Yasak için bir adım daha

Güncelleme Tarihi:

Yasak için bir adım daha
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 10:32

Fransa'da Sarkozy’nin talimatıyla kurulan parlamento komisyonu, yüzü tamamen kapatan peçenin kamu kuruluşlarında yasaklanmasını önerdi.

Haberin Devamı

Otuz iki milletvekilinden oluşan komisyon, burkayı “Fransız değerlerine meydan okuma” olarak yorumlayıp parlamentodan okul, hastane, postane, toplu ulaştırma araçları ve hükümet binalarında yüzü kapatan giysilerin yasaklanmasını istedi.

Tavsiye kararı komisyonun, ülkedeki Müslüman kadınların giyimlerinin dini, kültürel ve sosyal önemi üstüne altı aydır yürüttüğü incelemelerin sonucunu oluştururken, raporda, “Tam örtü cumhuriyetimize meydan okumaktır. Bu kabul edilemez. Bu aşırılığı kınamalıyız” denildi.

Yaklaşık 200 sayfalık rapor genel olarak tesettüre değil; çarşaflarla birlikte ya da tek başına kullanılan ve yüzü örten peçeye odaklanıyor.

Rapor, kadınları yüzlerini tamamen kapatan bu giyim biçiminden caydırmaya yönelik bir dizi öneri içeriyor. Bunlar arasında dış görünüşünde 'radikal dini uygulamalar' ile ilgili gözle görülür işaretler olanların çalışma ve oturma izni ile, vatandaşlık başvurularının reddedilmesi de bulunuyor.

Haberin Devamı

SOKAKTA YASAK DEĞİL
Rapor, burkanın cadde, alışveriş merkezi ve diğer kamu alanlarında ise yasaklanmasını öngörmüyor.

Ancak iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) meclis grubu lideri Jean-François Cope, sadece kamu hizmeti alınan yerlerde değil, tüm kamusal alanlarda yüzün örtülmesi aleyhinde bir önergeyi meclise sundu bile.

Konunun Mart ayındaki bölge seçimlerinden önce görüşülmesi ise beklenmiyor.

Fransa İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, tepeden tırnağa kapalı kadınların sayısı 1.900. Fransa kamuoyunda ise peçenin yasaklanmasına destek var. Geçen hafta yapılan bir ankete katılanların yüzde 57'si yasaktan yana görüş bildirdi. Danimarka, Hollanda ve Avusturya da toplumsal yaşamda peçenin durumunu değerlendiren diğer Avrupa ülkeleri.

GERGİNLİK ENDİŞESİ
Beş milyonu aşkın Müslüman’ın yaşadığı Fransa’da İslami liderler peçe tartışmasının ülkede bir süredir süre giden “ulusal kimlik” tartışması ile birlikte, Müslüman toplumda hedef alındıkları hissi yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Sarkozy geçtiğimiz Haziran ayında “Fransız kimliği” üzerine tartışma başlatırken “kadının boyun eğdirilmesinin simgesi” diye nitelediği burkayı hoş karşılamadıklarını vurgulamıştı.

Haberin Devamı

Sarkozy, bugün ise daha önceki açıklamaları ardından gerginliği gidermeye çalıştı.

Fransa için savaşırken ölen Müslüman askerlerin mezarını ziyaret eden Sarkozy, "İslam çoğu Fransız vatandaşının tercih ettiği din" diyen Sarkozy, "Fransız Müslüman vatandaşların dışlanmasına müsaade etmeyeceklerini" belirtti.

BBC’nin haberine göre, muhalefetteki Sosyalistler “kimlik” konusundaki tartışmalara tepki olarak raporu desteklemeye yanaşmadı, Fransa'nın en ünlü komedyenlerinden Fas asıllı Jamel Debbouze ise girişimi "ırkçı" olarak tanımladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!