Paylaş
Dr. Volkan Hürmeriç, ''Göz ile ilgili sağlık sorunlarının kadınlarda erkeklerden daha fazla ortaya çıkıyor. Glokom, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) görülme ihtimali kadınlarda daha yüksektir. Bunun nedeni kadınlardaki hormonal dalgalanmalar erkeklere kıyasla daha uzun sürüyor ve daha fazla etkili geçiyor.''
Kadınlarda göz kuruluğuna dikkat
“Yukarıda belirtilen göz hastalıklarının yanı sıra kadınlar kırma kusur ve göz kuruluğu sorunları da ortaya çıkabilir. Kırma kusurları; miyopi, hipermetrop ve astigmatizma olarak sayılır. Bu kırma kusurlar derecesine göre kişide görme kaybına neden olur. Bu kusurlar gözlük ve lens kullanımı ile giderilebildiği gibi lasik/lazer tekniği ile kalıcı olarak da tedavi edilebilir. Göz kuruluğu ise tahriş, kızarıklık ve ağrı gibi sorunlara yol açabilir. Gözyaşı bezlerinin hormonal sorunlardan etkilenerek göz yaşı salgılamayı azaltması ya da durdurması sonucunda ortaya çıkabilir. Göz kuruluğu tedavisi ile görme problemleri azalır, göz sağlığı artar.”
Göz kuruluğunu nasıl önlenir?
“Okurken ya da bilgisayar ekranında vakit geçirirken gözlerinizi düzenli olarak açıp kapamaya dikkat edilmeli. İş yerinde ve evdeki havanın nem düzeyinin artması sağlanabilir. Rüzgar ve güneş ışıklarına karşı gözleri korumak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Göz kuruluğu belirtilerini azaltmak için esansiyel yağ asitleri içeren besin takviyeleri kullanmalısınız. Günde en az 8 ila 10 bardak su içerek susuz kalmasını önleyin.”
Kadınlarda göz sağlığı nasıl korunur?
Hürmeriç “Kadın ile erkeğin göz yapısı arasındaki farklılıklar gözyaşı bezlerinde, göz yüzeyinde, lenste ve gözün sinir tabakası olan retinada ortaya çıkar. Östrojen, progesteron, androjen gibi cinsiyet hormonlarına bağlı olarak yaş, adet dönemi, hamilelik, menopoz kadınlarda göz sağlığını etkileyen faktörler arasındadır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigara içmeme ve düzenli göz muayenesi gözleri sağlıklı tutmaya yardımcı olur.”
Göz sağlığını korumak için nasıl beslenilmeli?
“Göz sağlığı için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minareler geliyor. A vitamininin bolca bulunduğu besinlerin başında süt ürünleri ve tüm kırmızı, yeşil, turuncu meyve ve sebzeler gelir. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu (sarı nokta) ve katarakt oluşumunu geciktirir. E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındık makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde fayda sağlar.”
Paylaş