Atatürk’ün naaşının Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşınmasında teknik sorumlu olan Cafer Tanyeri, belki de hayatının en önemli 6 gününü kendi el yazısıyla kaleme aldığı 11 sayfalık notta anlattı. 61 yıl sonra ortaya çıkan bu notlara göre, Atatürk’ün yüzünü son gören 6 kişi içinde sürpriz bir kişi de vardı: Kefenleme sırasında sütunların arasından çıkan ve imamın “Namahremdir” sözlerine aldırmayan bir Türk kadını...
Deniliyor ki: Örtülü eşleri AKP’lilere "türban yasasını hemen çıkarın" diye evde baskı yaptı! Peki, AKP’lilere baskı yapan örtülü eşler, ne zaman, nasıl örtündü? Aile, mahalle, koca baskısı gördüler mi? Mesleklerini bırakıp "ev kadını" olmaya mecbur mu edildiler? Hepsi aynı sosyal sınıftan mı geliyor?
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün itibariyle Türkiye genelindeki 850 bin dersliğin 434’ünde COVID-19 salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiğini belirterek, “Bu dönemi de yüz yüze eğitime kararlılıkla uyarak nihayetlendireceğiz” dedi. Özer, 8 Şubat’ta yaptığı Konya ziyaretinde kapanan sınıf sayısının 50 olduğunu açıklamıştı.
#Milli Eğitim BakanıAntalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, 3 yıl sonra bir fabrika gibi üretim yapma hedefiyle eğitim hayatına başlayan ‘OSB Teknik Koleji’ni Hürriyet’e tanıttı. Son teknoloji cihazlarla eğitim hayatına başlayan ‘Antalya OSB Teknik Koleji’nin sadece okul değil bir fabrika gibi tasarlandığını söyleyen Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, “3 yılın sonunda burada bisiklet üretip dünyaya satacağız” dedi.
#Antalya OSB Teknik KolejiBayburt’un ıssız Bayraktar Köyü’ne bambaşka bir çehre kazandıran ve bugün 20. yaşını geride bırakan Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile geçmişe yolculuk yaptık… Hüsamettin Hoca bizi çocukluğuna götürürken adeta pastoral bir tablo içinde gezintiye çıkarıyor… Sanata başlamasında Hayat mecmuasının ve bir de Türkan Şoray’ın büyük etkisi olmuş!
#Türkan ŞorayKöy Enstitüleri’nin kuruluşunun 80. Yılı anılıyor. ‘Cumhuriyet’in sabah güneşi’ olarak adlandırılan ‘Köy Enstitüleri, eğitim konusunda dünyaya örnek olmuş, tamamen Türkiye’ye özgü olmuş bir projedir. Peki, Köy Enstitüleri ne zaman kuruldu? Köy Enstitüleri kurucusu kim? İşte Köy Enstitüleri mezunu olan isimlerden bazıları...
#Köy Enstitüleri Ne ZamanEve kapandığımız, 16 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisinin, 4 milyonu aşkın üniversite öğrencisinin uzaktan eğitim aldığı bu dönemde, kuşkusuz gözler online eğitime çevrildi. Bu salgın gösterdi ki tüm dünyada eğitim alanında önemli bir değişim yaşanıyor. Bu değişimi yakalayıp, yönetmek gerekiyor.
#Khan AcademyYKS için ön bilgi amacı taşıyan tercih kılavuzu, 3 Temmuz Salı akşamı öğrenciler ve eğitimcilerin erişimine açıldı. YKS'nin sona ermesiyle birlikte ilk açıklamada bulunan Prof. Dr. Mahmut Özer, soru iptalinin olmadığına vurgu yaptı. YKS yerleştirme kılavuzu ve kontenjanlar için ise ilk bilgiler yayımlandı. İşte, YKS kılavuz bilgileri ve sınav süreci hakkında Başkan Mahmut Özer'den açıklamalar
#YKSRukiye Çam, ikili eğitim kapsamında, 9’uncu sınıftan başlayarak haftanın üç günü Bosch Mesleki Eğitim Merkezinde (TGA) iki günü de meslek lisesinde olmak üzere 3 yıl süren meslek eğitim programında eğitim gördü. TGA’dan mezun olup, bugün Bosch’un Güç Aktarma Çözümleri için enjektör üreten fabrikasında grupbaşı olarak çalışmayı başaran Rukiye Çam’a, hayallerini gerçekleştirmesinde ne kendisine yakıştırılan meslekler ne de yaşının küçüklüğü engel olamadı.
#Bursa24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında farklı öğretmen hikayeleri geliyor. Bunlar arasında köy okullarında öğretmenliğin yanı sıra soba yakıp öğrencilerini bekleyen de var, önce aileleri okula alıştırıp sonra çocukları eğitime kazandıran da var.
#ÖğretmenHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiMaggie MacDonnell, öğrencilerinin ‘yaşam’ına dokunan bir öğretmen. Genç intiharlarının yüksek, ergenlerde gebeliğin yaygın görüldüğü bir toplulukta çalışırken, öğretmekten fazlasını yapıp onları hayatta tutmak için de uğraşıyor. Öğrencilerini kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak için okulda bir spor salonu ve koşu takımı kurdu. Kız çocukları için ‘yaşam becerisi’ programı hayata geçirdi. Ona dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Küresel Öğretmen Ödülü’nü kazandıran da bu çalışmaları oldu. “Bunlar bazen bir öğrencimin daha yarını görmesi için hayatta kalmasına yetti” diyor.
#Maggie MacdonnellHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiOkullar sadece eğitim verilen ‘bina’lardan ibaret değil, kişilikleri, atmosferi olan ortamlar da. Üstelik bu özellikler akademik başarıda önemli bir etkiye sahip. Uzmanlar kurumun ‘karakter ve kalitesi’ olarak özetledikleri okul ikliminin sağlıklı öğrenme ortamlarının kurulmasında önemli rolü olduğunu belirtiyor. Araştırmalar, okul terkinde de düşüş sağladığını gösteriyor.
#EğitimBugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Her öğretmenin bir hikayesi vardır. Ama şimdi size anlatacaklarımız biraz daha ‘farklı’. Kimisi matematiği öğrencisine sporla sevdirdi, kimi karatede derece kazandırdı. Babası ve kardeşiyle aynı okulda öğretmenlik yapan da var, 24 Kasım hediyesi olarak böbreğini veren de. Gelin o öğretmenlerin hikayelerine bir göz atalım.
#Öğretmen