Kısa bir süre önce yaşamını yitiren ünlü ressam, heykeltraş Prof. İsmail Çoban 15 Kasım günü kimseye haber verilmeden Wuppertal’da toprağa verildi. İnsanlara küskün hayata veda eden Çoban’ın vasiyeti üzerine cenaze törenine aile bireyleri dahil yedi kişi katıldı.
#AVRUPADAN HABERBAZI başarı hikâyeleri vardır, insana yalnızca ilham vermez; aynı zamanda bir yol haritası çizer. Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’ın kaleme aldığı “Altın Bulmadan Zengin Olunmaz” işte tam da böyle bir hikayeyi anlatıyor. Çanakkale’nin küçük bir ilçesinde, yoklukla başlayan bir yaşamın azim ve kararlılıkla nasıl bir dünya markasına dönüştüğünü gözler önüne seren bu kitap, yalnızca iş dünyasına değil, hayatın her alanına dair önemli dersler içeriyor.
#1Atatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaDijital dünyanın en çok dinlenen yayıncılarından Deniz Dülgeroğlu ‘Merdiven Altı Terapi’ isimli podcast’iyle aynı isimde bir kitap çıkardı. Dülgeroğlu kitapta kadınları sırtlarındaki taş dolu utanç çantalarını ait olduğu kişilere geri vermeye davet ediyor.
#Deniz DülgeroğluJessica Palud imzalı ‘Maria Olmak’, sinema tarihinin en sansasyonel yapıtlarından ‘Paris’te Son Tango’nun başrol oyuncularından Maria Schneider’in, filmin akıllarda en çok yer eden sahnesinin çekimleri esnasında yaşadığı travmayı ve sonrasında dengesi bozulan hayat hikâyesini anlatıyor.
#Maria Olmakİzmir’in Narlıdere ilçesindeki Hasan İçyeri İlkokulu'nda ana sınıfı öğretmeni Günay Özgün Dursun, başlattığı proje ile miniklerin velilerinin yardımı ile hayal dünyalarını resmetmelerini ve yazıya dökmelerini sağladı. Bu yıl birinci sınıfa başlayıp okuma-yazma öğrenen çocukların ilk okudukları kitap, kendi yazdıkları hikayeleri oldu. Bu hikayeleri kitaplaştıran Dursun, "Ortaya inanılmaz güzel şeyler çıktı" dedi.
#Hasan İçyeri İlkokuluSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
#AyasofyaMillî Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik, ebeveynlerin rol modeli olarak çocuklarının hem akademik hem de bütüncül gelişimlerine desteklerinin artırılması amacıyla veli rehberlik kitapları yayımlandı.
#Millî Eğitim BakanlığıOsmanlı İmparatorluğu ve Hollanda Krallığı arasındaki diplomatik ilişkilerde 5 asır boyunca önemli roller üstlenen Testa ailesinden Gaspar Testa’nın, Osmanlı Devleti’nde maslahatgüzarlığa başlarken padişaha sunduğu güven mektubunun bir nüshası, Amsterdam’da düzenlenen törenle Testa ailesinin üyelerine takdim edildi.
#HollandaTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z Kuşağıİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem Coşkunarda