kıta haberleri sayfasında kıta hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6894 kıta haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
23 Nisan şiirleri Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle ödev verilecek öğrenciler tarafından merak edilip araştırılıyor. Bununla birlikte sosyal medyada paylaşım yapacaklar da 23 Nisan şiirlerini araştırıyor. Merak edilen 2,3,4,5 kıtalık ilkokul, ortaokul, lise için en güzel, anlamlı, farklı, uzun, kısa Atatürk ve bayrak temalı 23 Nisan şiirlerini haberimizde derledik. İşte en güzel 23 Nisan şiirleri...
#23 Nisan‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıDünya üzerinde coğrafi olarak ilginç pek çok nokta bulunmaktadır. Everest dağı, Nemrut Dağı, Sibirya Çölü, Nil Nehri, Nijerya Şelalesi, Yağmur Ormanları gibi sayısız bölge vardır. Bunlar merak uyandırmakta ve insanlar bilgi toplamakta, sosyal medya üzerinde araştırma yapmakta, görsellerine veya varsa videolarına ulaşmaktadırlar. Boğazlar da enteresan ve önemli fonksiyonu olan coğrafi unsurlardandır. Boğazlar da araştırılan kavramlardır. İşte ilgiyle okuyacağınız Bering Boğazı Nerede, Bering Boğazı Neden Kullanılmaz, Bering Boğazı Hangi iki kara parçasını birleştirmektedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Bering Boğazı Nerede Neden Kullanılmaz?Türkiye’nin de komşusu olan Yunanistan ülkesi bizden tamamen farklıdır. Yunanistan’a yaşamaya veya gezmeye gidecek insanlar Yunanistan hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Yunanistan hangi kıtadadır? Yunanistan para birimi nedir? Yunanistan hangi dine mensuptur? Yunanistan da hangi dil konuşuluyor? Yunanistan hangi alfabeyi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#YunanistanYeni Zelanda 1642 yılında Abel Tasman tarafından keşfedildi. İngiliz göçmenler ise ilk kez 1842 yılında adaya ayak bastı. Turizmi gelişmiş olan Yeni Zelanda, dünya genelinde refah seviyesi en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin başkenti Wellington, milli marşı ise God Save the Queen'dir. (Tanrı Kraliçeyi Korusun) Yeni Zelanda hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yeni Zelanda19. yüzyılda İspanya ve Büyük Kolombiya Cumhuriyetinin sömürgesi olan Venezuela 30 Mart 1845 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin başkenti Caracas, milli marşı ise Gloria Al Bravo Pueblo'dur. 916.445 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan Venezuela'nın nüfusu, resmi olmayan verilere göre 28 milyon 650 bindir. Venezuela hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#VenezuelaDünya üzerinde bulunan ve ismi bilinmeyen birçok şehir ve ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler il araştırılan pek çok konu bulunmaktadır. Vaduz kenti de merak edilen yerler arasında bulunmaktadır. Peki, Vaduz nerede bulunmaktadır? Vaduz nereye bağlı bir şehirdir? Vaduz da hangi dil konuşulmaktadır? Ülke ne ile idare edilmektedir? İşte, Vaduz şehri hakkında merak edilen detaylar.
#VaduzTayland 1238 yılında Sukhothai Krallığı adıyla kuruldu. Ülkenin başkenti Bangkok, milli marşı ise Phleng Chat Thai'dir. Resmi olmayan verilere göre, Tayland'ın nüfusu 540 milyon 239 bindir. Tayland hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TaylandÜlkelerin konumları değiştiği gibi kullandıkları din, para ve dil gibi şeylerde değişkenlik göstermektedir. Suudi Arabistan Müslümanlar için oldukça önemli bir ülkedir. Suudi Arabistan hangi kıtada yer almaktadır? Suudi Arabistan da hangi dil kullanılmaktadır? Suudi Arabistan’da Hangi para birimi kullanılmaktadır? Suudi Arabistan ile ilgili merak edilenleri derledik.
#Suudi ArabistanGüneyde sınır komşumuz olan Suriye'nin yüzölçümü 185.180 kilometrekaredir. Resmi adı Suriye Arap Cumhuriyeti olan ülke 26 yıl boyunca Fransa'nın sömürgesi olduktan sonra, 1946 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Suriye'nin başkenti Şam, resmi marşı ise Homat el Diyar'dır. Suriye hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Suriye200 yılı aşkın bir süre Büyük Britanya'nın sömürgesi olan Hindistan, 15 Ağustos 1947 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Resmi olmayan verilere göre nüfusu 1 milyar 368 milyon olan Hindistan, Çin Halk Cumhuriyetinden sonra, dünyanın en kalabalık 2. ülkesidir. Ülke 29 eyalet ve 78 şehirden oluşur Eyaletler özerk bir yapıya sahip olduğu için kendi hükümetlerini seçme hakkına sahiptir. Hindistan hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#SibiryaRusya, 1613 yılında, I. Mihail tarafından kuruldu. 1991 yılında gerçekleşen Bolşevik devrimi ile yıkılan Çarlık Rusya'sı, yerini Sovyetler Birliğine bıraktı. Sovyetler Birliği ise 26 Nisan 1991 tarihinde dağıldı. Resmi adı Rusya Federasyonu, 17.130.000 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir ve dünyanın en büyük ülkesidir. Rusya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#RusyaBağımsızlığını 9 Mayıs 1877 yılında kazanmış olan Romanya, bir yıl sonra tüm Avrupa ülkeleri tarafından resmi olarak tanındı. Romanya'nın ulusal marşı Deşteaptă-te, române'dir. Nüfusu yaklaşık 20 milyon olan Romanya Avrupa'nın en kalabalık 10 ülkesi içerisinde yer alıyor. Romanya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#RomanyaAvrupa'daki en eski ülkelerinden biri olan Portekiz, 5 Ekim 1143 tarihinde kuruldu. Portekiz'de en fazla çıkarılan madenler volfram ve bakır, en çok ihraç edilen tarım ürünleri ise mantar ve üzümdür. Başkent Lizbon'un yüzölçümü 91.632 kilometrekaredir ve ülkenin en büyük şehridir. Portekiz hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PortekizPakistan İslam Cumhuriyeti, Muhammed Ali Cinnah tarafından 14 Ağustos 1947 tarihinde kuruldu. Yüzölçümü 881.913 kilometrekare olan ülkenin başkenti İslamabat, milli marşı ise Kavmi Terane'dir. Gelişmekte olan ülkeler listesinde yer alan Pakistan'ın ekonomisi son 5 yılda %8.2 oranında büyümüştür. Pakistan hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PakistanNorveç, II. Dünya Savaşının sona ermesinin ardından 1945 yılında bağımsızlığını ilan etti. Toplam 19 eyaletten oluşan Norveç'in en kalabalık şehirleri sırasıyla Oslo, Tromso, Alesund, Tonsberg ve Larvik'tir. Nüfusu resmi olmayan rakamlara göre 5. 433.000 olan ülkenin geçim kaynakları turizm ve balıkçılıktır. Norveç refah seviyesi en yüksek Avrupa ülkelerinden biri olmasına karşın Avrupa Birliğine üye değildir. Norveç hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#NorveçYaklaşık 150 yıl boyunca Fransa'nın sömürgesi olan Moritanya, 28 Kasım 1958 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin temel geçim kaynaklarını balıkçılık ve yeraltı kaynakları oluşturur. Altın, linyit, bakır ve krom Moritanya'da en çok çıkarılan madenler arasında yer alıyor. Resmi olmayan verilere göre ülkenin nüfusu 4 milyon 600 bindir. Moritanya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MoritanyaKültürel ve tarihi bölümü ile birlikte Mısır, dünya üzerinde en önemli ülkelerinin arasında yer almaktadır. Özellikle her yıl yoğun yerli veya yabancı turist çekebilen bir ülkedir. Mısır’ın nerede olduğunu, Mısır hangi kıtada olduğunu, dünyanın hangi bölgesinde yer aldığını, hangi para biriminin kullanıldığını, hangi dilin kullanıldığını sizin için derledik.
#MısırYaklaşık 300 yıl boyunca İspanya'nın sömürgesi olan Meksika, 16 Eylül 1810 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Resmi adı Meksika Birleşik Devletleri olan ülkenin başkenti Meksika, milli marşı ise Himno Nacinoal Mexicano'dur. Ülkede en çok çıkarılan madenler bakır ve gümüş, en fazla yetiştirilen tarım ürünleri ise soğan, biber ve domatestir. Meksika hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Meksika4 yüzyılı aşkın bir süre Büyük Britanya'nın sömürgesi olan Malezya, 16 Eylül 1963 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Doğu ve Batı Malezya olarak ikiye ayrılan ülke toplam 13 eyaletten oluşmaktadır. Malezya'da en fazla çıkarılan maden kalay, en fazla yetiştirilen tarım ürünü ise patates ve Hindistan cevizidir. Malezya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Malezyaİş dünyasının finansal krizlere rağmen ilk üç ana problem başlığından biri olan ‘yetenek yönetimi’, bir süredir ‘Z kuşağı’ ve ‘yapay zekâ’ adaptasyonuna odaklanmış görünüyor. Bu iki ana konunun gölgesinde kalıyor gibi görünse de insan kaynaklarının önemli bir gerçeği var: Klasikler. 40 yaş üstü deneyimli çalışanlar gerek teknolojiye gerekse Z kuşağına adaptasyonda birleştirici ‘harç’ görevi görüyor. Öte yandan yaşlanan nüfus bütün ülkelerde 50 yaş üstü yeteneklerin işgücünde kalma süresinin uzadığını da gösteriyor. Araştırmalara göre 55-65 yaş grubunun ne işgücüne katılımı yüzde 25’ten yüzde 75’e yükselmiş durumda.
#Yapay ZekâBERLİN Duvarı’nın yıkılması sonrası, CIA (Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı) projesi olarak; 1992 yılından itibaren Türk devletleri Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan’da açtığı okullar üzerinden Orta Asya’da örgütlenen Fetullahçı Terör Örgütü’nün en önemli kalesi düştü.
#FETÖTürkiye’nin Etiyopya ile Somali arasındaki krizi çözme başarısı, Ankara’nın diplomatik etkisini bir kez daha kanıtladı. Tarihi bağlara sahip olduğu Mısır, Sudan, Etiyopya ve Somali’nin arasındaki dondurulmuş ihtilaflarda da Türkiye, çözümün tek adresi olarak öne çıkıyor.
#EtiyopyaÜlkemizde ortalama konut üretimi 400/500 bin adet/yıl bandında seyrederken pandemi döneminde yaşanan kısıtlar, piyasa dengelerinin bozulması, faizlerin ve maliyetlerin yükselmesi üretim arzında adeta bir sarmala girilmesine neden olmuş, ülkemizde reel manada bir arz ve barınma sorunu ortaya çıkmıştır.
#Konut SorunuMHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Devlet Bahçeli, Suriye'deki sıcak gelişmelere dikkat çekerken, 'Esad uzatılan eli tutmamıştır. Esad'ın Türkiye ile ön şartsız temas ve diyalog kurması normalleşme iradesi göstermesi önce kendi hayrına sonra da ülkesinin çıkarınadır.' ifadelerini kullandı. Bahçeli, İstanbul'daki sahte dolar iddialarına tepki gösterirken, 'MHP, sahte para iddiasının maksatlı şekilde dolaşıma sokulduğu görüşündedir. İddialar Türkiye’ye yönelik operasyondur. İstanbul Başsavcılığı harekete geçmiş, soruşturma başlatmıştır.' ifadelerini kullandı.
#MHPYunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, yaklaşık iki ay öncesine kadar Türkiye ile ilişkilerdeki olumlu ivmeyi Ege’deki sorunların çözümü için “fırsat penceresi” olarak gördüğünü söylerken, son dönemde lideri olduğu Yeni Demokrasi (ND) partisi başta olmak üzere kendisine yönelik eleştirilerin etkisiyle söylem değişikliğine gitti.
#MiçotakisYunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, özellikle lideri olduğu Yeni Demokrasi (ND) partisinin bir bölümü ile bazı muhalefet partilerinin yoğun tepkileri üzerine, Türkiye ile ciddi anlaşmazlıkların görüşülmesi hakkında son derece karamsar bir tablo çizdi.
#Kiriakos MiçotakisCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısına destek verdiğini açıklayarak, "Ülke ve millet hayrına olan her meselede sayın Bahçeli ile tam mutabakat halindeyiz. Çağrısına ortağız." dedi. Erdoğan, İsrail Lübnan arasındaki ateşkesle ilgili olarak "İsrail Lübnan ateşkesinden memnuniyet duyuyoruz. Gazze'de kalıcı ateşkes için Türkiye olarak her türlü katkıya hazırız." ifadelerini kullandı. Teğmenlerin kılıçlı yeminine yönelik soruşturmayla ilgili de konuşan Erdoğan, "Disiplin TSK için hayati önemdedir" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Teğmenlerin kılıçlı yeminine yönelik soruşturmayla ilgili de konuşan Erdoğan, "Disiplin TSK için hayati önemdedir" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanABD'nin seçilmiş başkanı Trump, Truth Social'dan yaptığı açıklamada Meksika ve Kanada'dan gelen tüm ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlere ise ilave yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Trump'ın açıklamaları dünya çapında yankı uyandırırken gazeteler bunun küresel tedarik zincirlerini altüst edeceğini ve kıta çapında ticareti felç edebileceğini yazdı.
#Trumpİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Ersin Uyanık (38) ve eşi Anne Pannier (35), bisikletle dünya turuna çıkarak sıra dışı bir yaşam sürmeye başladılar. 2018’de tanışıp 6 ay sonra evlenen çift, Ağustos 2022’de Almanya’dan yola çıkarak, Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika’da 20’den fazla ülke gezdiler, 23 bin kilometreyi geride bıraktılar. Yola çıktıklarında sahip oldukları hayal, sadece bisikletle seyahat etmek değil, aynı zamanda yolda insanlarla bağ kurmak ve dünyanın en güzel yerlerine ulaşmak oldu. Maceraları boyunca hırsızlık başta olmak üzere başlarına pek çok şey de geldi. Şu sıralar Tanzanya’da olan Ersin ve Anne ile bisikletle çıktıkları dünya turu maceralarını konuştuk.
#Dünya TuruDışişleri Bakanı Hakan Fidan ile dün Atina’da görüştüğü Yunan mevkidaşı Yorgo Yerapetritis, iki ülke arasında yaklaşık iki yıldır süren sakin ortamın devamında anlaştı. Fidan, “Önümüzdeki tarihi fırsatı değerlendirmeli ve mevcut olumlu iklimi kalıcı hale getirmeliyiz” dedi.
#Hakan FidanAtina’da bugün mevkidaşıyla görüşecek olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Yunan “Ta Nea” gazetesine demecinde “Amacımız, paylaştığımız bu coğrafyanın geleceğini karşılıklı iyi niyete dayalı ortak bir vizyonla şekillendirmektir. Tabii bunun için sorunlarımıza doğru teşhisler koymamız gerekiyor” dedi.
#Hakan FidanDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan'ın Tanea gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde iyimser olmak için çok fazla sebep olduğunun altını çizerek, "Gelecek nesillerimizin güvenlik ve refahı için diyalog ve işbirliğinden başka yol göremiyorum. Sorunlara çözüm yöntemleri için Birleşmiş Milletler Şartını takip etmek yeterli." dedi.
#Hakan FidanDışişleri Bakanı Hakan Fidan yarın Atina’da Yunan mevkidaşı Giorgos Gerapetritis ile buluşacak. İki bakanın buluşması öncesinde Hakan Fidan Yunan Ta Nea gazetesine konuşurken, Giorgos Gerapetritis de Türkiye’den Hürriyet gazetesinin sorularını yanıtladı.
#Hakan FidanBereketli Antalya hem tarımı, hem iklimi, hem de hiç şüphesiz ki tarihî mirası itibarıyla dünyanın mümtaz bir parçasıdır. Ukrayna - Rusya Savaşı sonrası 200 bin tane ne idüğü belirsiz Rus ve Ukraynalı, şehri istila etti. Kiralar arttı, daha doğrusu arttırıldı. Belek bölgesi, zaten karışık bir mimariyle örtülmüş vaziyetteydi. Şimdi batı bölgesinde de garip manzaralar görülüyor. Tarımsal alanlarda, arazi sahipleri olarak Batı Avrupalılar var, örneğin İngilizler; aldıkları gibi satıyorlar. Sorunların artık ciddi olarak ele alınması lazım. Çok çabuk heba edilebilir bir zenginlik. Geleceği harcama hakkımız yok.
#Antalya'Avrasya-Avrupa Koşusu' adıyla ilki 1 Nisan 1979'da atletizme gönül verenlerin gayretiyle gerçekleştirilen ve "1 Nisan şakası" olarak algılanan İstanbul Maratonu, zaman içinde dünyanın en iyi maratonları arasındaki yerini aldı
#İstanbul Maratonu