Kayseri'de kene uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kayseride kene uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 15:50

KAYSERİ ve Civarı Elektrik T.A.Ş. (KCETAŞ) çalışanları, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve kene ısırığında ilk yardım konusunda bilgilendirildi.

KCETAŞ personeline bilgi veren kurum doktoru Mehmet Karakaya, KKKA’nın keneler tarafından taşınan ‘Nairovirüs’ isimli mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve kanama gibi bulgularla seyreden hayvan kaynaklı enfeksiyon olduğunu söyledi. Kene ısırması durumunda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini hatırlatan Dr. Karakaya, “Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelere temasla bulaşır. Kene ısırması, kene ile temas, hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına, bu hastalığa yakalanmış kişilerin kan ve vücut sıvılarına temas varsa KKKA’dan şüphe edilmeli ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Çünkü birçok hastalıkta olduğu gibi KKKA’nın tedavisinde de erken teşhis çok önemlidir” dedi.

‘ATEŞ, SİGARA VE KOLONYA İLE MÜDAHALE ETMEYİN’

Dr. Karakaya, KKKA'dan korunmak için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

“Her şeyden önce çalı, çırpı, su kenarları ve gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçla gidilmesi gerektiğinde pantolonun paçaları çorap içine alınmalı. Piknikten dönüşte vücut mutlaka kene yönünden kontrol edilmeli. Hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin yaşamaları engellenmeli. Hayvanların ve insanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına eldivensiz temas edilmemeli. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kesinlikle çekip koparılmamalı, bir cımbızla kenenin vücuda yapıştığı kısımdan tutup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatarak çıkarılmalı. Ateş, sigara, kolonya ve gazyağı gibi maddelerle müdahale edilmemeli. Bu durumda kene virüsü kusabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!