Hasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu ÇayıBaharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez 2024 için araştırmalar hız kazandı. Kökeni Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'dan gelen ve günümüzde Anadolu'da dilek dilenmiş kâğıdı ağaca asma, ateşten atlama gibi Hıdırellez ritüelleri devam etmektedir. Ülkenin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez duası ile dilekler dilenir, gül ağacına asılır. Peki, Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman 2024? Hıdırellez neden ve nasıl kutlanır? İşte devam eden Hıdrellez ritüelleri ve gelenekleri...
#HıdrellezRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞYemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafÇıtır çıtır kıvamı, bol şerbeti ile tulumba tatlısı MasterChef ekranlarına geliyor. Yarışmacılar bir yandan tulumba tatlısı ile kaptanlık yarışını kazanmayı hedeflerken, diğer yandan izleyiciler evde tulumba tatlısı nasıl yapılır merak ediyorlar. İşte, Evde kolay tarifi ve püf noktalarıyla tulumba tatlısı tarifi ve malzemeleri...
#Tulumba Tatlısı TarifiKış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#SalepBesleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#ÇorbaMemleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaKış aylarında soğuk havalar kalp damarlarının büzüşmesine neden olarak kalp krizi riskini artırıyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında kalp hastalıklarında artış yaşanıyor. Peki soğuk hava kalbimizi nasıl etkiliyor? Neden kış aylarında kalp krizi daha çok yaşanıyor? Kimler risk altında? Soğuklarda kalp sağlığımızı korumak için ne yapalım? İşte 11 soruda soğuk havalarda kalbimizi koruma rehberi…
#Kalp SağlığıSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıTerör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’ta yaptığı saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Pençe-Kilit bölgesindeki terör yuvalarına yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Pençe-Kilit Bölgesinde 71 hedef başarıyla imha edilirken, 59 terörist etkisiz hale getirildi. Millî Savunma Bakanlığı kaynakları ise Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde 12 askerin şehit olduğu saldırı ve sonrasında yaşanan gelişmeleri tüm detaylarıyla paylaştı.
#MSBYılbaşı menüsü evde yeni yılı kutlayacak olanlar tarafından merak ediliyor. Yılbaşı menüsü örnekleri ailesine ve sevdiklerine birbirinden leziz tarifler sunmak isteyen milyonlarca kişinin araştırmaları arasında yer alıyor. Peki, Yeni yıl sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız yılbaşı yemekleri, yılbaşı mezeleri, yılbaşı tatlıları ve görkemli yılbaşı masası ile yılbaşı menüsü 2023 seçenekleri...
#Yılbaşı Menüsü 20232024 yılında, 1 Ocak pazartesi gününe denk geliyor. Hafta sonuyla da birleşince ortaya üç günlük bir tatil fırsatı çıkıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Hem kış huzurunu yaşayacağımız hem de yeni yılı keyifli bir şekilde karşılayabileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. Kayak yapılacak rotalardan karlar altında tarihi kalıntıların gezileceği ya da sakin bir köşede manzaranın keyfinin çıkarılacağı yerlere kadar 9 şehirden 10 adresi önerdiler.
#RotaEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkKarnıyarık ister misafir sofralarında yer alsın ister aile üyelerinin akşam yemeği menülerinde, patlıcana hayır diyemeyenlerin aklına ilk gelen yemektir. Peki karnıyarık nasıl yapılır? İşte, fırında karnıyarık yapımının detayları…
#KarnıyarıkDenizli kültürel yemekleri bakımından çok zengin bir ildir. Ege kültürünün tam olarak yansıtıldığı bir ildir. Bu bakımdan kültürel çeşitlilik bakımından çok zengindir. Üstelik sadece yiyecek değil içecekleri de çok meşhur ve güzeldir. Bu bakımdan Denizli'ye gidildiğinde yenecek çok şey vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Denizli YemekleriEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1İstanbul başta olmak üzere birçok kentte lüks sitelerde neredeyse kira fiyatına yaklaşan aidatlar tartışılıyor. Okurlarım fahiş aidata isyan ediyorlar. Peki fahiş aidat ödeniyorsa suç yöneticinin mi? Aidatı kim belirliyor? Devlet, konut kirasında olduğu gibi “Aidata yüzde 25’ten fazla zam yapamazsınız” diyebilir mi? Okurlarımdan gelen yağmur gibi aidat sorularını İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı...
#Aidat