kıta haberleri sayfasında kıta hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6872 kıta haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
23 Nisan şiirleri Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle ödev verilecek öğrenciler tarafından merak edilip araştırılıyor. Bununla birlikte sosyal medyada paylaşım yapacaklar da 23 Nisan şiirlerini araştırıyor. Merak edilen 2,3,4,5 kıtalık ilkokul, ortaokul, lise için en güzel, anlamlı, farklı, uzun, kısa Atatürk ve bayrak temalı 23 Nisan şiirlerini haberimizde derledik. İşte en güzel 23 Nisan şiirleri...
#23 Nisan‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıDünya üzerinde coğrafi olarak ilginç pek çok nokta bulunmaktadır. Everest dağı, Nemrut Dağı, Sibirya Çölü, Nil Nehri, Nijerya Şelalesi, Yağmur Ormanları gibi sayısız bölge vardır. Bunlar merak uyandırmakta ve insanlar bilgi toplamakta, sosyal medya üzerinde araştırma yapmakta, görsellerine veya varsa videolarına ulaşmaktadırlar. Boğazlar da enteresan ve önemli fonksiyonu olan coğrafi unsurlardandır. Boğazlar da araştırılan kavramlardır. İşte ilgiyle okuyacağınız Bering Boğazı Nerede, Bering Boğazı Neden Kullanılmaz, Bering Boğazı Hangi iki kara parçasını birleştirmektedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Bering Boğazı Nerede Neden Kullanılmaz?Türkiye’nin de komşusu olan Yunanistan ülkesi bizden tamamen farklıdır. Yunanistan’a yaşamaya veya gezmeye gidecek insanlar Yunanistan hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Yunanistan hangi kıtadadır? Yunanistan para birimi nedir? Yunanistan hangi dine mensuptur? Yunanistan da hangi dil konuşuluyor? Yunanistan hangi alfabeyi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#YunanistanYeni Zelanda 1642 yılında Abel Tasman tarafından keşfedildi. İngiliz göçmenler ise ilk kez 1842 yılında adaya ayak bastı. Turizmi gelişmiş olan Yeni Zelanda, dünya genelinde refah seviyesi en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin başkenti Wellington, milli marşı ise God Save the Queen'dir. (Tanrı Kraliçeyi Korusun) Yeni Zelanda hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yeni Zelanda19. yüzyılda İspanya ve Büyük Kolombiya Cumhuriyetinin sömürgesi olan Venezuela 30 Mart 1845 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin başkenti Caracas, milli marşı ise Gloria Al Bravo Pueblo'dur. 916.445 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan Venezuela'nın nüfusu, resmi olmayan verilere göre 28 milyon 650 bindir. Venezuela hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#VenezuelaDünya üzerinde bulunan ve ismi bilinmeyen birçok şehir ve ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler il araştırılan pek çok konu bulunmaktadır. Vaduz kenti de merak edilen yerler arasında bulunmaktadır. Peki, Vaduz nerede bulunmaktadır? Vaduz nereye bağlı bir şehirdir? Vaduz da hangi dil konuşulmaktadır? Ülke ne ile idare edilmektedir? İşte, Vaduz şehri hakkında merak edilen detaylar.
#VaduzTayland 1238 yılında Sukhothai Krallığı adıyla kuruldu. Ülkenin başkenti Bangkok, milli marşı ise Phleng Chat Thai'dir. Resmi olmayan verilere göre, Tayland'ın nüfusu 540 milyon 239 bindir. Tayland hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TaylandÜlkelerin konumları değiştiği gibi kullandıkları din, para ve dil gibi şeylerde değişkenlik göstermektedir. Suudi Arabistan Müslümanlar için oldukça önemli bir ülkedir. Suudi Arabistan hangi kıtada yer almaktadır? Suudi Arabistan da hangi dil kullanılmaktadır? Suudi Arabistan’da Hangi para birimi kullanılmaktadır? Suudi Arabistan ile ilgili merak edilenleri derledik.
#Suudi ArabistanGüneyde sınır komşumuz olan Suriye'nin yüzölçümü 185.180 kilometrekaredir. Resmi adı Suriye Arap Cumhuriyeti olan ülke 26 yıl boyunca Fransa'nın sömürgesi olduktan sonra, 1946 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Suriye'nin başkenti Şam, resmi marşı ise Homat el Diyar'dır. Suriye hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Suriye200 yılı aşkın bir süre Büyük Britanya'nın sömürgesi olan Hindistan, 15 Ağustos 1947 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Resmi olmayan verilere göre nüfusu 1 milyar 368 milyon olan Hindistan, Çin Halk Cumhuriyetinden sonra, dünyanın en kalabalık 2. ülkesidir. Ülke 29 eyalet ve 78 şehirden oluşur Eyaletler özerk bir yapıya sahip olduğu için kendi hükümetlerini seçme hakkına sahiptir. Hindistan hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#SibiryaRusya, 1613 yılında, I. Mihail tarafından kuruldu. 1991 yılında gerçekleşen Bolşevik devrimi ile yıkılan Çarlık Rusya'sı, yerini Sovyetler Birliğine bıraktı. Sovyetler Birliği ise 26 Nisan 1991 tarihinde dağıldı. Resmi adı Rusya Federasyonu, 17.130.000 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir ve dünyanın en büyük ülkesidir. Rusya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#RusyaBağımsızlığını 9 Mayıs 1877 yılında kazanmış olan Romanya, bir yıl sonra tüm Avrupa ülkeleri tarafından resmi olarak tanındı. Romanya'nın ulusal marşı Deşteaptă-te, române'dir. Nüfusu yaklaşık 20 milyon olan Romanya Avrupa'nın en kalabalık 10 ülkesi içerisinde yer alıyor. Romanya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#RomanyaAvrupa'daki en eski ülkelerinden biri olan Portekiz, 5 Ekim 1143 tarihinde kuruldu. Portekiz'de en fazla çıkarılan madenler volfram ve bakır, en çok ihraç edilen tarım ürünleri ise mantar ve üzümdür. Başkent Lizbon'un yüzölçümü 91.632 kilometrekaredir ve ülkenin en büyük şehridir. Portekiz hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PortekizPakistan İslam Cumhuriyeti, Muhammed Ali Cinnah tarafından 14 Ağustos 1947 tarihinde kuruldu. Yüzölçümü 881.913 kilometrekare olan ülkenin başkenti İslamabat, milli marşı ise Kavmi Terane'dir. Gelişmekte olan ülkeler listesinde yer alan Pakistan'ın ekonomisi son 5 yılda %8.2 oranında büyümüştür. Pakistan hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PakistanNorveç, II. Dünya Savaşının sona ermesinin ardından 1945 yılında bağımsızlığını ilan etti. Toplam 19 eyaletten oluşan Norveç'in en kalabalık şehirleri sırasıyla Oslo, Tromso, Alesund, Tonsberg ve Larvik'tir. Nüfusu resmi olmayan rakamlara göre 5. 433.000 olan ülkenin geçim kaynakları turizm ve balıkçılıktır. Norveç refah seviyesi en yüksek Avrupa ülkelerinden biri olmasına karşın Avrupa Birliğine üye değildir. Norveç hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#NorveçYaklaşık 150 yıl boyunca Fransa'nın sömürgesi olan Moritanya, 28 Kasım 1958 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin temel geçim kaynaklarını balıkçılık ve yeraltı kaynakları oluşturur. Altın, linyit, bakır ve krom Moritanya'da en çok çıkarılan madenler arasında yer alıyor. Resmi olmayan verilere göre ülkenin nüfusu 4 milyon 600 bindir. Moritanya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MoritanyaKültürel ve tarihi bölümü ile birlikte Mısır, dünya üzerinde en önemli ülkelerinin arasında yer almaktadır. Özellikle her yıl yoğun yerli veya yabancı turist çekebilen bir ülkedir. Mısır’ın nerede olduğunu, Mısır hangi kıtada olduğunu, dünyanın hangi bölgesinde yer aldığını, hangi para biriminin kullanıldığını, hangi dilin kullanıldığını sizin için derledik.
#MısırYaklaşık 300 yıl boyunca İspanya'nın sömürgesi olan Meksika, 16 Eylül 1810 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Resmi adı Meksika Birleşik Devletleri olan ülkenin başkenti Meksika, milli marşı ise Himno Nacinoal Mexicano'dur. Ülkede en çok çıkarılan madenler bakır ve gümüş, en fazla yetiştirilen tarım ürünleri ise soğan, biber ve domatestir. Meksika hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Meksika4 yüzyılı aşkın bir süre Büyük Britanya'nın sömürgesi olan Malezya, 16 Eylül 1963 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Doğu ve Batı Malezya olarak ikiye ayrılan ülke toplam 13 eyaletten oluşmaktadır. Malezya'da en fazla çıkarılan maden kalay, en fazla yetiştirilen tarım ürünü ise patates ve Hindistan cevizidir. Malezya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MalezyaBereketli Antalya hem tarımı, hem iklimi, hem de hiç şüphesiz ki tarihî mirası itibarıyla dünyanın mümtaz bir parçasıdır. Ukrayna - Rusya Savaşı sonrası 200 bin tane ne idüğü belirsiz Rus ve Ukraynalı, şehri istila etti. Kiralar arttı, daha doğrusu arttırıldı. Belek bölgesi, zaten karışık bir mimariyle örtülmüş vaziyetteydi. Şimdi batı bölgesinde de garip manzaralar görülüyor. Tarımsal alanlarda, arazi sahipleri olarak Batı Avrupalılar var, örneğin İngilizler; aldıkları gibi satıyorlar. Sorunların artık ciddi olarak ele alınması lazım. Çok çabuk heba edilebilir bir zenginlik. Geleceği harcama hakkımız yok.
#Antalya'Avrasya-Avrupa Koşusu' adıyla ilki 1 Nisan 1979'da atletizme gönül verenlerin gayretiyle gerçekleştirilen ve "1 Nisan şakası" olarak algılanan İstanbul Maratonu, zaman içinde dünyanın en iyi maratonları arasındaki yerini aldı
#İstanbul MaratonuHALİÇ Kongre Merkezi'nde, Türkiye İnovasyon Haftası (TIW) 2024 İNOVALİG ödül töreni düzenlendi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz, "Gazze'de yaşanan hadiseler bize şunu açık ve net gösteriyor. Kendi ayaklarımız üzerinde çok güçlü bir şekilde durmak durumundayız. Çelik Kubbe projemizden, diğer kritik teknolojilere kadar bu alandaki varlığımızı daha da güçlendireceğiz" dedi.
#Cevdet YılmazFransız yazar ve editör Patrick Pasin, eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i Ukrayna'daki savaşı körüklediği gerekçesiyle dava etti. Stoltenberg'in "Ukrayna'da savaşı önleyebilecekken körüklediğini" savunan Pasin, Türkiye arabuluculuğunda Mart 2022'de yapılan müzakerelerin barış için son fırsat olduğunu söyledi.
#FransızMalzeme Teknolojileri Grubu’nu kurarak sürdürülebilir ileri malzeme teknolojilerini odağına alan Sabancı Grubu, dört kıtada üretim yapan Çimsa ile dünyaya yayılıyor. Çimsa İspanyol Buñol’ün ardından İrlanda merkezli Mannok’un satın almasını da tamamladı.
#SabancıKöpeğiyle birlikte yürüyerek altı kıta 38 ülke dolaştı. Pek çok zorlukla pek çok ilki bir arada yaşayan Tom Turcich, büyük umutlarla evine döndüğünde hayatının en zor dönemine adım attığından habersizdi. Turcich, o efsane yolculuğun sonrasını ve neden Türkiye'yi yeniden görmek istediğini anlattı.
#SeyahatYunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki deniz yetki alanlarının belirlenmesi için bir fırsat penceresi bulunduğunu ve bunu değerlendirmek için cesur olunması gerektiğini kaydetti. "Türkiye ile ikili ilişkilerimizi iyileştirmek için yeni yollar aramaya devam edeceğiz" ifadesini kullanan Miçotakis, Kıbrıs sorunu konusunda müzakere çağrısı yaptı.
#YunanistanABD ziyareti sırasında Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Filistin'de soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir. Bizim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmamızın akabinde İsrail delegasyonunun tavırlarına dikkat ettiyseniz, çok garip bir tavır içindeydiler. Çünkü kendilerini savunacak halleri yok" dedi. F-35 sorunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "1 milyar 450 milyon dolar alacağımız var. Bu öyle böyle bir rakam değil. Şimdi bu alacağımızı tahsil etme noktasında da adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGüney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Christodoulides, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a “iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon” kurulmasına yönelik görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu ifade etti.
#Güney Kıbrıs Rum YönetimiCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşma, 24 Eylül 2024 tarihi itibarıyla dünyanın temel meselelerine ve bu arada Türkiye’nin dış politikasındaki bazı ana sorunlara bakışını okuyabilmek bakımından önemli bir referans metin olarak görülebilir.
#NetanyahuBirleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz? Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı ve İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin, "ABD burada kesinlikle tavrını açık, net ortaya koymalı ve İsrail'in yanında değil karşısında yerini almalı" dedi
#ErdoğanDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl içerisinde çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü vakasının görüldüğünü duyurdu. Afrika Birliği Halk Sağlığı Ajansı açıklamasında, 2023'te salgından etkilenen 7 ülkede 14 bin 957 vaka ve 739 can kaybı kaydedilirken ve bu verilerin 2022'ye göre yeni vakalarda yüzde 78,5'lik bir artış olduğunu aktarıldı.
#DSÖDünya Haritası içeriğimizde Dünya Siyasi ve Fiziki haritası ile birlikte Ülkeler, Okyanuslar, Sular, Dağlar, Boğazlar ve başlıca bilinen akarsular yer almaktadır. Her biri için ayrı ayrı harita bilgisine erişim sağlayabilirsiniz. Dünya haritasında ülkeler ve kıtalar kolayca görülebilir.
#Dünya HaritasıAy tutulması izlenecek yerler ve saati merak konusu oldu. 2024 Eylül Ay tutulması saat kaçta, bu gece mi olacak? Parçalı Ay tutulması heyecanla bekleniyor. Gökyüzündeki bu görsel şöleni takip etmek isteyenler, Süper Kanlı Ay tutulması ile ilgili detayları araştırıyor. 2024 yılı içerisinde ilk Ay tutulması 25 Mart'ta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanmıştı. Kıta Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya'dan izlenen tutulma Türkiye'den görülememişti. Yılın ikinci Ay tutulması (Parçalı Ay tutulması) için heyecanlı bekleyiş başladı. Parçalı Ay tutulması bu gece mi olacak, 18 Eylül Parçalı Ay tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek astroloji ve doğa tutkunları tarafından araştırılıyor. Süper Kanlı Ay, Ay'ın Dünya'ya en yakın mesafelerde bulunduğu dönemlerde oluşuyor. Sonbahar Ekinoksu'na en yakın dönemde medyana gelecek ikinci süper Ay, "Hasat Dolunayı" (Harvest Moon) adını taşıyor. Parçalı Ay tutulması olarak da bilinen Kanlı Ay tutulması etkileri özellikle insanlar ve burçlar üzerinde kendini gösteriyor. Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesiyle gerçekleşen ve "Kanlı Ay Tutulması" Asya, Avrupa Afrika’da tamamı izlenecek. 18 Eylül Ay tutulması Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan izlenebilecek. Peki Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta? Parçalı Ay Tutulması Türkiye'den görülecek mi, nereden izlenecek? İşte Ay tutulması Eylül 2024 saati ve izleme noktaları...
#Ay Tutulması 2024Avrupa ülkeleri Romanya, Avusturya, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya'da şiddetli yağışların neden olduğu sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye yükseldi.Polonya'da hükümet, sellerden en çok etkilenen güney bölgelerde "doğal afet" durumu ilan etti. Macaristan, Polonya ve Çekya'da vatandaşlar da selle mücadele çalışmalarına gönüllü katıldı, binlerce kişi tahliye edildi.
#AvrupaGalatasaray'da 27 yaşındaki Macar futbolcu Roland Sallai'nin transfer edilmesiyle kulüp tarihindeki yabancı oyuncu sayısı 207'ye yükseldi. Sarı-kırmızılı kulübün tarihindeki ilk Macar futbolcu olan 27 yaşındaki kanat oyuncusu, geçen sezon Freiburg ile çıktığı 37 maçta 8 gol ve 4 asist kaydetti.
#GalatasarayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gururluyum. Toplamda 12 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen külliyemizle eğitim ve bilim alanındaki hedeflerimize biraz daha yaklaşıyoruz.' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Türkiye'de 'ırkçılık' adı altında çok açık bir Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, topyekün Türkiye düşmanlığı yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan gururluyum. Toplamda 12 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen külliyemizle eğitim ve bilim alanındaki hedeflerimize biraz daha yaklaşıyoruz.' dedi. Erdoğan ayrıca, 'Türkiye'de 'ırkçılık' adı altında çok açık bir Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı, topyekün Türkiye düşmanlığı yapılmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan