Kiralardaki artış, fiyat artışının önüne geçince konut yatırımında amortisman süresi kısaldı. 3 büyük şehirde de yatırımın geri dönüş süresi geçen yıla göre daha cazip hale geldi. En çok konut satılan 10 il içinde amortisman süresi en kısa şehirler Ankara, Antalya ve Gaziantep oldu. Ancak yatırımcılar kredi musluklarının kısılması nedeniyle beklemede.
#Ev SahibiKiralara gelen sınırlama, kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi konutu yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el piyasada ilan sayısı artarken, konutlara alıcı bulmak zorlaşıyor. Ülke genelinde son bir yılda ortalama konut pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da 61 günden 91 güne çıktı. Kiralık evde ise talep hâlâ canlı.
#Satılık KonutYüksek kira artışı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken mahkemelerde ‘tahliye’ ve ‘kira tespit’ davalarıyla yoğunluk oluştu. Yargıtay ise mülk sahibinin başka bir evde kiracı olarak oturması durumunda kiradaki evin boşaltılması gerektiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, konut tahliye davalarında ev sahibinin kirada oturmasının ihtiyacın varlığının başlıca kanıtı olduğunu belirtti.
#Kiraİşyerlerine yapılacak kira artışı yüzde 72’yi aşarak zirveyi gördü. Kimi mal sahipleri ise yüzde 200’ün üzerinde zam talep ediyor. “Esnaf kira sorununa çözüm bekliyor” diyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Konutta olduğu gibi işyerinde de kira artışına bir süreliğine zam sınırı getirelim. Bu yüzde 25 değil, yüzde 30 da olabilir. Aksi takdirde esnaf bu yükü kaldıramaz” şeklinde konuştu.
#İş YeriKonut kira artışına yüzde 25 sınır getiren düzenleme TBMM’de kabul edildi. Ancak işyeri kira artışı kapsam dışında tutuldu. Son 2 yıldır pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın bir de fahiş zam yükü ile mücadele ettiğini söyleyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, işyeri kira artışı için de sınırlama gelmesi çağrısı yaptı.
#TESKEv sahibi, ocakta 7 bin 500 TL olan 1 artı 1 dairenin kirasını kontrat süresi dolmadan şubatta 12 bin TL’ye çıkarabilir mi? Bu sorunun yanıtı hayır. Kiralar artık yasa gereği TÜFE oranında arttırılabiliyor. Buna göre şubat ayı için yapılacak kira artış oranı en fazla yüzde 22.58. Kiracı bu zammı yapmadığı için evden tahliye de edilemez. Kira sözleşmesi hangi ay yenilenmekte ise o aya ilişkin TÜFE oranı üst sınır olarak dikkate alınmalıdır. Kira konusundaki sorularınızı bu hafta Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Öktem Çevik yanıtladı.
#TÜFETBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen Türk Borçlar Kanunu Tasarısı ile kiracıların hayatı zorlaşıyor. Tasarı yasallaşırsa, ev sahipleri 10 yıldan eski kiracıları hiçbir gerekçe göstermeden çıkarabilecek. Tasarıdaki bir başka düzenleme ile de, elektrik, su, ısıtma ve aydınlatma gibi ortak giderleri 2 ay ödemeyen kiracı tahliye edilebilecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl tüketici enflasyonu yüzde 20’nin üzerinde hissetti. 2007 yılında fiyatı en çok artan ürünlerin yüzde 90 ile beyaz peynir, yüzde 80’e yakın fiyatı ile kağıt mendil, yüzde 60’a yakın fiyat artışı ile limon, yüzde 58 ile uçak bileti ve yüzde 53 ile elma olduğu belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in tüketici fiyatlarında yüzde 8.4 olarak açıkladığı enflasyon oranı yıllık yüzde 4'lük hedefe göre yüzde 100'ün üzerinde bir sapmaya işaret ederken, "vatandaşın enflasyonu" olarak tanımlanabilecek mutfakta ve kiradaki enflasyon ateşinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Dar ve orta gelirlilerin gelirinin yüzde 70'ini alıp götüren gıda ve kira harcamalarındaki yıllık artışların yıllık enflasyon oranının üç katı dolayında olduğu dikkati çekiyor.
Birleşik Metal-İş Sendikası, Türkiye ortalaması için yüzde 9,65 olarak açıklanan yıllık enflasyonun, toplumun en yoksul yüzde 20'lik kesimine yüzde 10,61 olarak yansıdığını, kira, ekmek, ısınma ve ulaşım kalemleri üzerinden oluşturulan temel harcama indeksinin de yüzde 16,4'ü bulduğunu belirtti.
TÜİK’in enflasyonu hesaplarken esas aldığı Türkiye genelindeki ortalama konut kirası ekimde bir önceki aya göre yüzde 1.43 oranında artarak 339.88 YTL’ye ulaştı. Ortalama konut kirası, 451.20 YTL'yle İstanbul'da, 394.75 YTL'yle İzmir'de, 353.64 YTL'yle de Ankara'da ortalamanın üzerinde bulunuyor.
TÜİK’in enflasyonu hesaplarken esas aldığı Türkiye geneline ilişkin ortalama konut kirası ekimde bir önceki aya göre yüzde 1.65 oranında artarak 335.10 YTL’ye ulaştı. Ortalama konut kirasındaki artış yılın ilk on aylık döneminde yüzde 17.98, son bir yıllık dönemde ise yüzde 20.6 olarak hesaplandı.
TÜİK’in enflasyonu hesaplarken esas aldığı Türkiye geneline ilişkin ortalama konut kirası eylülde bir önceki aya göre yüzde 2.39 oranında artarak 329.67 YTL’ye ulaştı. Enflasyonun yüzde 1.29 oranında arttığı eylül ayında kiradaki artış oranı enflasyonun 1.9 katı oldu.