Türk Alman Üniversitesi öğrencisi olan 23 yaşındaki Burak Bilgin, çok basamaklı sayıların toplama ve çarpma işlemlerini saniyeler içerisinde yapıyor. Çocukluğundan beri zihninden işlemler yapan Bilgin’e bu özelliği nedeniyle yakın çevresi ‘yürüyen hesap makinesi’ diyor. Bilgin, bu yeteneğini geçtiğimiz haftalarda Dubai’e düzenlenen Memoriad Dünya Mental Spor Olimpiyatları’nda da tescilledi ve 5 basamaklı sayıları çarpma kategorisinde dünya rekoru kırdı.
#Yürüyen Hesap MakinesiTarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14'üncü yüzyılda bugünkü şeklini verdiği ve Bizans sanatının son şaheseri sayılan Chora Kilisesi’nin (Kariye Camii) duvarlarındaki öyküler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları’ndan çıkan Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabında, mozaik ve fresklerde anlatılan hikayeler yer alıyor. 60 öykünün, 100’e yakın fotoğraf ile bulunduğu kitap hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Arkeolog Dr. Murat Sav, “İtalya’da Rönesans başlamadan önce Bizans’ta bu kilisede başlamıştı. Yapıda figürler büyümeye ve uzamaya başlamış. Bizansta görsel ve ikonografik anlamda bu denli yoğun başka bir yapı yoktur. Burada çok özel detaylar bulunuyor. Cami, Meryem ve İsa’nın bazı mucizelerinin yer aldığı resimler ve mozaikler ile kuşatılmış. Kariye çok özel bir yapı, bu nedenle hem turistik hem kültürel anlamda doğru bilinmesi gerekiyor” dedi.
#Kariye ChoraUzun yıllar spor medyasında çalıştıktan sonra özellikle dövüş sporlarıyla ilgili anlattığı maçlar ve dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen organizasyonlarda dikkatleri üzerine çeken Bilgehan Demir son olarak dünya spor tarihinde iz bırakan efsanevi boksör Muhammed Ali’nin hayatını kitaplaştırdı. 5 yıl süren araştırmalarının sonrasında efsanevi boksör Muhammed Ali’nin yaşamını ve onun etki ettiği 1001 hayatı, ABD’de yaptığı araştırmalar sonucu kaleme alan gazeteci yazar Bilgehan Demir, ‘Kayıp Madalyon’ kitabında bilinen tüm ezberleri bozuyor.
#Muhammed AliAlmanya’da yaşayan Sevda Çelik, koronavirüs salgını sırasında sosyal medyada amatörce başladığı yemek tarifleri paylaşımlarıyla büyük bir başarıya imza attı. Kısa sürede 2.3 milyon takipçiye ulaşan Çelik, bu süreçte bir de yemek kitabı yayınlayarak mutfak tutkusunu farklı bir boyuta taşıdı.
#AlmanyaKayserispor ile Galatasaray, Süper Lig'in 17. haftasında karşı karşıya geldi. 6 golün atıldığı maçta 5-1'lik skorla kazanan taraf konuk ekip Galatasaray oldu. Mücadelenin hakemi Mehmet Türkmen'in verdiği kararlar ve mücadelenin tartışmalı pozisyonları Trio programında masaya yatırıldı.
#GALATASARAYBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalTakvimler 1990 yılını gösteriyordu... Öyle bir film sinema salonlarını şenlendirdi ki aradan geçen on yıllara rağmen kaç kuşağın hafızasından silinmedi... Bu bir yana... Üzerinden 34 yıl geçmiş de olsa hala yılın belli dönemlerinde tekrar tekrar izleniyor.
#Evde Tek BaşınaOsmanlı arşivlerine dalarak, kadı sicillerinden kent müzelerine uzanarak, daha önce hiç görülmemiş çapta bir baklava kitabı yazdılar... Tarihçiler Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın yazdığı kitaba yakından baktık ve bu kitabı hazırlatan Murat Güllü’ye de günümüz baklavacılığını sorduk.
#Yazgı Patar‘Düzen’, 80’lerde ırkçı bir hareket olarak öne çıkan bir örgütle onlara engel olmak isteyen FBI ajanının mücadelesini anlatıyor. Bu örgüt ABD’yi beyazların yönettiği ve başka kökenlere hayat hakkı tanımayan bir modele dönüştürmeye çalışıyor; suikast düzenleyip silahlı soygunlara girişiyor. Justin Kurzel’in filmi izleyiciye bir anlamda Donald Trump destekçisi kimi grupların yakın tarihteki uzantılarını da anımsatıyor.
#DüzenSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Önemli olan geçmişle hesaplaşabilmek, yüzleşebilmek, kendi döneminizde olmasa da birtakım devletin içinde bulunduğu hataları, kusurları, o gün devleti kim yönetiyor, kim ele geçirmiş bakmadan bunlarla hesaplaşabilmek, gerekirse burada özür dileyebilmektir" dedi.
#Özgür ÖzelYılların oyuncusu Tom Selleck'in ruh halini son birkaç aydır bilmeyen, duymayan kalmadı... Yıllar önce kamera karşısına geçtiği Magnum dizisiyle hafızalarda yer eden 79 yaşındaki oyuncu, son 14 yılını da Blue Bloods dizisi için emek harcayarak geçirdi. Fakat sonunda dizinin izlenme oranları iyi olmasına rağmen yayınlandığı kanal final kararı aldı.
#Tom SelleckTürk Sineması’nın “Sultan”ı Türkan Şoray’ın film müziklerinden oluşan “Türkan Şoray’ın Sonsuz Senfonisi” adlı konser, yoğun istek üzerine ikinci kez İstanbul’da sevenleriyle buluşacak. Net Sanat organizasyonuyla gerçekleşen konserde 35 kişilik senfoni orkestrası unutulmaz film müziklerini sahneye taşıyacak.
#Türkan Şoray’In Sonsuz Senfonisi