51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#Lymeİngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarUzman veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildiğini söyledi. Coşkun, "Doğu cılıbıtı, Güney Afrika'dan Hazar Denizi'ne, hatta Finlandiya'ya kadar görülebiliyor. Göç ederken üzerindeki bu kene de onunla göç ediyor" dedi.
#KeneKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkAmerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve pek çok Asya ülkesinde en yaygın hastalık olan Lyme hastalığı, genellikle geyik kenesi olarak bilinen enfekte siyah bacaklı kenenin ısırması ile bulaşır. Lyme hastalığı taşıyan kenelerin geliştiği çimenli ve yoğun ağaçlık alanlarda yaşıyorsanız veya zaman harcıyorsanız, Lyme hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Peki lyme hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Lyme hastalığı belirtileri ve tedavisi haberimizde…
#Lyme HastalığıPandemi dönemiyle birlikte hayatımıza pek çok yeni kelime girdi. Sağlık Bakanlığı, salgınla birlikte en çok kullanılan kelimelerin daha iyi anlaşılabilmesi için A’dan Z’ye “Kovid-19 sözlüğü” hazırladı.
#KoronavirüsANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde, vücuduna yapışan keneyi çıkaran Ahmet Çağlayan (48), yüksek ateş şikayetiyle gittiği hastanede, gerçeği sakladı. Eşinin doktorlara durumu ifade anlatması üzerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) yakalandığı ortaya çıkan Çağlayan, tedavisinin ardından taburcu edilip, bir hafta süreyle evinde karantinaya alındı.
#AntalyaBaharın yaklaşması ile beraber değişen hava koşulları -havanın bir ısınıp bir soğuması, gün içerisinde yağmur geçişleri, gündüz saatlerinin uzaması gibi değişiklikler- bizlerde nasıl uyum güçlüğü yaratıyorsa, köpeklerde de bu dönemde gün içesinde bile değişebilen hava şartlarına karşı adaptasyon güçlükleri şekillendirebilmektedir.
#Tarkan ÖzvardarSon günlerde havaların ısınmasıyla birlikte yağışlı ve güneşli günleri daha fazla görür olduk; bizler baharın gelişi ve havanın değişmesi ile birlikte nasıl farklı hazırlıklar içerisine giriyorsak köpek dostlarımız için de bahar hazırlıklarına başlama zamanı...
#Tarkan ÖzvardarAdana’da 53 yaşındaki Selahattin Özmen ve eşi 49 yaşındaki Mine Özmen’in Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle öldüğünün anlaşılması üzerine Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, olayın meydana geldiği köy ve civarındaki yerleşim alanlarında önlem alınmasını istedi.
#AdanaOrman ve Su İşleri Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele için kenelerin yoğun olarak görüldüğü 6 ilde beç tavuğu dağıtacak.Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, KKKA hastalığının, kene kaynaklı olarak insanlara bulaşan ve son yıllarda çok sayıda insanı etkileyen viral bir hastalık olduğunu söyledi.