Çağdaş Japon edebiyatının en özgün yazarlarından Juniçiro Tanizaki, ‘Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın’ adlı uzun hikâyesinde kadınlar arasında sıkışıp kalmış bir adamın kedisine duyduğu sevgiye tutunuşunu anlatıyor. İnsani ilişkilerdeki hassas noktaları, zaafları, tutkuları deşme konusunda ustalaşmış bir yazarın karakteristiğini sergileyen bir novella.
#Juniçiro TanizakiTürkiye’ye antropoloji bilimini getiren o. ‘Türk Kimliği’ (1992) ve ‘İnsan ve Kültür (1982)’, ‘Kültürün ABC’si’ (2007) isimli eserleri bugün birer başucu kitabı. Bozkurt Güvenç, halen eser veriyor, makaleler yazıyor, her gün saatlerce çalışıyor. Bülent Ecevit’in 1974’te kurduğu hükümette kültür müsteşarı; Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e danışman olarak hizmet verdi. ‘Biz kimiz”, “Nereden geldik nereye gidiyoruz” sorularını yöneltmek için çok önemli bir otorite. ‘Hocaların Hocası’, bizi zarif eşi Melda Güvenç’le beraber Ankara Çankaya’daki evinde ağırladı; giderek kutuplaşan topluma dair sorularımızı yanıtladı.
#Bozkurt GüvençBaşkentte son dönemde ‘Selçuklu mimarisi’ tartışması yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Cumhurbaşkanlığı binası için söylediği “Ankara bir Selçuklu başkenti mesajı vermemiz lazımdı” sözüyle yinelenen ‘Selçuklu mirası’, Cumhuriyet Ankarası’ndan ideolojik bir kopuş mu? Ankara, gerçekten bir Selçuklu başkenti miydi? Sanat tarihçileri, mimarlar ve işin uzmanlarına sorduk.
#AnkaraMustafa Kemal Paşa’nın şu sözleri zamanımızda sık sık gündeme geliyor, Başbakan da birkaç defa kürsüde okudu: “Yüce Meclisinizi teşkil eden zevat yalnız Türk değildir, yalnız Çerkez değildir, yalnız Kürt değildir, yalnız Laz değildir. Fakat hepsinden mürekkep İslam unsurlarıdır, samimi bir mecmuadır.”
AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Esenboğa Havaalanı’nda polisle yaşadığı kimlik sorununu Twitter’dan takipçileriyle paylaştı. Şahin, “Milletvekili Kartı nüfus cüzdanı yerine geçiyor. VIP’deki polise anlatamadım. Türk polisinin çok ciddi iletişim sorunu var. Milletvekiline suratıyla söven polis vatandaşa nasıl davranır az çok tahmin edebiliyorum” dedi.
Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 2. Olağan Kongresi bugün Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapıldı. Eşbaşkan adayı Selahattin Demirtaş konuşmasında önemli mesajlar verirken, İran ve Türkiye'nin birlikte planladıkları kara harekatının büyük bir tuzak olduğunu söyledi. Kürsüde futbolcu Arda Turan'ın "Lütfen bu ölümler dursun" sözlerini hatırlatan ÖDP'li Alper Taş ise salonda büyük alkış aldı. Bu arada parti tüzüğünde yapılan değişiklikle 'Kardeşliğin temeli tarihin derinliklerinde yatar ifadesi ' ifadesi çıkartılırken ‘Demokratik özerklik’ ibaresi eklendi. Bu arada yapılan genel başkanlık oylaması da sonuçlandı. 1193 delegeden 629 delegenin oy kullandığı kongrede Selahattin Demirtaş, 627 oyla genel başkan seçildi.
İngiltere ve Fransa’da son beş yıldır süren “milli kimlik” tartışması, hükümetlerin siyasi koz sağlama amaçlı günübirlik politikaları tarafından tetiklendi. Ancak bu tartışmaların temelinde, hakiki bir toplumsal ihtiyaç var. Öyle ya da böyle, bu tartışmalar sayesinde İngiltere ve Fransa’da toplumsal “öteki” yeniden tanımlanıyor. Türkiye’nin bölgesel bir süpergüç olabileceği yakın gelecekte benzer bir tartışma bizde de başlasa, acaba “Türk-Kürt gerilimi” kalıcı olarak sona erer mi?
ASİL TARTIŞMA MI: Göçmen nüfusunun giderek arttığı Fransa, “gerçek Fransız kimdir” sorusunu tartışıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin “asil tartışma” dediği girişim, bir ay içinde ülkeyi daha da gerdi.<br>IRKÇI OYLAR İÇİN Mİ: Hükümetin internet sitesinde aşırı sağcılar ve fanatik göçmenler ırkçılıkta yarışmaya başlayınca, sansür uygulanmaya başladı. Sarkozy’nin aşırı sağ oyları çekmeye çalıştığı öne sürülüyor.