Tereyağı denince çoğumuzun aklına İskender kebabın üstüne dökülen ya da kızarmış ekmeğin üstünde eriyen enfes bir lezzet gelir. Sizce kahvenin içine atılan bir parça tereyağı kahveye nasıl bir tat verir? İşte çoğumuzun aklına asla gelmeyecek bu kombinasyon, birilerinin aklına gelmiş ve ortaya 'Bulletproof coffee' yani kurşun geçirmez kahve çıkmış. Oldukça popüler olan bu kahvenin yağ kaybına yardımcı olabileceği, enerji seviyelerini zihinsel berraklığı artırabileceği iddia ediliyor. Peki nedir bu kahveyi bu kadar özel kılan şey? İddialar doğru mu? Uzmanlar ne diyor?
#KahveSON zamanlarda uluslararası alanda oldukça ses getiren aralıklı orucun vücudumuza olan katkılarının bilimsel olarak gösterilmesi aslında oruç tutmanın sağlığımız için ne denli yararlı olduğunu bir kez daha vurguluyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can, aralıklı orucun yararlarını anlattı:
#1Hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelikte BulantıHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelik11 yaşındayken Tip 1 diyabet teşhisi konulan Libby Lashansky’e doktorlar 15 yaşına kadar yaşayabileceğini söyledi. Lashansky ise ona çok genç yaşta öleceğini söyleyen doktorlardan daha uzun yaşadı. Doktor oldu, çoluk çocuğa karıştı, torunları oldu. Şimdi 92 yaşında ve sırrını tüm dünyayla paylaşıyor...
#SağlıkHer gün yediğimiz yiyeceklerin bir parçası olan hem doğal hem de eklenmiş birçok farklı şeker türü vardır. Tükettiğimiz birçok gıdadaki en yaygın içeriklerden biri sakarozdur. Peki, sakaroz nedir tüm detayları ile derledik.
Evet, yaz mevsiminin güzellikleri saymakla bitmez. Ama bir yandan da yazlık sorunlar; yanıklar, isilikler, sinek ve böcek ısırıkları hepimizin huzurunu kaçırır... Bir de klimanın yaydığı bakteriler var elbette. Tüm bu sorunları gidermek içinse doğal yağlardan yararlanabiliriz.
#SağlıkDiyabet, günümüzde pek çok kişinin şikayetçi olduğu bir hastalıktır. Diyabet belirtileri erken ortaya çıkmaya başlasa da bazen kişinin semptomları tanıması biraz zaman alır. Peki, Tip 1 Diyabet nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vücudun sağlıklı olmasını sağlayan bazı değerler vardır. Özellikle vücuttaki bazı yağ asitlerin miktarı da çok önemlidir. Vücut için yetersiz ve ya aşırı üretilen yağ asitleri çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle keton adı verilen yağ asitleri de doğru değerde olmazsa zararlı olabilir. Keton nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Keton Nedir?IF diyeti (Intermidend Fasting) yani aralıklı orucun, vücudu dinlendirip kilo verme sürecini hızlandırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, diyet süresince dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bu diyette, aç kalınan süre boyunca vücutta depolanan yağların kullanıldığını belirten Aksoylu, "Oruç döneminde nasıl ki vücudumuz temizleniyor. Bu diyette de özellikle 3’üncü haftadan sonra çok iyi sonuçlar alınıyor" ifadelerini kullandı.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek AksoyluCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıAğız kokusunun ara sıra olabileceği gibi bazen de kronik nedenlerden dolayı gerçekleşebileceğini söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, “Midede bulunan helikobakter enfeksiyonu, reflü hastalığı ve gastritlerde de ağız kokusu olabilir. Ağız kokusu olan bireylerde endoskopi yapılarak mide hastalığı, reflü ve helikobakter olup olmadığı araştırılmalıdır. Patoloji saptanmazsa, ağız ve boğaz muayenesi, diş muayenesi ve göğüs hastalıkları muayenesine kişi yönlendirilmelidir” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralDiyabet, sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu. Yaşam tarzındaki hızlı değişimle birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde diyabet görülme sıklığının yükseldiğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Tarkun, Covid-19'un da diyabet, obezite ve ilişkili hastalığa sahip kişilerin bazılarında daha ciddi bulgulara ve komplikasyonlara neden olabileceğini ifade etti.
#DiyabetGündemdeki haberler ardından şeker koması ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Kan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biridir. Kontol kaybında kişi, şeker komasına girerek hayatını kaybedebilir. Şeker koması hastada şuur kaybı, solunumda hızlanma gibi belirtilerle kendisini gösterir. Peki, şeker koması nedir, neden olur?
#Şeker KomasıSon yıllarda popüler olan ‘aralıklı oruç (intermittent fasting)’ adı ile tanınan 5:2 diyeti, pek çok kişi tarafından uygulanmaya başlandı. Oruç mantığıyla yapılan bu diyetler çok hızlı sonuç veriyor. Fakat yapılan güncel çalışmalar risk grubu bireylerin dikkat etmesini de gösteriyor.
#Aralıklı OruçKeto Diyetini takip eden birçok insan,“ Keto Nefesi” denilen istenmeyen belirti yaşayabilir. Yani nefesinizde hoş olmayan bir meyve kokusu olabilir. Diyet yaparken genel ağız sağlığınızı korumak ve temiz bir nefese sahip olmak istiyorsanız Diş Hekimi Pertev Kökdemir'in verdiği ipuçlarını rehber alabilirsiniz.
#Keti DiyetiKadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın SağlığıTam idrar tahlili (TİT), vücutta belli başlı sorunları tespit etmeye yarayan bir tahlil yöntemidir. Tahlil kolay ve ucuz şekilde yapılmasına rağmen verdiği sonuçlar bakımından çok önemlidir. Tam idrar tahlili yaptırarak, herhangi bir enfeksiyona ve hastalığa yakalanıp, yakalanmadığınızı öğrenebilirsiniz. Tam idrar tahlili ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Tam İdrar Tahlili NedirÇin'de yapılan bir çalışmada, diyabetik hastalarda Covid-19’dan ölüm oranının yüzde 7,3 olarak saptandığını hatırlatan Endokrinoloji Uzmanı Uzm. Dr. Pınar Alparslan, “Korona enfeksiyonu, özellikle Tip 1 diyabetli hastalarda ketoasidoz dediğimiz şeker komasına yol açabilir. Bu hastalarda kan şekeri sürekli olarak 250 mg/dl üzerinde seyrediyorsa idrarda keton bakılması ve hızlı bir şekilde sağlık kontrolü şarttır”
#ÇinHamilelikte oruç konusu ramazan ayında birçok gebenin kafasını karıştıran bir konudur. Hamilelikte oruç tutulabilir mi? Oruç bebeği nasıl etkiler? Hamilelikte oruç tutulursa nelere dikkat edilmelidir? Ve buna benzer birçok soru… Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer hamilelikte oruç ile ilgi tüm merak edilenleri yanıtladı.
#HamilelikAltı yıl önce Japon Yoshinori Ohsumi’nin yaptığı bir bilimsel çalışma, 3 gün süren bir orucun bağışıklık sistemini esasen sıfırlayabilip, yenileştirebildiğini ve sağlık açısından birçok potansiyel fayda sağlayabileceğini gösteriyordu. Bunlar arasında kök hücrelerin faaliyetlerini uyarabilmek de bulunuyor.
#İftarVücutta insülin hormonunun bulunmaması ya da azlığı nedeniyle görülen Tip 1 diyabet özellikle çocuklarda sinsi bir şekilde kendini gösterebilir. Vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozan ve kandaki glukoz düzeylerinin yükselmesine neden olan diyabet genetik nedenlerle görüldüğü gibi beta hücrelerinde bağışıklık yanıtının bozulmasına neden olan virüsler, toksinler ve bazı gıda maddeleri nedeniyle de meydana gelebiliyor.
#ÇocukSon dönemde öne çıkan diyetlerden biri de, ketojenik diyet oldu. Ketojenik diyet taş devri rejimi veya mağara rejimi adı altında bir hayat tarzı olarak da benimsenebilmektedir. Ketojenik diyette, insülin baskılanarak yağların enerji için kullanılması sağlanıyor. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik beslenmenin özelliği ne?
#Ketojenik Diyet