Salih GÜNER/KIRŞEHİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 16:06
KIRŞEHİR'de dahiliye uzmanı Dr. Murat Varlı, Kurban Bayramı sonrası artan et tüketiminin kabızlığa yol açmaması için meyve-sebze ağırlıklı beslenilmesini önerirken günde en az 2 litre su tüketilmesini istedi.
Dahiliye uzmanı Dr. Murat Varlı, kurban etinin, ‘Yılda bir defa yiyoruz' mantığıyla abartılarak değil, ihtiyaç duyulduğu kadar tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Sindirimi zor olan etin gereğinden fazla tüketiminin midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olabileceğini hatırlatan Dr. Varlı, şöyle dedi:
“Kırmızı etten uzak duramayanlar, kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Fazla et tüketiminin kabızlık problemi yaratmaması için et ile birlikte meyve- sebze ağırlıklı beslenilmeli. Günde en az 2 litre su tüketilmeli. Ayrıca, kırmızı et pişirilirken yanmamasına dikkat edilmeli. Et iyice çiğnendikten sonra yutulmalı.”
Uzman Dr. Murat varlı, fazla miktarda et tüketmenin, kolestrol, kalp ve karaciğer rahatsızlığı bulunanlar için sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Dr. Varlı, şöyle konuştu:
“Alınan fazla
kalori nedeniyle şeker hastalarında kan şekeri kontrolü bozulabilir. Ayrıca, aşırı et tüketimi, gut hastalarının rahatsızlığını aktif hale getirebilir. Soğuk hava nedeniyle fiziksel aktivitenin azalması, metabolizma hızının yavaşlaması, bayram ile yılbaşı kutlamalarının yakın tarihlere denk gelmesi nedeniyle kilo artışı yaşanabilir. Bunlar sağlık açısından risk faktörleridir. Hayvansal proteinlerle beslenenlerde kalın bağırsak kanseri riski yüksektir. Bu nedenle kırmızı et tüketmenin faydaları yanında zararlarının da olabileceği düşünülmeli. Et diğer tüm besinler gibi dengeli tüketilmeli.”