İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Derya Uludüz kırmızı etlerin eskiye oranla besin değerinin düştüğünü ancak sağlıklı ve besin değeri yüksek bir kırmızı etin birçok vitamin ihtiyacını karşıladığını belirtti. Prof. Dr. Uludüz ayrıca kırmızı etin fazla bilinmeyen bir faydası olduğunu da açıkladı ve "Kırmızı etin nerdeyse hiç bilinmeyen bir diğer faydası da tiroid hormonunu dengelemesidir. Tiroid hormonu, epinefrin, norepinefrin ve dopamin gibi vücutta çok önemli maddelerin yapılmasında rol oynar. Bu maddeler, mide, kalp ve akciğer gibi organlar ile beynimiz arasında iletişimi sağlayan kimyasal mesajcılardır" dedi.
#Kırmızı EtGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkÜlkemizde daha çok 'Kapari' olarak bilinen gebre otu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bitkidir. İçeriği mineraller bakımından çok zengin olan gebre otu, sağlığa onlarca fayda sağlayabilmektedir. Gebre otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, ne işe yarar, neye iyi gelir, zararları var mıdır, faydaları nelerdir sorularının yanıtlarını derledik.
#Gebre OtuÇağımızın korkutan hastalığı olan meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türü. Günümüzde her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanabiliyor. Aslında yaşam tarzında yapılacak olan bazı değişikliklerle meme kanserinden büyük ölçüde korunmak mümkün. Bunun için de öncelikle beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre, sağlıklı beslenmek kansere yakalanma riskini yüzde 30-40 civarında düşürebiliyor.
#KanserDENİZLERDE av sezonunun 1 Eylül’de başlamasıyla birlikte Ege’ye açılan balıkçılar, bol miktarda balık avlamaya başladı. Bollukla birlikte pazarlardaki tezgahlarda fiyatlar da düşünce, vatandaşlar kırmızı et yerine balığı tercih etmeye başladı. Çanakkale’de balıkhane esnafı, vatandaşı tamamen doğal ve daha sağlıklı olan balığı tüketmeye çağırdı. Sofralarda kırmızı et ile yapılan yemeklerin yerini mevsim balıkları olan sardalye, palamut ve istavrit gibi balıklar aldı.
#Balık FiyatlarıHer gıdanın bazı yararları var. Kimi antioksidan, vitamin, mineral, kimi posa, protein, probiyotik, kimi de omega-3, omega-5 ya da omega-9 zengini. Yine de şu küçük fakat önemli ayrıntıyı unutmamanız lazım: Bazı gıdalar birlikte tüketildiklerinde faydaları artıyor, faydalanma oranınız bazen üç-beş katına bile çıkabiliyor. İşte o sağlığa daha fazla destek ve güç sağlayan “gıda evlilikleri”nin en mühim 6 örneği...
#Osman MüftüoğluDenizlerimiz kirli. Özellikle Marmara ve Karadeniz’de kirlilik çanları yıllardır çalıyor. Balıklar işte bu kirli denizlerde yetişen ürünlerle beslenip gelişiyor, denizde ne varsa onların bünyelerinde de o var. Sorun sadece cıva ile de sınırlı değil. Kurşun ve diğer ağır metaller, klorlu bifeniller ve daha pek çok toksik madde bulunabiliyor balıkların bünyelerinde.
#Osman MüftüoğluBayram demek geniş sofralar, aile ziyaretleri ve bol bol yemek demek. Ancak sadece diyet yapanlar değil formda olanlar için bile tehlikeli dönemler. Her gittiğiniz evde tatlılar, kızartmalar, etler olabiliyor. İşte bayramı formu koruyarak atlatmanın 10 sırrı…
#BayramSadece daha uzun değil aynı zamanda daha kaliteli bir yaşama sahip olmanıza yardımcı olacak planımı sizlerle paylaşıyorum. Yaşamınıza yıllar katmak için her gün uygulayabileceğiniz beş küçük değişimi bilmeniz yeterli olacak. Ayrıca hayati önem taşıyan organlarınızı beslenme yoluyla nasıl koruyacağınızı da öğreneceksiniz.