Doğu Karadeniz'de kestane ağaçlarının kurumasına yol açan, halk arasında 'katil arı' olarak da bilinen böceğe karşı ‘Torymus sinensis’ türü böcekle sürdürülen biyolojik mücadeleye takviye olarak, yapışkan tuzaklı biyoteknik mücadele yöntemi geliştirildi. Denemelerde, malt ve şeker içerikli preparatın yaydığı kokuya gelen böceğin ağaçlara asılan sarı renkli yapışkan tuzaklara yakalandığı gözlendi. Başarılı sonuç veren yöntem, bölgedeki ormanlarda uygulanmaya başlandı.
#Katil Arı- Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Sinop'un Erfelek ilçesinde kestane ağaçlarında oluşan dal kanseri, ürün verimini olumsuz etkiliyor- 20 yıl öncesine kadar yılda ortalama 900 ton kestane üretiminin yapıldığı ilçede son yıllarda rekolte 280 ton civarında gerçekleşiyor
En zor spor kavramı herkese göre değişir. Kimi sahilde yarım saat koşunca yorulur, kimisi merdiven çıkınca. Peki çölde, kızgın güneşin altında ve 50 derece sıcakta, sırtınızda 10 kiloluk çantayla 250 kilometre koşabilir misiniz? Taner Damcı koşuyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Damcı, Eurosport kanalındaki görüntülerden çok etkilenip çöl maratonu koşmak istedi.
Herkesin tatilden beklentisi farklı; ancak dünya artık çevreye duyarlı, yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayan turizmi destekliyor. Yani ‘sürdürülebilir seyahat’i. İzmir’in doğa ve kültür zenginliğiyle şaşırtan ilçesi Tire, tam böyle bir destinasyon.
#Ferdi AKARSUTürkiye'deki toplam orman alanı, 2023 yılında 23 milyon 245 bin hektar oldu. Antalya, 1 milyon 177 bin hektar ile Türkiye'de en fazla ormana sahip kent. Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
#OGMTarım ve Orman Bakanlığı, 79 ilde toplam 733 adet bal ormanı kurdu. 2023 sonuna kadar hedef, bal ormanı sayısını 790’a çıkarmak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “2022 yılı için 100 bin tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz. Türkiye dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. Hedefimiz üretimimiz arttırmak” diye konuştu.
#BalGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#MantarMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetAvrupa ve Amerika'da son dönemde oldukça popüler olan Kuzeyli yürüyüşünün bilimsel araştırmalarla bütün kasları çalıştırarak kardiyolojik hastalıklara büyük ölçüde iyi geldiği ortaya çıktı. Hatta en sağlıklı yürüme şekli olarak da kabul ediliyor. Biz de uzmanlarımıza ‘Türkiye’de bu yürüyüş tarzına en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 rotayı önerdiler.
#RotaOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanTelefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#BursaBüyük şehirlerin trafiği, stresi ve en önemlisi bütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de uzmanlarımıza kışla birlikte güzel manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirilecek en güzel gölleri sorduk. 10 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 15 gölü önerdiler.
#TatilTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 1970'li yıllarda bir yılda erozyonla taşınan toprak miktarı 500 milyon ton iken, 140 milyon tona düşürdüklerini, 2023 yılında hedeflerinin ise bu rakamı 130 milyon tona indirmek olduğunu söyledi.
#Bekir PakdemirliSonbaharı geride bıraktık ama dinginliği sürüyor İstanbul’da. Hâlâ sahnede olan sarılar, kırmızılar, turuncular havanın serinliğine inat ısıtıveriyor içimizi. Kara kış gelmeden bence rotanızı ilk fırsatta şehrin yanı başındaki Belgrad Ormanı’na çevirin şimdi. Tüm koşturmacanıza bir ara verin, bırakın doğa bütün renkleriyle sizi büyülesin.
#Belgradİstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde yaşıyorsanız, tüm haftayı stresle geçirdiğiniz durumlarla sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Üstüne bir de bunlara yoğun iş hayatı eklenince bünyeye hafta sonu doğada vakit geçirecek yerler gerekiyor. Biz de sonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde uzmanlarımıza ‘doğa içinde ailecek nerelerde yürüyüş yapılabilir?’ diye sorduk. 12 şehirden birbirinden güzel 18 adresi önerdiler.
#SeyahatHafta sonunda biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek herkesin isteği. Hazır 1 Ekim itibarıyla milli parkların neredeyse hepsi açılmışken yola çıkmanın tam zamanı. Peki hangilerini tercih etmeli? İşte sonbaharın tadını çıkaracağınız 4 bölge ve 7 şehirden 11 milli park...
#SeyahatEge ve Akdeniz’de özellikle çam ormanlarında çıkan ve günlerce söndürülemeyen büyük orman yangınları İstanbul için de ciddi bir uyarı vermektedir. 1960 ve 80’li yıllarda İstanbul’da Hazine arazilerine sahip çıkmak amacıyla takriben 400 bin dönüm (İstanbul ormanlarının yüzde 16’sı) çam ormanı oluşturuldu.
#YazarTürkiye dünya ölçeğinde birbirinden değerli ve güzel ormanlara sahip. Oksijen deposu ormanlarımızı bugün başlayan ve 26 Mart’a kadar devam edecek olan Orman Haftası bir diğer adıyla Ağaç Bayramı nedeniyle jürimize sorduk. Gezmeli, görmeli, kalmalı, fotoğraflamalı dedikleri yemyeşil doğa harikası 10 adresi sıraladık.
#SeyahatPandemi nedeniyle derslerin çevrimiçi yapılması ve sokağa çıkma kısıtlamaları bu yıl sömestir tatilini hem çocuklar hem de veliler için daha anlamlı kılıyor. 15 Şubat’ta derse dönene kadar maske, mesafe, hijyen kurallarına uyarak doya doya tatil yapmak ve eğlenmek onların hakkı. Jürimize tatilde çocuklarla gidilebilecek ve tüm ailenin dinlenme-eğlenme ihtiyacını karşılayabilecek otelleri sorduk.
#Çocukla Gidilecek Oteller