Yaz aylarında olduğu gibi soğuk kış ayları da detoks için çok önemlidir. Soğuk ve kapalı hava, güneşin eksikliği, motivasyonun düşmesiyle kış aylarında depresyona girip yemeyi abartarak kilo alma ihtimalimiz çok daha fazla oluyor. İşte kış aylarında vücudunuza detoks yapmanın 8 yolu...
#DetoksBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkÇiçeklerin açması, cıvıl cıvıl kuş sesleri, cildimizin gün ışığını görmesi... Yaz aylarını sevmemizin en önemli nedenlerinden sadece birkaçı... Peki, uzun geçen bir kış mevsiminin ardından yaz gelmişken güneşin bizlere sunduğu bu güçlü keyfi, hayatınızda değiştirmek istedikleriniz için bir araç olarak kullanmaya ne dersiniz? İşte size kendinizi ruhsal ve zihinsel anlamda iyi hissettirecek 12 öneri...
#SporBal limon karışımı yapmak için öncelikle yarım limonu bir kaba sıkın ve bir cezvede su kaynatın. Kaynayan suyun içinde bal ile limon suyunu koyun ve bal eriyene kadar kaynatın. Bal eridikten sonra kaynayan suyu alabilir ve tüketebilirsiniz. Bal limon karışımının nasıl yapıldığı hakkında ayrıntıları derledik.
Covid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSASalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukDetoks suyu; bilhassa son zamanlarda sık bir şekilde ismi duyulmaya başlanan bir içecektir. Detoks suyu; toksik bileşenleri arındırmaya destek olan bir içecek türüdür. Günümüz çapında oldukça popüler olan detoks suyu; sağlıklı kalma, kilo verme, vücudun toksik bileşenlerden arınmasını sağlama gibi pek çok faydalara sahiptir. Peki detoks suyu nasıl kullanılır ve neye iyi gelir? Detox suyu içmenin cilde faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DetoksHava sıcaklıklarının Türkiye genelinde düştüğü bu günlerde, su tüketimine olan istek yaz aylarına göre azalabiliyor. Ancak soğuk günlerde istenilmese bile günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Kışın tüketilen su miktarının yazın tüketilen ile aynı olmasına dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
#SuDeri hastalıklarında başı çeken problemlerden biri de gül hastalığıdır. Genellikle yüzde meydana gelen, yaygın bir cilt rahatsızlığı olan roza hastalığında, çoğunlukla alın, çene, burun, yanaklar gibi yüzün orta bölümünde daha yoğun olur. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım ve Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Deniz Yardımcı gül hastalığının belirtilerini, tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Gül HastalığıKışın hastalıklardan korunmak için doğal yöntemler aranır. En sık başvurulan şifalı bitkilerden biri ise adaçayı. Binlerce yıldır geleneksel tıpta da kullanılan ada çayının diğer faydaları neler? Diyetisyen Gülhan Koca ve Diyetisyen Ceyda Nur Çakın açıkladı.
#AdaçayıKoronavirüs dünya gündeminin ilk sırasında olmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarının ilerlemesi ve ilk uygulamaların birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlaması umutlarımızı artırdı. Koronavirüs aşılarının uygulanmasının ardından pandemi sürecinde kritik bir eşiği daha atlamış olacağımızı düşünüyorum. Devam eden süreçte kendimizi koronavirüsten kişisel önlemler alarak korumamız ve bağışıklığımızı güçlendirmemiz büyük önem taşıyor. Bu noktada koronavirüse karşı sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.
#KoronavirüsSabahları yorgun uyanma, gün içinde kendini halsiz hissetme, huzursuzluk, karamsarlık gibi durumlar yaşıyorsanız kronik yorgunluk ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte kronik yorgunluk şikayetlerinde artış oluyor. Peki, geçmeyen bu kış yorgunluğunu yenmek için ne yapmalı? Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış kronik yorgunluğuna karşı önerilerde bulundu.
#Kış YorgunluğuD vitamini eksikliği olan kişilere koronavirüsün daha kolay bulaştığını ve hastalığın daha ağır seyrettiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emin Ünüvar, kış aylarının başladığı şu günlerde önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ünüvar, "Güneş ışınlarının rengini düşündüğümüzde D vitaminine 'sarı destek' adını verebiliriz. Ancak önümüz kış ve güneşten yeterince faydalanamayacağız. O nedenle kış aylarında D vitamini desteği almaya, D vitamini seviyelerinize önem verin" dedi.
#D VitaminiToplumda sıkça karşılaşılan sinüzitle ilgili önemli bilgiler paylaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Op. Dr. Tolga Celal Şahiner,“Havaların soğumasıyla sinüzit şikayetleri artar. Sinüzit tedavi edilmezse enfeksiyon kronikleşir. Sürekli geriye doğru mikroplu materyalin akması neticesinde kronik bronşit, amfizem, pnömoni gibi akciğer hastalıkları ya da çok nadir de olsa menenjit, beyin apsesi, kronik farenjit gibi durumlar görülür” dedi.
#SinüzitKardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Doğan, kalp hastalığı bulunan kişiler için soğuk havanın tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabileceğini belirterek, "Soğuk bir ortamdaysanız riskinizi azaltabilecek önlemleri aldığınızdan emin olun." dedi.
#Kalp SağlığıD vitamininin koronavirüse yakalanma riskini azalttığına dair araştırmaların, kontrolsüz ve bilinçsiz vitamin kullanımını arttırdığını söyleyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Değerlerinize baktırmadan takviye almayın, ilaç yerine doğal yollara başvurun” dedi.
#D VitaminiMevsim değişikliklerinde sıkça baş ağrıtan sinüzitle ilgili önemli bilgiler paylaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Enes Bozkurt, “Göz çevresi, boğaz ve başta ağrı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı sinüziti gösterebilir. Çocuklar ve yetişkinler kapalı ortamdan oldukça uzak kalmalı” dedi.
#SağlıkEbegümeci, birçok türe sahip olan bir bitkidir. Ülkemizde de yetişen bu bitki, Latincede "Malva Sylvestris" adıyla bilinmektedir. Yüzyıllardır bilinen bir bitki olan ebegümeci, Antik Yunan ve Roma dönemlerinden bu yana tüketilmektedir. İşte ebegümeci hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Ebegümecinin Faydaları Nelerdir?