Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkAntik Mısır medeniyeti binlerce yıldır insanlığın merakını cezbediyor. Özellikle bundan 4.500 yıl önce inşa edilmiş olan piramitlerin ihtişamı akıllara durgunluk verici. O kadar ki bugünün bilim insanları ve mühendisleri bile piramitlerin nasıl inşa edildiğini tam anlamıyla açıklayabilmiş değil. Ancak 2013 yılında yapılan kazılarda keşfedilen bir günlük, bu sorunun yanıtına dair çok ilginç detaylar içeriyor.
#MısırYerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaGöbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, 'dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi'nde yapılan çalışmalar sırasında beton kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Karul, 'Göbeklitepe'ye beton dökülmesi söz konusu değildir.' dedi.
#ŞANLIURFABıldırcın, ağız tatlarının keskin olmasından dolayı her verilen yemi yemeyecektir. Eğer ki bıldırcın beslemek istiyorsanız, neleri yediğini bilmelisiniz. Keskin ağız tatlarından dolayı verdiklerinizin tuzlu ya da tatlı olduğunu hemen algılamaya başlayacaklardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bıldırcın Ne Yer?GAZİ Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde yaptığı incelemeyle ilgili, "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil" dedi.
#Prof. Dr. Süleyman PampalGAZİ Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yıkıma neden olan Çardak ile Savrun faylarının birleştiği bölgelerde yaptığı incelemeyle ilgili, "Savrun fayı çevresinde çok büyük deprem yaratma potansiyeli olduğunu söylemek şu anda mümkün değil" dedi.
#OsmaniyeToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, depremden etkilenen 11 ildeki konut çalışmalarıyla ilgili, "Bütün illerimizde potansiyel rezerv konut alanları belirlenmiş durumda. Başladığımız tüm rezerv konut alanlarında en az 500 metre fay hattından uzak kalacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yer seçimlerine başladık ve bütün illerimizde de potansiyel rezerv konut alanlarımızı şu anda belirlemiş durumdayız" dedi.
#TOKİTOKİ Başkanı Ömer Bulut, depremden etkilenen kentlerde rezerv konut alanlarının belirlendiğini söyledi. TOKİ Başkanı Bulut, yeni yapılacak konut alanlarının fay hattına 50-100 metre uzaklıkta olmasının teknik açıdan yeterli olmasına rağmen, yeni konutların fay hattından en az 500 metre uzağa yapılacağını söyledi.
#TOKİAzonal toprak nedir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Bir bölgede hüküm süren iklim şartları ve bitki örtüsünün etkisiyle kayaçların bulundukları byerlerde çözülmesiyle oluşan topraklardır. Bu topraklara yerli topraklar da denir. Normal bir toprak profiline sahiptirler. A, B ve C katmanları belirgindir. Peki Azonal toprak nedir?
#Azonal ToprakDünyanın en güzel müzeleri arasında bulunan Guggenheim Müzesi dizaynı açısından bir zirvedir. Guggenheim Bilboa Müzesi'nin dış görünümü bir heykeli çağrıştırır. İspanya'da bulunan bu müzenin de göz alıcı bir ahengi vardır. Guggenheim Müzesine dair tüm bilgileri sizin için derledik.
#GyggenheimSamsun'un Vezirköprü ilçesi sınırları içerisinde bulunan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu doğal güzellikleri ile de öne çıkmaktadır. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği kanyon görsel güzelliği ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. 2015 yılında ise tabiat parkı ilan edilen Vezirköprü Şahinkaya Konyonu ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
#SEYAHATSafranbolu, ülkemizin en turistik ve tarihi merkezleri arasında her zaman göz önündedir. Safranbolu'ya gezmeye gelenlerin gezi listelerinde yer alan doğal güzelliklerin başında ise Tokatlı Kanyonu geliyor. Sizlerde Tokatlı kanyonu nerededir? Tokatlı Kanyonu oluşumu, özellikleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) gibi konu başlıklarını derledik.
#Tokatlı KanyonuKireç taşı bulunan bölgelerde, suda çözülebilme özelliğine sahip olduğu için bu bölgelerde mağara, kanyon gibi doğal oluşumlar sık sık görülmektedir. Ülkemizde de birçok mağara, kanyon, traverten özelliklerinde yapılar bulunmaktadır. Özellikle Akdeniz Bölgesi kireç taşının oldukça yoğun olduğu bölgelerden bir tanesidir. Bu sebeple Akdeniz Bölgesi mağara bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Ülkemizde bulunan Sapadere Kanyonu da Antalya sınırları içerisinde bulunan önemli ve doğal güzellikleriyle kendisine hayran bırakan kanyonlardan bir tanesidir. Sapadere Kanyonu ile ilgili detayları derledik.
#Sapadere KanyonuLübnan, Arap dünyası içinde Hıristiyanlığı ilk benimseyen ve bugüne kadar koruyan da bir Cumhuriyet’tir. Hiç şüphesiz ki renkli bir halktır. Aynı âdetleri, aynı ruhu benimsemekle birlikte din farkı onların tarihinde çok büyük çatışmalara da neden olmuştur. Bugün Lübnan uzun ve yıkıcı bir iç savaştan sonra yeniden kurulma çabasında. Mutlu ve işe yarayan Lübnan’ın varlığı etrafa da yarar sağlar. Aksi ise ortalığı bulandıran bir rejim haline dönüşebilir.
#Lübnanİzmir'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında kente ait ilk mühür bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Ersoy, "M.Ö. 4'üncü yüzyıla ait, 2 bin 400 yıllık mühür. Kilden yapılmış, üzerinde Klazomenai sikkelerinden de bildiğimiz Apollon başının bulunduğu pişmiş toprak mühür bulduk" dedi.
#İzmirHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#HürriyetKalker kireç taşının belirli seviyede ısıtılması sonucu elde edilen maddedir. Bu yüzden kalkerin bir diğer ismi de kireçtir. Kaya türüne örnek olarak kayaç verilebilmektedir. Kalker ve türlerine ülkemizin çeşitli bölgelerinde de rastlanır. Dünya üzerinde de kalker örnekleri vardır. Kalker bu özelliklerinden dolayı kireç taşının bütün özelliklerini taşımaktadır. Örneğin kalker de kireç gibi beyaz renklidir. Kalker nedir, nerede bulunur, nasıl bir kayaç türüdür, kalker başkalaşması sonucu oluşan kayaca ne denir merak edilen tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kalker