Havaların soğumasıyla birlikte sağlıklı beslenme ve bağışıklığın güçlendirilmesi de hastalıklardan korunmak için oldukça önemli. Mevsim sebzelerinin hastalıklardan korunmak açısından önemli olduğunu ve doğal vitamin içerdiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Dört mevsim birçok sebze ve meyveyi kolaylıkla bulabiliyor olsak da her sebzenin mevsiminde tüketilmesi çok önemli” dedi.
#Kış SebzeleriKök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharSoğuk havaların kendini iyice hissettirdiği ekim ayında özellikle üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artar. Ancak ekim ayıyla birlikte tezgâhlarda yerini almaya başlayan muhteşem kış sebzeleri hastalıklarla savaşımızda bizlerin yardımına koşuyor.
#Buğra BuyrukçuVitamin ve mineral bakımından zengin bir besin olan pırasa çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor. Ayrıca günlük prebiyotik ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı oluyor. Peki, pırasanın faydaları neler? Pırasa alırken nelere dikkat edilmeli ve nasıl muhafaza edilmeli?
#PırasaÖzellikle son zamanlarda doğal ürünlere ilgi arttı. Daha maliyetli olsa da doğal beslenmek, mümkünse organik yaşam hayatımızın her köşesinde yerini almaya başladı. Hazır, evde geçirdiğimiz vakitler çoğalmışken, doğal ürün keyfini evinizde yaşamak için harekete geçmeye ne dersiniz? İşte evinizde kolayca yetiştirebileceğiniz sebzeler…
#Evde Yetişen SebzelerÇanakkale'de devlet destekleriyle büyüyen sera tarımı, domates, marul, salatalık roka, dereotu başta olmak üzere çok çeşitli ürün yelpazesiyle, üretimi yılın tamamına yaymak isteyen çiftçilere yeni gelir kapısı oldu.
#Devlet DestekleriKoronavirüs salgının git gide artması sonucu yeniden eve kapanmalar başladı. Evlerde sürdürülen yaşam beslenme alışkanlıklarını oldukça etkiliyor. Evlerde düzenli beslenme, ara öğünlerin önemi, insanların sürekli yeme ihtiyacı hissetmelerine ilişkin Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir görüşlerini paylaşıyor.
#Karantinada BeslenmeMarul, ıspanak, maydanoz, nane... Özellikle kışın sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için sofralarımızın baş tacı olması gereken sebzelerden bazıları. Bunları ve daha pek çok sebzeyi evinizde kolayca yetiştirip dalından kopardığınız gibi taze taze yiyebilirsiniz. Üstelik kendi yetiştirdiğiniz otları, sebzeyi yemek psikolojinize de iyi gelecek! Evinizin çiftçisi olmaya hazırsanız, rehberimizi okuyun.
#Gazetehaberleriİstanbul-İzmir karayolundan geçenlerin şöyle bir uzaktan baktığı Karacabey, doğal ve tarihi güzelliklerle dolu. Yüzlerce yıldır at yetiştiren Karacabey Harası’nı duymayan yoktur; ancak longoz ormanından Uluabat Gölü’ne uzun bir ziyareti hak ediyor. Hele şimdi bir de yaban lavantaları karşılayacak sizi.
#Uluabat GölüAdana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü ve eşi Zeynep Sözlü, 1. Adana Sağlık Festivali’nin davetlilerinden İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ı yöresel yemeklerin ve içeceklerin bulunduğu sofrada ağırladı.
#ŞalgamEnflasyonda artış sürüyor. Gıda fiyatlarında mevsim etkilerinin de desteğiyle aylık yüzde 1.49 artan enflasyon yıllıkta yüzde 12.98’e çıktı. Yüzde 12.98 TÜİK’in 2003 yılından beri ölçtüğü en yüksek seviye. Enflasyon Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama faizi olan yüzde 12.25’i de aşmış oldu.
#GazetehaberleriMANİSA Sebze Meyve ve Umum Pazarcılar Odası Başkanı Halim Şener, Aralık ayında pazarlarda normal seyreden meyve ve sebze fiyatlarının Ocak ayı itibari ile artacağını ifade etti. Şener, yurt genelinde etkisini gösteren soğuk havanın ürünlerde verimi düşüreceğini söyleyerek fiyat artışının kaçınılmaz olacağını öne sürdü.
#Manisa Sebze Meyve Ve Umum Pazarcılar OdasıMehmet Yaşin, Arda Türkmen ve Refika Birgül kafa kafaya verdi, sizin için mutfağa girdi. Bu mevsimde ne yenir, iyi yemek için nereye gidilir, en son keşifleri neler, evde fast food nasıl hazırlanır? İşte Hürriyet lezzet ekibinin topikten maş fasulyesine 24 iştah açıcı önerisi.
#Kasımİstanbullu işadamı Timur Doğan, 2004’ten bu yana Kastamonu’nun Küre Dağları’nda geziyor ve vahşi hayatı fotoğraflıyor. Tutkusu boz ayı. Çabası ayıyı mümkün olduğunca yakından, karakteristik özelliklerini yansıtacak şekilde görüntülemek. Bunun için de en uygun yerlerden biri ayıların kaşınırken kokularını bıraktığı ağaçlar. Kendi deyimiyle ayıların Facebook’u...
Onlar Karadeniz Bölgesi’nin zeki, çevik, çalışkan kadınları. Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinde doğup büyüdüler. Kendilerini bildikleri yaştan beri toprakla iç içe yaşıyorlar. Ekip biçmek onlar için uyuyup uyanmak kadar sıradan bir eylem. Son on yıldır tarımın yanında turizmle de ilgileniyorlar. Beldeye gelen ağırlıklı Arap ve İsrailli turistleri iyi ağırlamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ekolojik tarımın inceliklerini öğrenmek için okula gitmeye bile razı oldular.
Deniz kasabası olan Bodrum’un, tüm Ege’de kendini hissettiren mutfak kültürünün yanı sıra kendine has yemekleri var. Çok yakınındaki Yunan adaları nedeniyle Rum mutfağından da etkilenmiş. Elbette Bodrum sofralarının baş lezzetleri balık ve yöresel otlar. Balıktan her şey yapılıyor burada: Çorba, pastırma, börek, salata... Hardal otu, ilmik otu, baldıran otu yörenin belli başlı yemek malzemeleri.