Güncelleme Tarihi:
Uzun ve güzel yaşam için 5 küçük formül
Uzun yaşamın anahtarı sizin elinizde. Uzun bir ömrün üçte biri genlerinize bağlı olsa da geriye kalan üçte iki yaşam tarzınıza bağlıdır. Bu da, mantıklı ve sağlıklı seçimler yapmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Aşağıdaki beş değişikliği günlük alışkanlıklarınız haline getirin ve hayati önem taşıyan organlarınızın sağlığı için doğru beslenin.
Uzun yaşam reçetemi, kadınlardaki en büyük üç ölüm nedeni olan kalp rahatsızlığı, kanser ve diyabet üzerine, en son yapılan tıbbi araştırmaları baz alarak hazırladım. Bu ölümcül hastalıkları uzak tutmak daha uzun yaşamanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki adımları takip ederek bunu başarmanın yollarını öğrenin...
1. Sadece hafta sonu et tüketin
Yapılan araştırmalar, bitkisel beslenme ağırlıklı diyetle hastalıktan korunma arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Kırmızı etin, kalp hastalığı ve kanser riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu söyleniyor. Yeni bir Harvard araştırmasına göre, daha az kırmızı et tüketen kişilerin erken ölüm riski neredeyse yüzde 20 oranında düşüyor.
Ayrıca vejetaryenlerin, et tüketen kişilerden daha uzun yaşadığını ortaya koyan bir araştırma da var. Bunun neden, et yerine meyve, sebze, baklagil ve tam tahıl ağırlıklı bir diyetin daha az kalori, daha az yağ ve kolesterol içermesi olabilir.
Hastalıklara savaş açmak için burgerlerden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Gerçek şu ki, et tüketiminizi sadece hafta sonuyla sınırlamak bahsettiğim Harvard çalışmasında belirtilen faydalardan yararlanmanıza yardımcı olabilir. Öğünlerinizi sebze ve baklagil ağırlıklı hazırlamaya özen gösterin. Örneğin hamburgerinizin içini et yerine baklagillerden hazırlayabilirsiniz. Haftasonu geldiğindeyse yağsız biftekle veya yağsız etten oluşan bir hamburgerle kendinizi şımartabilirsiniz.
2. Günde 1 bardak light bira
Bira severlere müjde! İtalya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre her gün az miktarda içilen bira kalple ilgili genel riskleri yüzde 33’e kadar düşürebiliyor. Bu şarap için de geçerli. Ayrıca biranın içindeki B6 vitamini kalbinizin sağlığına katkıda bulunabilir. Bira tüketimi aynı zamanda kemik yoğunluğunun artmasıyla bağdaştırılmaktadır. Faydalarını görmek için, bira tüketiminizi günlük, 350 mililitrelik bardakla sınırlamaya dikkat edin. Fazla alkol sağlığınız için zararlı olabilir.
3. Günde 2 adet düşük dozlu aspirin
Aspirin uzun zamandan beri kalp krizini önlemesiyle biliniyor fakat yapılan yeni araştırmalar aspirinin başka faydaları olduğunu da ortaya koydu. Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan yeni bir araştırma aspirin almanın bazı kanser türlerinden ölme riskini tam yüzde 40 oranında önlemeye yardımcı olabileceğini gösterdi.
4. Sabah 7’den önce 15 dakika hareket
Egzersiz sağlıklı yaşam için büyük önem taşır. Yürütülen bir incelemeye göre, günde sadece 15 dakika egzersiz yapmak ömrünüzü üç yıl uzatabilir. Appalachian State Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, uyanır uyanmaz ilk iş olarak egzersiz yapan insanların daha iyi bir akşam uykusu uyuyabildiklerini gösterdi. Altı saat veya daha az uyumak erken ölme riskinizi yüzde 12 oranında arttırabilir. Sabah ilk işiniz egzersiz yapmak olsun. Bu egzersiz, yürüyüş veya herhangi bir fiziksel aktivite olabilir. Önemli olan vücudunuzu hareket ettirmek!
5. Saat başı beş dakika ayakta durun
Kansas State Üniversitesi tarafından yürütülen çığır açıcı bir çalışma, günde dört saatten fazla oturan kişilerin kanser, diyabet, kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalık risklerinin daha fazla olduğunu ortaya koydu. Siz de bu riski azaltmak için saat başı beş dakika boyunca ayağa kalkıp dolanın.
Yaşamınızı uzatacak besinler
Uzun yaşam reçetemin ikinci kısmını aldığımız besinler oluşturuyor. Doğru beslenmek ömrünüzü uzatabilir. Nasıl mı?
Kalbiniz için
Günde 4 yemek kaşığı domates püresi
Ömrünüzü uzatmak, kalpten başlar. Kalbiniz yeterli şekilde çalışmıyorsa diğer organlarınız bunu telafi etmek için daha fazla çalışır. Kalbinizi, likopen deposu domates püresi tüketerek destekleyin. Likopen, atardamarların açık ve esnek kalmasını sağlayarak damarların hastalıklardan korunmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Domates püresi ısıtma gibi işlemlerden geçtiği için taze domatesten daha fazla likopen içerir. Domates püresi aynı zamanda kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürmeye yardımcı olur.
Ketçap yerine domates püresi kullanmaya alışın. Tadı ketçaba benzer fakat ketçaptan daha az sodyum ve daha az şeker içerir. Günde 4 yemek kaşığı kullanmanızı öneriyorum. ‘İlave tuz içermez’ etiketli markaları almaya özen gösterin.
Böbrekleriniz için
Günde 1000-1200 mg Kalsiyum
Böbrekleriniz vücudunuzun atık yönetim sistemidir. Onların sağlığını korumak ve böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olmak adına günde 1000 mg kalsiyum almanızı öneriyorum. Tabi menopoz dönemindeki kadınların birazcık daha fazlasına ihtiyacı olabilir. Kalsiyumu diyetinizden alın. Yoğurt, düşük yağlı süt gibi süt ürünleri ve kara lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler harika birer kalsiyum kaynağıdır.
Akciğerleriniz için
Günde bir fincan donuk nar çekirdekleri
Ciğerleriniz, hergün aldığınız 20.000 nefesten sorumludur. Ciğerlerinizin fonksiyonları 20’li yaşlarınızdayken zirveye ulaşır ve sonra yaşınız ilerledikçe yavaşça düşmeye başlar. 70 yaşınıza geldiğinizde ciğer fonksiyonlarınızın %50’sini kaybetmiş olursunuz. İyi haber şu ki ciğerlerinizi nar yiyerek koruyabilirsiniz. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, meyvenin, akciğer kanserinin büyümesini yavaşlattığı ve ciğerdeki iltihaplanmayı azalttığı gösterilmiştir. Günde 1 fincan dondurulmuş nar çekirdeği tüketmenizi öneriyorum.
Karaciğeriniz için
Haftada 2 adet avokado
Karaciğeriniz bir defada 500’den fazla fonksiyonu idare eder. En önemli rolü ise vücudunuzu ve kanınızı zehirlerden arındırmak. İyi haber şu ki karaciğeriniz kendini diğer organların hepsinden daha fazla büyütebilir. Avokadonun içinde sizi toksinlerin neden olduğu hasara karşı koruyan glutatyon vardır. Haftada iki kere avokado tüketin.
“The Dr. Oz Show” hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13:30 ve 19:00’da yayınlanmaktadır.”