Güncelleme Tarihi:
Kalker kayaç türünü muhtemelen her insan duymuştur. Özellikle yeryüzündeki kayaç türlerini araştıran bireyler kalkere mutlaka rastlamıştır. Hatta yeryüzü coğrafyasıyla ilgilenen bireyler kalker ve diğer kayaç türleriyle ilgili özel eğitimler alarak bilgili olmaktadır.
Kalker Nedir?
Kalker kireç ya da kireç taşı demektir. Bu amaçla kireç tanımını bilmek gerekmektedir. Kalker yani kireç, kireç taşının yeterli derecede pişirilmesi sonucunda elde edilmektedir. Kireç suyla karıştırıldığında farklı hallere dönüşebilmektedir. Kirecin tipine göre havada ya da suda katılaşma özelliği gösterebilmektedir. Kireç aynı zamanda beyaz renkli olup inorganik esaslı bağlayıcı bir madde çeşididir.
Kalker Nerede Bulunur?
Ülkemizde kalker üzerine oluşmuş şekillere rastlanmaktadır. Türkiye ülkesinde kalker maddesi genellikle Akdeniz Bölgesinde bulunmaktadır. Kalker dendiğinde alçı taşı üzerinde meydana gelmiş şekiller de sayılmaktadır. Türkiye ülkesinde alçı taşı üzerinde meydana gelmiş şekiller ise Çankırı, Sivas ve Erzincan şehirlerindedir. Karstik araziler Güney Marmara, Bat Karadeniz ve Ege Bölgesindedir. Bu bölgelerdeki bahsedilen karstik arazilerde de kalker bulunmaktadır. Bu bahsedilen arazide çözünme sonucu kalker oluşması söz konusudur.
Kalker Nasıl Bir Kayaçtır?
Kalker kireç taşı şeklinde bulunan bir kayaçtır. Aynı zamanda yumuşakça, mercan ve foraminifera denilen deniz canlılarının iskelet parçalarından meydana gelmiştir. Çünkü bu iskelet parçalarından karbonat tortul bir kaya elde edilir. Kalker ürününün başlıca maddeleri vardır. Bu maddelere karbonatın farklı kristal formları, kalsiyum, kalsit ve aragonit mineraller örnek olarak verilebilmektedir.
Kalker Başkalaşmasıyla Oluşan Kayaca Ne Denir?
Kalker başkalaşmasıyla oluşan kayaca ne denir sorusuna genellikle coğrafya alanında rastlamaktayız. Buradan edinilen bilgilere ve araştırmalara dayanarak kalker başkalaşmasıyla oluşan kayaca her birimizin bildiği mermer ismi verilmektedir. Çünkü mermer başkalaşım kayaç türlerinin en başında gelmektedir. Bu kayaçlar başkalaşım kayaçlarıdır ve kayacın oluşumlarında kategorilere ayrılmaktadır. Mermer ise beyaz renkli olabileceği gibi kara renkte de olabilmektedir. Aynı zamanda mermerin siyah ve beyaz dışında çok farklı renkleri de bulunmaktadır. Mermer cilalanmaya oldukça elverişlidir ve damarlı bir yapıdadır. Bu kireç taşı yani mermer adeta değişime uğramıştır. Bu değişim sürecinde de mermer billur hale gelmiştir. Mermer için bir bileşim de diyebiliriz. Bu bileşim kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiştir. Bu meydana geliş metomorfizma olayı sonucundadır.