Üniversiteli Öğrencilere Uygulamalı Aşı Ve Budama Eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli Öğrencilere Uygulamalı Aşı Ve Budama Eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 09:36

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ GEVAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU (MYO) ORGANİK TARIMI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE UYGULAMALI AŞI VE BUDAMA EĞİTİMİ VERİLDİ.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gevaş Meslek Yüksekokulu (MYO) Organik Tarım Bölümü öğrencilerine uygulamalı aşı ve budama eğitimi verildi.
Organik Tarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Yaviç gözetiminde 35 kişilik sınıf, Gevaş ilçesinden il merkezine gelerek bahçelerde uygulamalı eğitim görüyor. Burada açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Adnan Yaviç, dünyada olduğu kadar Türkiye’de de organik sebze ve meyve yetiştiriciliğinin son yıllarda daha çok rağbet gördüğünü söyledi. Yrd. Doç. Dr. Adnan Yaviç, “Bahar aylarında öğrencilerimize öğretmek amaçlı aşılama ve budama dersleri veriyoruz. Okulumuzun seralarında ektiğimiz meyve ve sebzeler var. Hiçbir ilaç kullanılmadan ürettiğimiz meyve ve sebzeleri öğrencilerimize hasat gününe kadar uygulamalı bir şekilde öğretiyoruz. Van ve bölgenin kış ayları soğuk olmasından dolayı özellikle mart ayı sonu ve nisan ayları başlangıcı meyve ağaçlarında aşılamanın ve budamanın vakti olduğunu belirtmekte fayda var. Meyve ağaçlarını hastalık ve zararlılardan korumak için uygun bir ortam seçmeli ve tozlaşmanın rahat sağlanabilmesi için dikkatli olunmalıdır. Bitkilere zarar verilmeden çürümüş ve budanan ağaçların dalları bahçelerden uzaklaştırılmalıdır. Asıl amacımız öğrencilerimize uygulamalı eğitim vermek; meyvecilikte aşı, budama, tohumda katlamayı öğretmek amacıyla böyle meyve bahçelerini buldukça öğrencilerimizi getirerek eğitim veriyoruz. Okulumuzun aynı zamanda öğrencisi olan bahçe sahibi Mehmet Bildirici, bize teklifte bulundu. Bizde öğrenci arkadaşlarla bugün onun bahçesindeyiz. Kayısı, erik, elma, ceviz ve armut bahçesinde hem budamayı hem de hastalıklı olanları kesip attık. Soğuklar nedeniyle tomurcuklar açmadan önce budanma gerekir. İki çeşit aşılama şekli var, hem göz aşısı hem de kalem aşısı var. Bu bölümlerde okuyan öğrencilerimize sürekli uygulamalı dersler verilmesiyle organik tarımda kalıcılığı sağlamış oluruz’’ şeklinde konuştu.
Uygulamalı eğitimden son derece memnun olduklarını dile getiren öğrencilerden Sakine Kayro ve Göksü Sayınyiğit ise, “Okulumuz bittikten sonra ortaklaşa sera kurup organik meyve sebze yetiştireceğiz. Bu iş sabır ve emek istediği kadar yorucu ve zevkli bir iştir” diye konuştular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!