipken bazılarında çok daha fazlası var. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar ve makyajını temizlemeden uyumayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha fazla sayıda mayt ciltlerine akın edebilir.
#MaytSağlıklı bir cilt için yapmamız gerekenler kadar yapmamamız gerekenler de var. Çok ürün kullanmak ya da hep pahalı ürünlerden medet ummak doğru değil örneğin. Uzmanlara göre bunlar gibi doğru bildiğimiz yanlışlar çok. Dermatologlara cilt bakımında sık yapılan hataları ve ‘Asla yapmam’ dedikleri uygulamaları sorduk.
#CiltKirpiklerimizde yaşayan böceklerin olduğunu duymak çoğumuza dehşet verici gelebilir. ‘Ben kişisel hijyenime dikkat ederim bende olmaz’ demeyin çünkü hepimizde var ama bazılarının kirpiklerinde sayıları hayli fazla. Hemen aynaya bakıp kontrol etmeye kalkmayın çünkü gözle görülmeyecek kadar küçükler. Kirpiklerimize sekiz bacağıyla sıkı sıkıya tutunan ve gözle görünmeyen bu böceklere mayt deniyor. Peki, maytlar tehlikeli mi? İnsandan insana bulaşır mı? Bir kere bulaştığı zaman tekrarlar mı?
#SağlıkPek çoğumuzun mustarip olduğu bir dert bu. Yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi faktörlerin sonucunda ortaya çıkan ama bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olan baş ağrısını hafife almamak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle ilk kez bu yıl 17-24 Mart Dünya Baş Ağrısı Haftası ilan edildi. Biz de bu vesileyle uzmanlarımızdan baş ağrısı tiplerini öğrendik.
#Melis YılmazYağ kullanılmadan kızartma yapan ve İngilizce adı "air fryer" ile ülkemizde de son dönemde çok popüler olan kızartıcılar mutfaklarda yaygınlaşmaya devam ediyor. Kimi kullanıcılar bu air fryer kullanarak harikalar yarattığını söylerken, kimileri de bir türlü istediği sonuca ulaşamamaktan şikayetçi. Sizin için yağsız kızartıcınızdan daha fazla verim almanızı sağlayacak bazı püf noktaları derledik...
#Air FryerSigara böreği hem lezzetiyle hem de yapılışıyla en popüler böreklerin başında geliyor. Hazır yufkayla yapıldığı için kolay börek tarifi arayanlar için de birebir. Ancak bütün kolaylığına karşın yine de sigara böreği yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. İşte çok lezzetli sigara böreğini yapmanın ve kızartmanın püf noktaları…
#Sigara Böreği“Sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığım iş hemen cep telefonuma bakmak oluyor. Evde, okulda, işyerinde hatta araç kullanırken bile elim hep cep telefonunda... Gün içinde sosyal medya sitelerine giriş yapmadığım zaman kendimde bir eksiklik duygusuna kapılıyorum ve bu durum hem fiziksel hem de mental olarak yorgun hissetmeme yol açıyor” diyorsanız... Sizi bir süreliğine sosyal medya detoksu yapmaya davet ediyorum.
#Sosyal Medya DetoksuTatil yörelerinin dolup taştığı şu günlerde güneş yanıklarında ve güneşe bağlı cilt hastalıklarında ciddi artış gözleniyor. Peki güneş yanıklarından nasıl korunabilirsiniz? Yanık olduysa bir an önce iyileşmek için ne yapabilirsiniz? İşte detaylar...
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu.
#SağlıkMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu. Biz de hem bu yeni gelişmeyi konunun uzmanıyla konuştuk hem de menopozda sıcak basması sorunu yaşayan kadınların şikayetlerini dinledik.
#SağlıkTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#Sağlıkİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkGöz nezlesi olarak bilinen “viral keratokonjonktivit”, adenovirüslere bağlı bir göz enfeksiyonudur. Oldukça bulaşıcıdır. Adenoviral keratokonjonktivit salgınlarının en sık görüldüğü yerler hastaneler, okullar ve yüzme havuzlarıdır…
#Göz NezlesiDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Strep AKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkGöz makyaj ürünleri 2 tip alerjiye yol açar: “Alerjik konjonktivit” ve “kontakt dermatit”. Alerjik konjonktivit gözlerde kaşıntı, kızarma, yaşarma ve şişme ile kendini belli eder. Kontakt dermatitte ise göz kapaklarında şişme, pullanma ve kızarma gelişir. Kontakt dermatite bağlı geçici kirpik dökülmeleri de izlenebilir.
#Göz Makyajı