Atagöz Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, daha önceki dönemlerde katarakt ameliyatı olmuş, teknolojik veya maddi yetersizlikler nedeniyle gözüne eski sistem düz mercek takılan ve yeni teknolojiden mahrum kalan hastaların artık bu mağduriyetlerinin giderilebileceğini açıkladı. Yapılacak lazer destekli ameliyatlarla yeni sistem akıllı merceğe ve yeni teknoloji sayesinde tüm mesafelerde gözlüksüz mükemmel bir görüşe sahip olabileceklerini belirten Helvacıoğlu. son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
#1Dijital ekranların karşısında geçirdiğimiz süre her geçen gün artıyor. Bu ekranların yaydığı mavi ışığın insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Çoğu teknolojik alette bulunan mavi ışık önleyici filtrelerin, ışığı tamamen kesen gözlükler kadar etkili olmadığı iddia ediliyor. Sosyal medyada da bazı kullanıcılar mavi ışık korumalı gözlükleri faydalı bulurken bazıları da 'para tuzağı' yorumunu yapıyor. Peki doğrusu nedir? Gözlüğü gündelik hayatta da kullanmanın göze faydaları olabilir mi? Son dönemin modası haline gelen mavi ışık korumalı gözlükleri Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkGÖRME eksenlerindeki paralelliğin bozulması sonucunda gözlerde gelişen kaymaya şaşılık denir. Toplumda görülme oranı yüzde 5 civarındayken yüzde 2’si hayatın ilk 6 ayında ortaya çıkar. Şaşılık sadece estetik bir bozukluk değil, aynı zamanda görme fonksiyonlarını bozan önemli bir klinik tablodur. Şaşılığın yol açtığı estetik bozukluk kişinin sosyal hayattaki rolünü olumsuz etkileyebilmekte ve hastalarımızda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Şaşılığın nedenlerini anlatan Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Üretmen, şunları paylaştı.
#1Baş ağrısı, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu ağrının en önemli nedenleri arasında başta gelen migrenin, küçüklerde yüzde yaklaşık olarak 3-10 oranında görüldüğü bilinir. Çocuklarda baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukGöz kapaklarının açılıp kapanmasına göz kırpması denir. Göz kırpmasının iki farklı amacı vardır. Bunlardan birincisi kırpma sırasında göz küresi gözyaşıyla nemlenir ve bu sayede gözün kuruması da engellenmiş olur. İkincisi ise, gözü gelebilecek tahriş edici ve yabancı cisim maddelerden korur. Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukGözde meydana gelen rahatsızlıkları daha çok genetik belirliyor. Gözlük numaranız, 20 ya da 30 yaşında ne durumda olacağı genetik kodlarda yazılıdır. Sıkça görülen kırma kusurlarında genetik ile birlikte büyük gözlü olmak da ciddi bir risk oluşturuyor. Sağlıklı göz derecesi kaç olmalı sizler için derledik.
#Sağlıklı Göz Derecesi Kaç Olmalı?Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Hekimlerinden OpR. Dr. Ömer Takeş, gelişen teknolojiyle birlikte katarakt ameliyatı yapılırken, miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının da tedavi edilebildiğini söyledi. Bir süre öncesine kadar mevcut merceklerle katarakt operasyonunda yalnızca miyopi ve hipermetropi gibi kırma kusurlarının tedavisinin yapılabildiğini belirten Dr. Takeş, astigmat rahatsızlığı bulunanların o dönemde gözlük kullanmaya devam ettiğini kaydetti.
#İzmirSon zamanlarda popülerliği artan mavi ışığın insan sağlığı için tamamen zararlı anlamına gelmediğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, “Gündüz maruz kaldığımız mavi ışık insanların uyku-uyanıklık döngüsünün oluşmasına katkı sağlar. Gece teknolojik aletlerin yaydığı mavi ışık ise bu döngüyü bozabilir ve uyku problemlerine, gün içi yorgunluklara neden olabilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Sezer HacıağaoğluGöz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir. Op. Dr. Şeyda Atabay, kontakt lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam mercek olduğunu belirterek bilinçsiz lens kullanımına karşı uyarılarda bulundu.
#LensSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekGözde kırma kusurları en sık rastlanılan ve direkt olarak görme kalitesini bozan ve tedavisi en kolay yapılan göz hastalıklarının başında geldiğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, konuyla ilgili önemi bilgiler paylaştı.
#GözŞaşılık, kendi kendisine ve zamanla düzelmez. Görme duyusu doğduktan sonra gelişmeye devam eder ve gelişimini 5-7 yaşlarında tamamlar. Şaşılık gibi göz tembelliğine yol açan tüm hastalıkların erken teşhisi çocuğun gelişimi için hayati önem taşır. İlk 7 yaşın göz tembelliği için kritik bir dönem olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi…
#ŞaşılıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi yayımlandı. Koca “Güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3. ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. izlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılacak” dedi.
#EğitimSöz konusu çocuklar olduğunda ebeveynler, çocuklarındaki en küçük değişimi bile fark edebiliyor. Ancak göz tembelliğinin anlaşılması için sadece fiziksel değil davranışsal değişimlerini de gözlemlemek gerekiyor. Çocuğunuz odaklanma problemi yaşıyorsa sebebinin göz tembelliği olabileceğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Göz SağlığıPrematüre bebekler sağlık sorunları ile dünyaya gelebiliyor. Fakat bu sorunları farkındalık sahibi olarak aşmak mümkün. Prematüre bebekler için anne sütünün hayat kurtardığına, prematüre bebek konusunda uzmanlaşmış bir ekip ve iyi bir yenidoğan yoğun bakım süreci ile bebeklerin hayata tutunabildiklerine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Gönen, prematüre bebeklerin bakımını anlattı.
#Prematüre Doğan BebeklerGünümüzde cep telefonları ve bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldular adeta. Ancak gün boyunca ekran başında çalışmak, saatlerce cep telefonunda sosyal medyayı takip etmek, internetten alışveriş yapmak gibi etkenler nedeniyle gözleri aşırı kullanmak göz sağlığını önemli ölçüde tehdit edebiliyor.
#Göz Sağlığı- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü ile Göz Hastalıkları bölümü tarafından 4-10 yaş grubu 7 bin çocuk üzerinde yapılan taramada, her 100 çocuktan birinde göz tembelliği tespit edildi- Taramada 236 çocukta astigmat, miyop, hipermetrop gibi kırma kusurları, 12 de şaşılık belirlendi- İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakıncı:- "Görünüşte gözlerde herhangi bir problem olmadığı için tespit edilmesi çok zor olan göz tembelliği, 10 yaşından önce müdahale edildiği taktirde tedavisi mümkün olabilmektedir"