Tarihin ilk modern savaşı olarak bilinen Kırım Savaşı; yüzbinlerce asker ve mühimmatın on binlerce kilometre uzaklığa taşınması yanında askeri amaçlı demiryollarının yapıldığı, telgraf hatlarının çekildiği ve zırhlı buharlı gemilerin kullanıldığı bir savaştır. İşte Kırım Savaşı tarihi, özeti, nedenleri ve sonuçları hakkında tüm bilgiler.
#Kırım Savaşı TarihiSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görev süresinin sona ermesi dolayısıyla yaptığı veda konuşmasında Avrupa'ya uyarıda bulunarak, "Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve batıda ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini tasavvur etmek imkansızdır" dedi.
#Stoltenbergİzmir’in sağlık tarihi, binlerce yıl öncesinden gelen bir zenginlik taşımakta ve bu hastanelerin bazıları hala sağlık hizmeti vermeye devam ederken, bazıları da başka amaçlarla yerli yerinde durmaktadır. Birçok araştırmacı bu konuda çok detaylı araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Acil Afet Ambulans Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, “Tarih Boyunca Sağlık Kenti İzmir” adını verdiği sunumunda kentin sağlık tarihi ile ilgili bu bilgilerin “Sağlık Müzesi”ne dönüştürülmesini ve İzmir in sağlık turizmine önemli bir katkı sağlamasını istiyor. Sofuoğlu, İzmir’in sağlık tarihi hakkında şunları anlattı:
#1TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk ile görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna'nın Karadeniz'de Türkiye'ye komşu iki önemli ülke olduğunu belirterek, "Bu savaşın devam etmesinin çok ağır bir insani bedeli olduğunu görüyoruz. Bu savaş maalesef yalnızca Rusya'nın Ukrayna'ya savaşı değil ve eğer devam ederse bütün batı dünyası ile Rusya arasında bir savaş olma potansiyeli taşıyor. Bu savaş üzerinden dünyayı rahatsız edecek bir büyük 3'üncü savaşın fitilini ateşleyecek çok önemli bir çatışma potansiyelinin mevcudiyeti dünya barışını tehdit ediyor" dedi.
#Numan Kurtulmuş23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılması, 1876’da ilk yazılı anayasanın kabülünden bu yana, Türkiye’de milli egemenlik açısından taze bir başlangıç oldu. Aslında, milli egemenlik düşüncesine dayalı anayasalı ve meclisli bir siyasi düzen, 1860’lardan itibaren Osmanlı aydınlarının hayaliydi.
#Konuk YazarO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerTürkler tarihi yapan ama yazamayan, muhteşem tarihin girdapların, karanlık yollarından alnının akıyla çıkan ama bugün bunu aynı kesinlik ve başarıyla tartışamayan, günlük kaba siyasete tarih bilgisini alet ederek sözde tezler ileri süren bir toplum hâline dönüşmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın tarih derslerini eskisi gibi tekrar geniş bir müfredat ve ustaca bir üslubla gençliğe aktarması gerekir.
#Milli Eğitim BakanlığıPolonya’nın Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, aynı şekilde Rusya’nın Küçük Rusya (Malaya Rossiya) diye nitelendirilen Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, Ukrayna ulusunun ortaya çıkışının sureleri, tarihte Ukrayna-Rusya varlığının birbirinden bağımsız olarak gelişmesi gibi konular oldukça çetin cevizdir. Doğu Avrupa devletleri tarihî haritalar ve iddialar ileri sürmeye bayılırlar.
#RusyaBilal Şimşir, bir imparatorluğun emanetiydi. Cumhuriyetçiydi, Atatürkçüydü, Midhat Paşacıydı. Heyecanlı konuşması, tükenmeyen yazı enerjisiyle Dışişleri Bakanlığı’nın unutulmaz simalarındandı. Rumeli Türkiye’sinin çocuğuydu. Bu kimliğini bir otoportre ressamı gibi korumayı bildi öyle de aramızdan ayrıldı.
#Bilal ŞimşirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. "Atom bombası tehdidi dahil savaş araçlarını kullanan İsrail ve destekleyenler, insanlık vicdanı nezdinde yargılanacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Holokost utancı, Avrupalı ülkeleri esir almış durumda. İsrail yönetimi Holokost'u kalkan olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı çözümün şart olduğunu belirten Erdoğan, "Kıbrıs Türkü haklı davasından döndürmeye çalışanların Kafkasya'da yeni oyunlar peşinde koştuğuna şahit oluyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Meclis’in 2024 yılı bütçe teklifini sundu. Kurtulmuş, "2024 yılı bütçe teklifi, 9 milyar 536 milyon 586 bin Türk lirasıdır ve komisyonumuza bu şekliyle sunulmuştur" dedi. Kurtulmuş, "Türkiye’nin yeni bir anayasa yapma mecburiyeti vardır. 12 Eylül’ün Türkiye’ye bıraktığı en kötü miras, 82 Anayasa’sıdır. İşin sahibi olarak TBMM’nin anayasa yapma işine sahip çıkması gerekmektedir" ifadelerini kullandu.
#Numan KurtulmuşMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, "1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti ertelenemez zorunluluktur. Hak yerini bulmadan, ikazla belirtiliyorum ki sıkılı yumruklar açılmayacaktır." dedi. Tezkere oylamasında MHP olarak 'evet' diyeceklerini belirten Bahçeli, "Irak ve Suriye tezkeresine de sonuna kadar destek olup evet oyu kullanacağız. Sınır ötesi operasyonun arkasındayız." ifadelerini kullandı.
#Devlet BahçeliSavaş muhabirlerine Ukrayna-Rusya Savaşı’na dair açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın sağladığı silahların yakında tükeneceğini söyleyerek, "Ukrayna’nın savunma sanayisi yakında tamamıyla tarihe karışacak” dedi.
#UkraynaDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya yaptığı saldırıya tepki gösterdi, "Mescid-i Aksa'da namaz kılmanın nesi provokasyon? Namaza durmuş insanları nasıl dövdüklerini, nasıl ittirdiklerini, namazlarını bozdurduklarını görüyorsunuz. Bunun ne manası ne gerekçesi olabilir? Bugün tabii güçlü bir şekilde tepkimizi verdik” dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluKırım Savaşı sebebiyle inşa edilmiş olan Kırım Kilisesi, günümüzde yerli ve yabancı turist çeken önemli tarihi yerlerden biridir. Aynı zamanda anlamlı bir kuruluş olması ile beraber günümüzde büyük bir öneme sahiptir. Peki, Kırım Kilisesi nerede ve nasıl gidilir? Kırım Kilisesi tarihi, hikayesi ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Kırım KilisesiRusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşta, askeri hedefler ve enerji santrallerine ilişkin saldırılar gündemden düşmüyor. Kimlik, kültür ve tarih alanında yürütülen amansız savaş gözden kaçabiliyor. Rus güçleri, Ukrayna'nın belleğini oluşturan kütüphanelerini, müzelerini ve devlet arşivini de hedef alıyor. Varolma savaşında ön cephede mücadele eden Ukraynalı kütüphaneciler ise canlarını hiçe sayarak, olabildiğince fazla sayıdaki belgeyi koruma altına alıyor. Tarih sahnesinden silinmemek için mücadele veren kütüphane görevlileriyle tanışın...
#Ukrayna-Rusya SavaşıABD'nin eski Azerbaycan büyükelçisi Matthew Bryza CNN Türk'e verdiği özel röportajda Türkiye'nin Yunan tacizini NATO'ya taşıması hakkında, "Bir NATO üyesinin başka bir NATO üyesinin jetlerini hava savunma radarları ile işaretlemesi her zaman sorundur. Türkiye bence sağduyulu davrandı ve argümanlarını, elindeki bilgileri NATO’ya taşıdı ve NATO’nun bu meseleyi içinde çözmesi için bir fırsat tanıdı. Bu, çok sorumlu bir yaklaşım." ifadelerini kullandı.
#Matthew BryzaABD'nin eski Azerbaycan büyükelçisi Matthew Bryza CNN Türk'e verdiği özel röportajda Türkiye'nin Yunan tacizini NATO'ya taşıması hakkında, "Bir NATO üyesinin başka bir NATO üyesinin jetlerini hava savunma radarları ile işaretlemesi her zaman sorundur. Türkiye bence sağduyulu davrandı ve argümanlarını, elindeki bilgileri NATO’ya taşıdı ve NATO’nun bu meseleyi içinde çözmesi için bir fırsat tanıdı. Bu, çok sorumlu bir yaklaşım." ifadelerini kullandı.
#CNN TÜRKRusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi marjında Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüşmede Ukrayna'da devam eden savaşa ilişkin 'Biz savaşı bitirmek istiyoruz ama Kiev savaşı sürdürmek istiyor' ifadelerini kullandı.
#Ukrayna SavaşıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres üçlü zirve sonrası açıklamalarda bulundu. Üçlü görüşmenin odak noktasının savaşın nasıl nihayete erdirileceği olduğu söyleyen Erdoğan, "Nükleer santraldeki çatışmalardan endişe ediyoruz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" dedi. "Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğiz" diyen Erdoğan, "Rusya ve Ukrayna arasında tekrar arabulucu rolünü oynamaya hazırız" ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, tahıl krizinin sona ermesinden bu yana 25 geminin 625 bin ton tahılı dünya pazarına ulaştırdığını belirtti.
#Recep Tayyip ErdoğanAB ülkelerinden vize almak, deveye hendek atlatmaktan daha zor hale geldi. Schengen’e başvuran vatandaşlardan onlarca evrak isteniyor, haftalarca bekletiliyor, sonunda da çoğuna ‘ret’ cevabı veriliyor. Üstelik cep yakan vize ücretleri de geri ödenmiyor. Türk yetkililer, AB’nin Schengen vizesini ‘politik araç’ olarak kullandığını söylüyor...
#VizeUkrayna ordusunun aldığı ağır kayıplar nedeniyle Donetsk bölgesinden çekilmesinin ardından, Rus ordusu güney cephesine ilerlemeye başladı. Odessa, Kremlin yönetiminin yeni hedefi olabilir. Askeri uzmanlar, Odessa'nın Rusya'nın kontrolüne girmesinin savaşın kaderini değiştireceğini öne sürüyor. Peki Odessa neden önemli?
#Odessa